Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

Η γιορτή του Μυδιού στον Μακρύγιαλο


Το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Ιουλίου 2011 
Στη θαλάσσια περιοχή της Βόρειας Πιερίας έχει αναπτυχθεί εδώ και πολλά χρόνια η μυδοκαλλιέργεια σε επαγγελματικό επίπεδο, με διάθεση του προϊόντος τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στην αγορά του εξωτερικού, κυρίως Ιταλία. Παρουσιάζοντας έτσι μια έντονη εικόνα δραστηριότητας και οικονομικής ωφέλειας στον τόπο.
            Πολλές οικογένειες ντόπιων κατοίκων, καθώς και πολλοί οικονομικοί μετανάστες έχουν λύσει το βιοποριστικό τους πρόβλημα με την απασχόλησή τους στις μυδοκαλλιέργειες. Με την πραγμάτωση δε, του εμπορευματικού σταθμού, θα αναβαθμισθεί ιδιαίτερα ο τόπος, αφού το σημείο επιλογής της κατασκευής του θεωρείται κόμβος της ευρύτερης περιφέρειας για το διαμετακομιστικό εμπόριο.
            Κάθε χρόνο, το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου έχει οριστεί να είναι αφιερωμένο στην γιορτή του προϊόντος του μυδιού.  Για ακόμη μία χρονιά στον Μακρύγιαλο, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Ιουλίου 2011, διοργανώνονται οι εκδηλώσεις με την επωνυμία «Μυδοχαρά», με σκοπό την προώθηση και προβολή του μυδιού της περιοχής. Ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού, ως διοργανωτής της εκδήλωσης, έχει προγραμματίσει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων για τις δύο μέρες, οι οποίες θα γίνουν στην παραλία του Μακρυγιάλου. Συγκεκριμένα, το Σάββατο στις 9 το βράδυ θα υπάρχουν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή συγκροτημάτων από την Ουγγαρία, του ποντιακού συλλόγου «Ο Πόντος» και το χορευτικό συγκρότημα Feel the Rhythm της Πηνελόπης Παπαδοπούλου. Την Κυριακή, από τις 10:30 το πρωί, μέχρι τις 13:30 το μεσημέρι, στην Παραλία του Μακρυγιάλου, ο τοπικός σύλλογος και ο δήμος θα προσφέρουν στους επισκέπτες αχνιστά μύδια και τσίπουρο, ενώ στις 20:30, στον ίδιο χώρο, θα ξεκινήσουν οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή συγκροτήματος από την Ουγγαρία και του φιλανθρωπικού πολιτιστικού συλλόγου Μακρυγιάλου «Η στέγη της αγάπης».
Η Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μεθώνης
Η Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Μεθώνης του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού κα. Παρασκευή Γαβριηλίδου – Ζησιού, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους μας, ώστε να επισκεφθούμε τον Σαββατοκύριακο τον Μακρύγιαλο, για να παρακολουθήσουμε τις εκδηλώσεις και να γευτούμε τα μύδια της περιοχής. Επισημαίνει δε τη σημασία της συγκεκριμένης εκδήλωσης, που σκοπό έχει την προώθηση του τοπικού προϊόντος.