Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Συνάντηση της Βουλευτού Πιερίας με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος


 Μια σειρά  ζητημάτων που αφορούν   μεταξύ άλλων τις  δράσεις, τις προτάσεις και   τις πρωτοβουλίες  του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, για τις επιχειρήσεις  της Μακεδονίας,  τις προοπτικές ανάπτυξης και τις προσπάθειες που γίνονται  για την αύξηση των εξαγωγών, συζήτησε η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου, στη συνάντηση που είχε  με τον Πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου   του Σ.Ε.Β.Ε.  
            Η  κα Μίχου συνοδευόμενη από τον οικονομολόγο  κ.Κωνσταντίνο Τζάγκα  συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Δημήτρη Λακασά, τον Αντιπρόεδρο κ.Κυριάκο Λουφάκη , τον Οικονομικό Επόπτη κ. Πέτρο Τσικούρα και την  Διευθύντρια  κα Βάσω Λούτζη.   Η συνάντηση  της Βουλευτού, έγινε στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί  με παραγωγικές μονάδες, αναπτυξιακούς φορείς, επιχειρήσεις και Οργανισμούς, με στόχο την ενημέρωση σε ότι αφορά τις δυσκολίες και  τα προβλήματα που υπάρχουν ανά κλάδο,  τις δυνατότητες επίλυσής τους, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης  της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και κατ΄ επέκταση της Πιερίας.
 ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο μεγάλο ζητούμενο όπως ειπώθηκε που είναι η εξωστρέφεια, η οποία  θα αποτελέσει το βασικό μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα.
«Συμφωνούμε όλοι ότι η εξωστρέφεια και οι εξαγωγές είναι η λύση για την ανάκαμψη της οικονομίας» σημείωσε ο Αντιπρόεδρος  κ. Λουφάκης επισημαίνοντας ότι ο μόνος θετικός δείκτης τη χρονιά που μας πέρασε, ήταν αυτός της αύξησης των εξαγωγών στο 7,1 %,  για το διάστημα Ιανουάριος – Νοέμβριος 2010, που μπορεί μεν να κατατάσσει  τη χώρα μας στις προτελευταίες χώρες στην Ευρωζώνη, ωστόσο όπως επισημάνθηκε είναι ένα σημαντικό βήμα που δείχνει το δρόμο.  
            «Ο στόχος  είναι να φτάσουμε το 2015 στο 16%, όμως αυτό προϋποθέτει  στρατηγική και στόχευση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Λακασάς και πρόσθεσε πως η προσπάθεια τώρα εστιάζεται στην αύξηση των εξαγωγών στο 10% για  το 2012, χαρακτηρίζοντας «ρεαλιστικό» το ποσοστό. Ο κ. Λακασάς αναφέρθηκε στην  ανάγκη για αναμόρφωση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, στρεφόμενη  σε ένα μοντέλο το οποίο θα βασίζεται στην εξωστρέφεια και στην ισχυρή εξαγωγική πολιτική. Ο  Πρόεδρος του ΣΕΒΕ  εξέφρασε ακόμη  την ικανοποίησή του για τη συνεργασία που υπάρχει με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθώς και για την υιοθέτηση των προτάσεων του ΣΕΒΕ για ενίσχυση της εξωστρέφειας και  των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων  Αναφερόμενος  στο Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια ΜΜΕ» και στο Ταμείο Εξωστρέφειας «Go 2 Market»,  τα οποία ανακοινώθηκαν  από τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, ανέφερε ότι αποτελούν πολύτιμα εργαλεία, απόλυτα προσαρμοσμένα  στις ανάγκες των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
            Για  το  Ταμείο Εξωστρέφειας «Go 2 Market», ο κ. Λακασάς ανέφερε ότι είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο όλες οι εξαγωγικές επιχειρήσεις αναμένουν με ανυπομονησία, καθώς έρχεται να δώσει τη λύση στο μείζον πρόβλημα της ρευστότητας, που αποτελεί το νούμερο ένα αναπτυξιακό αντικίνητρο σήμερα για τις επιχειρήσεις. Η πρόταση του ΣΕΒΕ για το Ταμείο Εξωστρέφειας,  είναι το ταμείο αυτό να μην παρέχει απευθείας δάνεια στις επιχειρήσεις, αλλά εγγυοδοτήσεις σε διάφορες μορφές  οι οποίες θα αξιοποιούνται από τις επιχειρήσεις για την άντληση ρευστότητας, μέσω διαφόρων χρηματοπιστωτικών προϊόντων ( δάνεια, χρηματοδότηση πρώτων υλών, factoring, letter of credit, κ.α).
            Η λογική αυτής της πρότασης του ΣΕΒΕ, στηρίζεται στο γεγονός ότι μέσω των εγγυοδοτήσεων μπορεί να δημιουργηθεί στην αγορά μόχλευση, περισσότερο από ότι αν οι διαθέσιμοι πόροι του προγράμματος δίνονταν  στην αγορά με μορφή δανείων.  Ο κ.Λακασάς αναφέρθηκε  στην επιστροφή του πιστωτικού ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Όπως τόνισε, οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο καθώς αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ρευστότητας και έχουν ανάγκη από άμεσα μέτρα, αρχής γενομένης με τις οφειλές του Δημοσίου και τις επιστροφές του ΦΠΑ .Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ,, αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης ενεργειών Προώθησης – Προβολής. Ειδικότερα, έκανε λόγο για την εκπόνηση ειδικού σχεδίου  rebranding και προβολής-προώθησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών της, ανά ελληνική περιφέρεια
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη βελτίωσης των μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας της αγοράς.
 ΝΕΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
 «Τα χρηματοδοτικά εργαλεία πρέπει να δίνονται στις επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα ρευστότητας, και όχι μόνο στις υγιείς»  τόνισε μεταξύ άλλων η Βουλευτής Πιερίας κα Μίχου λέγοντας πως δεν υπάρχει πια η πολυτέλεια του χρόνου, γι΄ αυτό και τα μέτρα που θα ληφθούν θα πρέπει να είναι στοχευμένα και συνολικά και  όχι αποσπασματικά.
Όπως υπογράμμισε η κα Μίχου, όλα τα μέτρα που λαμβάνονται από την  Κυβέρνηση  έχουν ως στόχο να συμβάλλουν  στην ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την παραγωγική αναδιάρθρωση, την πράσινη επιχειρηματικότητα και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για την προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης στη χώρα. 
 «Η  εξωστρέφεια και η καινοτομία είναι τα στοιχεία που λείπουν από την ελληνική οικονομία, από την ελληνική παραγωγική διαδικασία. Εάν θέλουμε να πετύχουμε, πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα έξω, προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία θα χαρακτηρίζονται από μια θετική σχέση κόστους – ποιότητας»  σημείωσε η Βουλευτής,  και  συνέχισε λέγοντας πως η  ενίσχυση της ποιοτικής και ανταγωνιστικής παραγωγής με έμφαση στην καινοτομία, η ενίσχυση της εξωστρέφειας,  η ενίσχυση της απασχόλησης και η  περιφερειακή συνοχή, θα πρέπει να είναι οι πυλώνες της αλλαγής του παραγωγικού  μοντέλου για τη χώρα μας.
Σε αυτή την κατεύθυνση το ΕΣΠΑ, το Ε.Τ.Ε.Α.Ν αλλά και ο Αναπτυξιακός  Νόμος θα αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία για την ανάκαμψη της οικονομίας  και παράλληλα τις βάσεις για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια.
 Η κα Μίχου αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο ζήτημα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας που αποτελεί τροχοπέδη για όλες τις μορφές ανάπτυξης της χώρας μας. Η πολύμηνη καθυστέρηση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται σε αδειοδοτήσεις  ή επεκτάσεις επιχειρήσεων, λειτουργεί αποτρεπτικά στο να επενδύσουν ξένοι όμιλοι στην Ελλάδα, ενώ από την άλλη και οι Έλληνες επιχειρηματίες καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται πολλές φορές για την απόκτηση και μόνο μιας  υπογραφής.