Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΠΑ ΣΕ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ


Ερώτηση 30 βουλευτών της Ν.Δ. μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Πιερίας Κ.Κουκοδήμος προς τον υπουργό Οικονομικών

 
Στη Βουλή έφεραν 30 βουλευτές της Ν.Δ., ανάμεσα τους ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος, το πρόβλημα που προκαλεί σε χιλιάδες καπνοπαραγωγούς η εντολή από τις Δ.Ο.Υ. να επιστρέψουν Φ.Π.Α. για τα διαχειριστικά έτη 2003-2009, ενώ κάνουν λόγο για μεγαλύτερες συνέπειες στο εισόδημα των αγροτών στην περίπτωση που οι επιστροφές επεκταθούν στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος (παραγωγοί βαμβακιού, εσπεριδοειδών, βιομηχανικής ντομάτας κ.α.)
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνουν ότι η ενέργεια αυτή αναμένεται να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στους παραγωγούς οι οποίοι
προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Και καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει πως είναι δυνατόν μια ευνομούμενη Πολιτεία, στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων που διενεργούν διάφορες Δ.Ο.Υ., να ζητά, μετά από δέκα χρόνια, από χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι στην πλειονότητα τους είναι καπνοπαραγωγοί, να επιστρέψουν ποσά τα οποία έχουν εισπράξει ως επιστροφή Φ.Π.Α., με τους ισχύοντες κατ΄ αποκοπή συντελεστές, όπως ισχύουν με την Ε.Δ.Υ.Ο ΠΟΛ 41/3.2.1988 Εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν επίσης, «τα ποσά που προκύπτουν προς καταλογισμό (μαζί με τα προβλεπόμενα πρόστιμα) ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ για κάθε αγρότη, δεδομένου ότι η αξία της κοινοτικής επιδότησης στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αναλογικά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αξία των αγροτικών προϊόντων και θα επιφέρει δυσανάλογα μεγάλο οικονομικό βάρος ακόμη και στους ελάχιστους εναπομείναντες καπνοπαραγωγούς.
Επισημαίνουν επίσης ότι οι συνέπειες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες στην περίπτωση που τα ανωτέρω εφαρμοστούν και στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος (παραγωγοί βαμβακιού, εσπεριδοειδών, βιομηχανικής ντομάτας κ.α.)

Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων που διενεργούν διάφορες Δ.Ο.Υ (μέχρι στιγμής στη Δυτική Ελλάδα π.χ. Δ.Ο.Υ Αγρινίου, Δ.Ο.Υ Μεσολογγίου, με προοπτική να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές), σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α και ως επί το πλείστον καπνοπαραγωγούς οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν τα ποσά που έχουν λάβει ως επιστροφή Φ.Π.Α με τους εκάστοτε ισχύοντες κατ΄ αποκοπή συντελεστές με το σκεπτικό ότι αντιστοιχούν στο ποσό της κοινοτικής επιδότησης που έχουν εισπράξει για την παραγωγή καπνού.
Επειδή, η διαδικασία επιστροφής του Φ.Π.Α στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α με τους κατ΄αποκοπή συντελεστές δεν έχει τροποποιηθεί και συνεχίζει να ισχύει Ε.Δ.Υ.Ο ΠΟΛ.41/3.2.1988 Εγκύκλιος διαταγή του Υπουργείου Οικονομικών.
Επειδή, τα ποσά που προκύπτουν προς καταλογισμό (μαζί με τα προβλεπόμενα πρόστιμα) ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες Ευρώ για κάθε αγρότη, δεδομένου ότι η αξία της κοινοτικής επιδότησης στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αναλογικά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αξία των αγροτικών προϊόντων και θα επιφέρει δυσανάλογα μεγάλο οικονομικό βάρος ακόμη και στους ελάχιστους εναπομείναντες καπνοπαραγωγούς αλλά και στους άλλους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.
Επειδή, δεν συνάδει με την αρχή της χρηστής διοίκησης η πρακτική των Δ.Ο.Υ στην αρχή να προβαίνουν (μετά από συνοπτικό έλεγχο) όπως άλλωστε προβλέπει και η προαναφερόμενη εγκύκλιος, στην επιστροφή του Φ.Π.Α με τους κατ αποκοπή συντελεστές στο σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί τόσο στην εμπορική αξία των αγροτικών προϊόντων όσο και στο ποσό της κοινοτικής επιδότησης, και εκ των υστέρων να ζητά από τους αγρότες να επιστρέψουν τα εν λόγω ποσά και μάλιστα με τα επιβαλλόμενα πρόστιμα.
Επειδή, οι οδηγίες που δίδονταν κατά καιρούς από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών σε σχετικά ερωτήματα των Δ.Ο.Υ ουδέποτε αναφέρθηκαν σε αναστολή της επιστροφής του Φ.Π.Α με τους κατ΄αποκοπή συντελεστές στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, για τα ποσά που αναλογούν στην αξία των κοινοτικών επιδοτήσεων δεδομένου.
Επειδή, η ενέργεια αυτή αναμένεται να επιφέρει βαρύτατο πλήγμα σε έναν σημαντικό κλάδο της Ελληνικής οικονομίας, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει κάτω από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της παρούσας οικονομικής συγκυρίας.
Επειδή, οι έλεγχοι αυτοί πρόκειται να επεκταθούν στο σύνολο των αγροτών του ειδικού καθεστώτος (παραγωγοί βαμβακιού, εσπεριδοειδών, βιομηχανικής ντομάτας κλπ)
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1.       Πώς είναι δυνατόν μια ευνομούμενη Πολιτεία να ζητά, μετά από δέκα χρόνια, από χιλιάδες αγρότες να επιστρέψουν ποσά τα οποία έχουν εισπράξει ως επιστροφή Φ.Π.Α, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων και τις εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών;
2.       Θα προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να σταματήσει το φορολογικό pogrom εις βάρος των αγροτών του ειδικού καθεστώτος, με δεδομένο ότι τα παραστατικά της επιστροφής του Φ.Π.Α. είναι πραγματικά και είναι παράλογο να ζητά από τους αγρότες το υπουργείο Οικονομικών να επιστρέψουν το εισπραχθέντα Φ.Π.Α. με τα υπέρογκα πρόστιμα;