Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Χειμερινό Οδοιπορικό στους Παραδοσιακούς Οικισμούς του Ολύμπου


SAM_0820Ένα ταξίδι στην τοπική υψηλή γαστρονομία απόλαυσαν οι προσκεκλημένοι της Αντιπεριφερειάρχη  Πιερίας,  κ. Σοφίας Μαυρίδου, σε ένα ακόμη χειμωνιάτικο οδοιπορικό, αυτή τη φορά  στους Παραδοσιακούς Οικισμούς του Ολύμπου.

SAM_0805
O εκδότης του περιοδικού “Ελληνικό Πανόραμα”,  κ. Θεόφιλος Μπασγιούρακης, ο δημοσιογράφος του τμήματος “Όμορφα Ταξίδια” της καθημερινής εφημερίδας «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης,  κ. Παναγιώτης Γεωργιάδης και ο εκδότης της καθημερινής εφημερίδος «ΛΑΟΣ» της Ημαθίας,  κ. Μιχάλης Πατσίκας,  φιλοξενήθηκαν από την Π.Ε.Πιερίας,  στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής της Πιερίας. Την προβολή των τοπικών θεματικών δράσεων, είχε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας κ. Δημήτρης Ρουκάς,  τη  συμβολή στην οργάνωση της προβολής είχαν ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Θεόδωρος Αγοραστός , ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Άγιου Παντελεήμονα του Δήμου Δίου – Ολύμπου κ. Παντελής Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πόρων του Δήμου Δίου – Ολύμπου κ. Νικόλαος Παπανικολάου και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σκοτίνας του Δήμου Δίου – Ολύμπου κ. Γεώργιος Πλεξήδας, ενώ τη δημοσιογραφική  ομάδα  συνόδευσε ο δημοσιογράφος του  Σκάι 92, 6 Fm  Κατερίνης , κ.   Απόστολος Λάγιος.

19324_417954381615681_942304916_n
Στους πρόποδες της νότιο-ανατολικής πλευράς του Ολύμπου, εκεί που το επιβλητικό βουνό συναντάει τη μαγεία της θάλασσας βυθισμένοι μέσα στους καστανώνες και στα πυκνά και πλούσια δάση του, βρίσκονται οι παραδοσιακοί οικισμοί του Παλαιού Παντελεήμονα, των Παλαιών Πόρων, της Παλαιάς Σκοτίνας και της Παλαιάς Λεπτοκαρίας, εύκολα προσπελάσιμοι απέχοντας ελάχιστα χιλιόμετρα από την Εθνική Οδό. Η  πανοραμική θέα στον Θερμαϊκό κόλπο, η οποία πραγματικά εντυπωσιάζει και σίγουρα μένει αποτυπωμένη για καιρό στο μυαλό του επισκέπτη , τον κάνει  να θέλει να επιστρέψει.

Σε όλους του οικισμούς οι προσκεκλημένοι της Αντιπεριφερειάρχη γεύτηκαν τα υψηλής ποιότητας τοπικά παραγόμενα αγροτικά προϊόντα.  Το Τσάι Ολύμπου , το  θαυμάσιο αγνό Μέλι Πιερίας, το Τσίπουρο από κούμαρα, τα κάστανα, το  Λάδι και οι  Ελιές από Σκοτινιότικες Ελιές-  τα οποία  θεωρούνται και τα αντιπροσωπευτικά προϊόντα της περιοχής- τα παραδοσιακά γλυκά  και το  εξαιρετικής ποιότητας κόκκινο κρασί που παράγεται και αυτό από τοπικούς παραγωγούς, αποτέλεσαν μερικά από τα εδέσματα που απόλαυσαν οι προσκεκλημένοι σε συνδυασμό με τη  ζεστή φιλοξενία που δέχτηκαν από όλους τους κατοίκους.


Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ανάφερε χαρακτηριστικά,  ότι οι παραδοσιακοί οικισμοί αποτελούν ένα τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο. «Ειδικά οι παραδοσιακοί Οικισμοί του Ολύμπου αποτελούν πραγματικά αληθινά διαμάντια του Θερμαϊκού. Η διατήρηση και η ανάδειξη των Παραδοσιακών Οικισμών του Ολύμπου αποτελεί συστατικό στοιχείο της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και της προσφοράς εναλλακτικών δυνατοτήτων για κάθε είδους τουριστική δραστηριότητα», δήλωσε  η κ. Σοφία  Μαυρίδου. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι με τις προτάσεις της Π.Ε. Πιερίας στο Προεδρικό Διάταγμα για τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου,  δίνουμε στους Παραδοσιακούς Οικισμούς του Ολύμπου τη  δυνατότητα να αναδειχθούν και να στηριχθούν σε μία ήπια και μικρής κλίμακας προσφοράς τουριστικών υπηρεσιών, παραγωγή και εμπορία παραδοσιακών προϊόντων της τοπικής αγροτικής παραγωγής.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας υπογράμμισε ότι η επίσκεψη στους Παραδοσιακούς Οικισμούς του Ολύμπου αποτελεί μοναδική εμπειρία μίξης  του φυσικού πλούτου και της κουλτούρας της περιοχής και έναν ιδανικό προορισμό για το  φυσιολάτρη, τον περιηγητή, τους   νέους  ή και  όλη την οικογένεια.

Οι δημοσιογράφοι κατά την επίσκεψη τους στους παραδοσιακούς οικισμούς είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εκτενώς τα θέματα της τουριστικής προβολής της Πιερίας με τους εκπροσώπους τοπικών φορέων αποτυπώνοντας τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί αυτή.

Παρούσα στο χειμερινό οδοιπορικό συνοδεύοντας τους δημοσιογράφους, ήταν και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Πιερίας,  κ. Αφροδίτη Λέϊνα,  η οποία ανάφερε χαρακτηριστικά «πως σε αυτή την τόσο άρτια θεματικά και δημοσιογραφικά πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη,  κ. Σοφίας Μαυρίδου,  η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Πιερίας συστρατεύεται για να αναδείξουμε την Πιερία ως έναν  από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς όλο το χρόνο.

Τόπος συνάντησης για τους δημοσιογράφους για να ξεκινήσει το οδοιπορικό οριστικέ η Σκοτίνα εκεί την παρέα περίμενε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σκοτίνας του Δήμου Δίου – Ολύμπου κ. Γεώργιος Πλεξήδας για να την οδηγήσει στον παραδοσιακό οικισμό της Παλαιάς Σκοτίνας, αφού πρώτα δε ξέχασε να περάσει από το σπίτι για να πάρει την κατσαρόλα με το αγριογούρουνο στιφάδο που είχε μαγειρέψει η σύζυγος του. Η διαδρομή σύντομη μια και ο περισσότερος δρόμος για την Άνω Σκοτίνα είναι ασφαλτοστρωμένος. Σε λιγότερο από είκοσι λεπτά βρεθήκαμε στον παραδοσιακό ξενώνα του κ. Θωμά Συντριβάνη φτιαγμένο αποκλειστικά από πέτρα και ξύλο, εκεί μας περίμενε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκοτίνας κ. Άννα Χασιώτη με τα μέλη του συλλόγου για να παρουσιάσουν εξαιρετικές τοπικές σπιτικές πίτες τοπικά γλυκά αλλά και μαγειρευτά φαγητά όπως θαυμάσιοι κεφτέδες  κουρκούτη και ψητά στα κάρβουνα

Στο χώρο του ξενώνα έγινε και η παρουσίαση ξυλόγλυπτών από ένα νεαρό καλλιτέχνη,  τον κ. Κώστα Χρυσικό,  που εντυπωσίασε με τον τρόπο που αποδίδει πάνω στο ξύλο τα έργα του.

Λίγο πριν νυχτώσει η ομάδα πηρέ το δρόμο για τον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Άγιού Παντελεήμονα. Φτάνοντας εκεί τα αυτοκίνητα τα άφησαν στο δωρεάν πάρκινγκ που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού,  μια και η είσοδος των ιχ στον οικισμό  δε επιτρέπεται!!! Πήραν πεζοί το λιθόστρωτο δρομάκι για το «Αγνάντι» ένας πέτρινος πανέμορφος παραδοσιακός ξενώνας ιδιοκτησία της οικογενείας του κ. Βαγγέλη Γκοδέλια όπου σε όλους τους χώρους κυριαρχούν τα ξυλόγλυπτα που σε παρέπεμπαν στα έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου. Κοντά στο αναμμένο τζάκι με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και Κάστανα Παντελεήμονα να ρίχνει στην θράκα ο κυρ Βαγγέλης έκλεισε η πρώτη μέρα.

Την άλλη μέρα το πρωινό χειμωνιάτικο, μα το πρωινό που σερβιρίστηκε ήταν κάτι παραπάνω από δυναμωτικό, ζεστό γάλα και Τσάι Ολύμπου, φρέσκα γλυκά, αυγά και ομελέτα, σπιτική μαρμελάδα, τυριά, Μέλι Πιερίας αλλά και τηγανίτες με μέλι καθώς και υπέροχο ζυμωτό ψωμί, τοπικά φρούτα όπως Ακτινίδιο Πιερίας και μήλα. Η Ομάδα δυνατή ξεκινά για την επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου, όπου παρέχεται υψηλής ποιότητας εκπαίδευση γύρω από θέματα που αφορούν το περιβάλλον και εκπαιδεύονται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές, αλλά και ενήλικες πλέον.

Αφήνοντας τον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Άγιού Παντελεήμονα,  το οδοιπορικό συνεχίζει για το μικρό χωριό των Παλαιών Πόρων διαδρομή πολύ σύντομη αν και ο δρόμος έχει και λίγο χωματόδρομο 4 χλμ,  που περνά μέσα από ένα πυκνό δάσος από πλατάνια, πεύκα, κουμαριές, ερυθρελάτη και καστανιές

Στους Παλαιούς Πόρους τόσο στο εστιατόριο του παραδοσιακού ξενώνα «Κυβέλη» ιδιοκτησίας κ. Διονύσης Αρωνιάδη,  όσο και στην Παραδοσιακή Ταβέρνα «Το σχολείο» ιδιοκτησίας κ. Κώστα Γουζέλη, όπου η πέτρα και το ξύλο συνυπάρχουν αρμονικά, με τα αναμμένα τζάκια και τους ζεστούς όμορφους χώρους τους, οι επισκέπτες δοκίμασαν τους γαστρονομικούς συνδυασμούς του ελαιόλαδου, των λαχανικών, των θηραμάτων (Αγριογούρουνο Ζαρκάδι και Λαγό), αλλά και τοπικών κρεάτων, όπως και την ιδιαίτερη γεύση που δίνουν στα φαγητά τα αρωματικά φυτά του Ολύμπου μαζί με εξαιρετικό τοπικό κόκκινο κρασί και ζυμωτό ψωμί.

Σε ένα απόλυτα χειμερινό σκηνικό καθώς η θερμοκρασία ξεκίνησε να πέφτει οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία στους Παραδοσιακούς Οικισμούς της Παλαιάς Σκοτίνας και των Παλαιών Πόρων να απολαύσουν ψητά μυρωδάτα κάστανα που τους πρόσφεραν οι τοπικοί παραγωγοί, ένα χειμωνιάτικο σνακ με πολλά οφέλη ενταγμένο απόλυτα στο χειμωνιάτικο διατροφικό πρόγραμμα Τα κάστανα όλης της περιοχής η Αντιπεριφέρεια τα ένταξε στο Αγροτικό Καλάθι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως παραδοσιακό προϊόν με την Ονομασία «Κάστανα Αγίου Παντελεήμονα»

Η Πιερία φημίζεται για τα κάστανα της (το φθινόπωρο γίνεται η περίφημη Γιορτή Κάστανου, στο Παλαιό Άγιο Παντελεήμονα). Τα κάστανα της Πιερίας , είναι πολύ υψηλής ποιότητας και πολύ εύκολα στο ξεφλούδισμα.

Από τους Παλαιούς Πόρους επιστροφή πάλι στο Παλαιό Άγιο Παντελεήμονα και στο εργαστήριο της κ. Φωφώς όπου παρασκευάζει πεντανόστιμα παραδοσιακά γλυκά που διακρίνονται  για το γούστο και τις λεπτές γεύσεις τους,όλα φτιαγμένα από τους καρπούς της Πιερίας.

Το βράδυ στην Ταβέρνα Όλυμπος στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού του Παλαιού Παντελεήμων,  οι επισκέπτες δοκίμασαν  εξαιρετική τοπική  κουζίνα,  όπως, Τράγος κοκκινιστός με παραδοσιακές χυλοπίτες, Κότσι χοιρινό, χοιρινό με κάστανο, αρνάκι σούβλας όλα τοπικής παραγωγής, πάντα συνοδευόμενα με τοπικό κόκκινο κρασί και εξαιρετικό ζυμωτό ψωμί.
Την άλλη μέρα που ξημέρωσε ο Θεός έγινε επίδειξη με αλεξίπτωτο πλαγιάς (Parapente)

Οι απότομες πλαγιές του Ολύμπου δεν προσφέρουν στους επισκέπτες μόνο θέα που κόβει την ανάσα, αλλά τους δίνουν και την ευκαιρία να πετάξουν! Το σημείο στο Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία πάνω από τον Παλαιό Άγιο Παντελεήμονα σε υψόμετρο 590 μέτρα αποτελεί μια άτυπη βάση για να πετάξει κάποιος με αλεξίπτωτο πλαγιάς (Parapente) μία και η τοποθεσία με τις μικροκλιματικές ζώνες προσφέρει ιδανικές συνθήκες για τους λάτρεις αυτού του αθλήματος. Σε αυτό το σημείο η ομάδα των φιλοξενούμενων δημοσιογράφων αποχαιρέτησε την Πιερία με την επίδειξη με αλεξίπτωτο πλαγιάς (Parapente) από τον εκπαιδευτή κ. Αστέριο Μακροβασίλη της σχολής OLYMPIC WINGS και όπως ανάφερε χαρακτηριστικά «οι ευρωπαίοι λάτρεις του αθλήματος μπορεί να έχουν θαυμάσια βουνά για αλεξίπτωτο πλαγιάς, όμως αυτή την επιβλητική αντίθεση ανάμεσα σε βουνά και σε θάλασσα δεν την έχουν!!! Η αντίθεση αυτή αποτελεί και ορισμένες από τις ¨Βέλτιστες Flying¨ στην Ευρώπη»

Στο τέλος του συγκεκριμένου θεματικού 3ήμερου στην Πιερία, στους παραδοσιακούς οικισμούς Π. Παντελεήμωνα, Πόρων και Άνω Σκοτίνας ο Επιστημονικός Συνεργάτης κ. Δημήτρης Ρουκάς τόνισε συγκεκριμένα «Στα θέματα του Προγραμματισμού των δράσεων της τουριστικής προβολής η Αντιπεριφέρεια έθεσε ορισμένα πλαίσια που ανταποκρίνονται στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Πιερία και προβαίνει σε κινήσεις που αποφέρουν αποτέλεσμα προκειμένου να επιτευχθεί η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος».