Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ερώτηση της Βουλευτού Πιερίας Μαρίας Μίχου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το πρόγραμμα εγκατάστασης αντιχαλαζικών διχτύων στις καλλιέργειες


Η Πιερία είναι ανάμεσα στους νομούς που χαρακτηρίζονται χαλαζόπληκτοι από τον ΕΛΓΑ. Συγκαταλέγεται δε στις περιοχές, που τεκμηριωμένα τα μέσα ενεργητικής προστασίας της παραγωγής, έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα και ειδικότερα αυτά της αντιχαλαζικής προστασίας. Πρόκειται συγκεκριμένα, για τα αντιχαλαζικά δίχτυα τα οποία έχουν «αγκαλιάσει» οι παραγωγοί, αναγνωρίζοντας την πραγματική προστασία που παρέχουν με αποτέλεσμα να τα εγκαθιστούν συστηματικά σε καλλιέργειες όπως τα ακτινίδια, τα αμπέλια και άλλα οπωροφόρα. Συμβαίνει δηλαδή στην Πιερία ειδικότερα, να καλλιεργούνται οι βασικές προστατευόμενες καλλιέργειες από το χαλάζι, όπως ορίζεται και από τον ΕΛΓΑ.
Το πρόγραμμα επιχορήγησης αντιχαλαζικών δικτύων παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον πανελλαδικά, μεγάλη απορροφητικότητα (της τάξης του 60%), διαχειρίζεται από τον ΕΛΓΑ και δεν ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Οι παραγωγοί επιχορηγούνται σε ποσοστό 60% και λαμβάνουν τα χρήματά τους μέσα σε 5-6 μήνες από την αίτησή τους. Η ταχύτητα με την οποία γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι και η τελική απόδοση της επιχορήγησης, έχει κάνει το πρόγραμμα εξαιρετικά ελκυστικό για τους παραγωγούς.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛΓΑ σχεδιάζουν την περαιτέρω επέκταση των προγραμμάτων προστασίας των γεωργικών καλλιεργειών από φυσικούς κινδύνους. Για τον σκοπό αυτό εξετάζεται η ένταξη στο ΕΣΠΑ ενός  ευρύτερου προγράμματος, συνολικού ύψους 120 εκ. ευρώ.
Αν και η αύξηση των κονδυλίων αυτών είναι πολύ σημαντική, εάν το πρόγραμμα επιχορήγησης της εγκατάστασης αντιχαλαζικών δικτύων ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, τίθενται τα εξής θέματα:
Θα διαχειρίζεται από τον ΕΛΓΑ που έχει το μηχανισμό και την εμπειρία να διεκπεραιώνει το πρόγραμμα; Εάν παραμείνει στον ΕΛΓΑ και χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, μπορεί να χαρακτηριστεί «επιχορήγηση» εφόσον θα μιλάμε πια για «ενισχύσεις»; Νομιμοποιείται ο ΕΛΓΑ ως ασφαλιστικός φορέας να διαχειρίζεται τέτοιες δράσεις; Στην περίπτωση που ενταχθεί το πρόγραμμα στις ενισχύσεις και στις διαδικασίες «τύπου σχεδίου βελτίωσης», δε θα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των παραγωγών που θα εντάσσονται;

Κύριε Υπουργέ,

Η προσπάθεια που έγινε την τελευταία δεκαετία για την καθιέρωση αυτού του τρόπου προστασίας – με άριστα αποτελέσματα – εάν εμπεριέχει μεγάλη γραφειοκρατία και καθυστερεί για παράδειγμα 2 χρόνια να πληρωθεί, θα ακυρωθεί αφού οι παραγωγοί θα αποθαρρυνθούν.
Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος είναι κρίσιμος για τους παραγωγούς οι οποίοι στην περίπτωση των πολυετών καλλιεργειών  έχουν μεγάλα έξοδα εγκατάστασης. Η υποδομή για αντιχαλαζικά δίχτυα όταν δεν γίνεται με την εγκατάσταση της καλλιέργειας, έχει μεγαλύτερο κόστος και μειώνει την ωφέλεια του παραγωγού από την επιχορήγηση. Οποιαδήποτε, λοιπόν, καθυστέρηση λοιπόν ειδικά στις περιπτώσεις νέων φυτειών, έχει σοβαρό κόστος.

Επειδή ειδικά για την Πιερία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εγκατάσταση το προσεχές διάστημα νέων οπωρώνων με ακτινίδια, αμπέλια και κεράσια,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Θα προσδιορίσετε τον τρόπο που θα λυθούν τα παραπάνω διαδικαστικά αλλά κρίσιμα ζητήματα;

2. Για την τύχη του προγράμματος για το 2011, θα προβείτε σύντομα στη λήψη των σχετικών αποφάσεων τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ, για να ξεκινήσει έγκαιρα το πρόγραμμα και να αξιοποιηθεί τελικά από τους παραγωγούς;