Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΔΙΟΔΙΑ: Ποιος θα πληρώσει την διαφορά του 1 ΕΥΡΩ;

ΔΙΟΔΙΑ. Ποιος θα πληρώσει την διαφορά του 1 ΕΥΡΩ_του Αντώνη Ζαρκανέλα
Άρχισε σαν ένα παιχνίδι την περίοδο της αφέλειας και της ανεμελιάς (προ 2010), πως λέμε Προ Χριστού, από μερικούς που το έπαιζαν επαναστάτες εκ του ασφαλούς. Ανέβαζαν τις μπάρες στα διόδια, τα κρατικά και των εταιρειών, περνούσαν οι τζαμπατζήδες σαν νικητές, έκαναν, δηλαδή,  στις πλάτες των άλλων τους επαναστάτες, γιατί το φοβικό Κράτος δεν είχε τον τρόπο ή μάλλον τη βούληση να επιβάλλει το νόμο. Έτσι γεννήθηκε το κίνημα «Δεν Πληρώνω». Το οποίο, μάλιστα, «αγκάλιασαν» στην Πιερία ακόμη και φορείς και πρόσωπα με θεσμικό ρόλο π.χ. η τότε Νομαρχία, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Πιερίας, ο Εμπορικός Σύλλογος, Βουλευτές, Δήμαρχοι κλπ!!!.
Είδαν δημοσιότητα και τηλεόραση και έτρεξαν όλοι. Γιατί δεν κόστιζε τίποτα. Αν οι τζάμπα μάγκες του «Δεν πληρώνω» έμπαιναν σε ένα μαγαζί καταλάμβαναν το ταμείο και έλεγαν στους πελάτες πάρτε ό,τι χρειάζεστε και δεν πληρώνετε. Το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος η Νομαρχία τότε ή η Αντιπεριφέρεια τώρα θα ήταν αλληλέγγυοι; Οι πελάτες που θα έπαιρναν και θα έφευγαν θα ήταν νόμιμοι; Αυτοί που κατέλαβαν το ταμείο; Γιατί δεν έγινε αυτό σε ένα κατάστημα; Γιατί το κατάστημα έχει αφεντικό. Το οποίο θα καλούσε την αστυνομία και τελικά όλοι οι παραπάνω θα είχαν κατηγορηθεί για σειρά παράνομων πράξεων. Όταν το Κράτος σοβαρεύτηκε και έστειλε όποιους παρανόμησαν στο ακροατήριο, οι γνωστοί αλληλέγγυοι όχι απλώς ζητούσαν, αλλά απαιτούσαν, από τα δικαστήρια επιείκεια και απειλούσαν και απειλούν με  νέους αγώνες…
Με αυτά και με αυτά το Κράτος δεν λειτούργησε τα διόδια του Αιγινίου. Και όλοι αυτοί βγήκαν ως θριαμβευτές και πανηγύρισαν. Τι συνέβη; Απλώς το φοβικό Κράτος ή πιο απλά οι τότε Κυβερνήσεις είπαν, αφού ούτως ή άλλως τα διόδια θα λειτουργήσουν οπωσδήποτε αργότερα, ας γίνει τότε που μπορεί να είναι μια άλλη Κυβέρνηση. Επειδή όμως υπήρχε και μια σύμβαση ψηφισμένη από τη Βουλή ανέλαβε το Κράτος να πληρώνει αυτό τις απώλειες από τη μη λειτουργία των διοδίων μέσω του Κρατικού προϋπολογισμού. Έτσι η εταιρεία δεν έχασε τίποτα. Εμείς οι κάτοικοι της Πιερίας που χρησιμοποιούμε τον δρόμο και όσοι εν πάσει περιπτώσει τον χρησιμοποιούν δεν πληρώναμε διόδια αλλά πλήρωναν ΟΛΟΙ οι Έλληνες. Δίκαιο; Όχι σε κάθε περίπτωση αλλά συμφέρον για εμάς και εναντίον των συμφερόντων όλων των υπόλοιπων Ελλήνων, που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ την διαδρομή αυτή αλλά πλήρωναν – μέσω του προϋπολογισμού.
Με τις παιδαριώδεις όμως αντιδράσεις μας ο νομός μας θα βγει και ζημιωμένος. Και ποια είναι η ζημία; Είναι 1 ΕΥΡΩ ανά διαδρομή όπως προκύπτει από την τελευταία ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τα διόδια Αιγινίου θα λειτουργήσουν από τις 28/01 και η αξία τους θα είναι για τη διαδρομή Κατερίνη – Θεσσαλονίκη 3.40Ε από 2.40Ε που είναι σήμερα. Στα διόδια Αιγινίου θα πληρώνουμε 2.20 ενώ στα διόδια Μαλγάρων 1.20 από 2.40.
Όταν άρχισαν οι τζάμπα μάγκες του «Δεν Πληρώνω» ο τότε Υπουργός κ. Σουφλιάς αλλά και ο μετέπειτα κ. Ρέππας και ο κ. Μαγκριώτης είχαν διευκρινίσει ότι με τη λειτουργία των διοδίων του Αιγινίου δεν θα πληρώναμε περισσότερο για τη διαδρομή Κατερίνη-Θεσσαλονίκη απλώς το αντίτιμο των 2.40 θα επιμεριζόταν στα δύο διόδια πληρώνοντας π.χ. στα Μάλγαρα 1.20 και άλλο 1.20 στα νέα διόδια. Οι τζάμπα μάγκες «Δεν Πληρώνω» ήταν ανένδοτοι. Μαζί τους και οι διάφοροι «τοπάρχες» που φωτογραφιζόταν καμαρωτά στα διόδια. Το ότι το Κράτος δεν άνοιξε τότε τα διόδια και προτίμησε να πληρώνει την εταιρία με χρήματά μας πάλι  πανηγυρίστηκε ως νίκη του αγώνα.. Αν τελικά ισχύσουν οι νέες τιμές ποιός θα αναλάβει την ευθύνη της αύξησης κατά ένα ΕΥΡΩ οι τζάμπα μάγκες του «Δεν Πληρώνω» ή οι διάφοροι θεσμικοί παράγοντες που τότε προσπάθησαν να κερδίσουν πολιτικά προσκολλούμενοι στους τζάμπα μάγκες του «Δεν Πληρώνω»; Για μια φορά ακόμα η Πιερία σέρνεται γιατί οι Ταγοί της ακολούθησαν και δεν οδήγησαν το «κοπάδι των πολιτών» που και αυτό με τη σειρά του έγινε συρφετός. Και αντί τότε να προσπαθήσει να κερδίσει κάποιες διευκολύνσεις για τους κατοίκους της βόρειας Πιερίας που μετακινούνται καθημερινά για τις δουλειές τους στη διαδρομή αυτή τώρα θα χάσουμε αυτό το πλεονέκτημα και θα πρέπει να αναλωθούμε για να μην υπάρξει η νέα τιμή αλλά να ισχύει η παλιά!!! Χωρίς τις διευκολύνσεις για τους κατοίκους της Βόρειας Πιερίας που θα έχουν απολεσθεί στο βωμό του να πετύχουμε την παλιά τιμή διοδίων!! Τραγικό.
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που θα το βρούμε μπροστά μας στο μέλλον. Οι τζάμπα μάγκες του «Δεν Πληρώνω» για να εμφανιστούν και ως κοσμογυρισμένοι, ακριβοδίκαιοι κλπ. έλεγαν τότε ότι τέλος πάντων ας κατασκευάσουν πλευρικά διόδια και να πληρώνουμε εκεί που βγαίνουμε ανάλογα με τα χιλιόμετρα που χρησιμοποιήσαμε την οδό «όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη». Το έλεγαν αυτό γιατί απλούστατα δεν υπήρχαν τα πλευρικά διόδια. Που έχει λογική και θα γίνει κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια. Όμως αυτό, ας το γνωρίζουμε, θα έχει κόστος για όλους Πιεριείς και για όλες τις εντός νομού μετακινήσεις. Θα πληρώνεται η χρήση της οδού για κάθε μετακίνηση π.χ. από Κατερίνη σε Λιτόχωρο, Πλάκα, Αιγίνιο, Κορινό κλπ. και ανάλογα με τα χιλιόμετρα χρήσης της οδού όπως στην Ευρώπη που θα ‘λεγαν οι κοσμογυρισμένοι τζάμπα μάγκες του «Δεν Πληρώνω» οι οποίοι, φαντάζομαι, για να είναι συνεπείς με τον εαυτό τους θα συμφωνήσουν στην εφαρμογή του..
Το αναφέρω αυτό γιατί αυτό θα γίνει οπωσδήποτε αλλά θα πρέπει η Πιερία να ετοιμαστεί από τώρα για αυτό το αναπότρεπτο γεγονός με προτάσεις, σχέδιο, πρόγραμμα. Για να μην αφήσουμε και πάλι σε κάποιους έξαλλους, τζάμπα μάγκες, και πολιτικούς του πρόσκαιρου κέρδους να οδηγήσουν την Πιερία στο να  «κυνηγάει την ουρά της», όπως τώρα. Και είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν από πλευράς έργων στο εσωτερικό, παράπλευρο αλλά και επαρχιακό και νομαρχιακό οδικό δίκτυο για να υπάρχει επαρκές και ποιοτικό εναλλακτικό οδικό δίκτυο για να μπορεί να εφαρμοστεί ο τρόπος αυτός πληρωμής της χρήσης της Εθνικής Οδού.

Αντώνιος Ι. Ζαρκανέλας (Δρ.)
π. Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης
Νομαρχίας Θεσ/νίκης