Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Σε καλό δρόμο η χρηματοδότηση του Μουσειου Μακρυγιαλου απο το ΕΣΠΑ




Αγώνας δρόμου του Υπουργείου Πολιτισμού για να προλάβει να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ όσο το δυνατόν περισσότερα έργα που αφορούν την ανάδειξη του αρχαιολογικού μας πλούτου. Η επίβλεψη έργων που είτε έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ είτε πρόκειται να ενταχθούν, ήταν ο σκοπός της επίσκεψης της Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνας  Μενδώνη στην Πιερία, το περασμένο τριήμερο. Επισκέφθηκε τον Αρχαιολογικό Χώρο και Μουσείο του Δίου, την Παλιά Ιερά μονή Αγίου Διονυσίου, το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου, ενώ την Παρασκευή το πρωί βρέθηκε στον Μακρύγιαλο και το Αιγίνιο. 
          «Μας ενδιαφέρει  να δούμε τα προβλήματα  που έχουν οι υπηρεσίες μας σε σχέση με την υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ, αλλά να ακούσουμε και προτάσεις για το πως μπορούν να ωριμάσουν με τον καλύτερο και ταχύτερο τρόπο, ώστε να μπορέσουν  να διεκδικήσουν πόρους από το πρόγραμμα», είπε η κα Μενδώνη.   Η  κα Μενδώνη αναφέρθηκε στο χώρο των Λειβήθρων , του Δίου  της μουσειακής αποθήκης στο Μακρύγιαλο και των μακεδονικών τάφων τα οποία όπως είπε έχουν ορισμένα  προβλήματα στην ωρίμανση των μελετών. «Αυτά τα έργα  για να μπορέσουν να ωριμάσουν και να κατατεθούν οι προτάσεις στην περιφέρεια, χρειάζονται ορισμένες παρεμβάσεις.          Όσον αφορά το Μουσείο του Μακρυγιάλου, είναι σε προχωρημένο στάδιο» , είπε η κα Μενδώνη.


. Μαρία Ναβροζίδου.
Η κα Μενδώνη

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού τόνισε τη σημαντικότητα των ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν στη Βόρεια Πιερία, σημειώνοντας πως όλες οι αρμόδιες υ7πηρεσίες εργάζονται προς κοινή κατεύθυνση, ώστε να  μπορέσει να ενταχθεί η κατασκευή του Μουσείου στο ΕΣΠΑ, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του στα επόμενα δύο χρόνια.
«Έχουν επιληφθεί όλα τα θέματα που μέχρι πριν από 10 μέρες ήταν ανοιχτά και αφορούν το οικοδομικό σκέλος,  πρέπει όμως να ωριμάσει και η έκθεση για  το πως θα οργανωθεί η μουσειακή αποθήκη. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται κάποιες εβδομάδες ακόμα και για αυτό είμαστε εδώ, για να δώσουμε τις κατευθύνσεις που πρέπει και με τη συνεργασία των υπηρεσιών να μπορέσουμε να ωριμάσουμε αυτό το σκέλος», είπε η κα Μενδώνη, σημειώνοντας πως εκκρεμεί έγκριση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής προμελέτης η οποία θα εισαχθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Μουσείων στις 20 Ιουλίου, θα εκδοθεί η απόφαση του Υπουργού και πριν το τέλος αυτού του μήνα θα μπορέσει το Υπουργείο να καταθέσει πλήρες το τεχνικό δελτίο,  δεδομένου ότι όλες οι διαδικασίες για το οικοδομικό σκέλος με τη βοήθεια και του πρώην και του νυν δημάρχου της περιοχής  έχουν γίνει. Πρόσθεσε δε πως έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια, τα σχέδια έχουν ελεγχθεί και σφραγισθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο κ. Πολυζος
Ο Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού Βαγγέλης Πολύζος τόνισε πως το έργο της κατασκευής Μουσείου στον Μακρύγιαλο προχώρησε αρκετά, επισημαίνοντας και το ενδιαφέρον που έχει δείξει το Υπουργείο Πολιτισμού. «Υποδεχτήκαμε  στην Βόρεια Πιερία την Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Μια περιοχή ιδιαίτερου ιστορικού, πολιτιστικού και όχι μόνο πλούτου μη προσεγμένη όσο πρέπει  από την πολιτεία. Η κ. Μενδώνη έχει δείξει ενδιαφέρον και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα καθώς ο πολιτιστικός μας θησαυρός επιτέλους θα βρει στέγη στον Μακρύγιαλο με την ένταξη στο ΕΣΠΑ του Αρχαιολογικού Μουσείου Μακρυγιάλου. Ένα έργο που θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό τουριστών με πολλαπλά οφέλη για την τοπική μας κοινωνία. Επιπλέον θέσαμε το θέμα για την δημιουργία του Πολιτιστικού Πάρκου των Παλιαμπέλων ενός έργου για το ποιο η μελέτη είναι έτοιμη και ώριμη προς ένταξη στο ΕΣΠΑ. Επισκεφτήκαμε το μεταβυζαντινό μνημείο του Αγίου Αθανασίου που έχει ενταχθεί και   θα αναστηλωθεί με χρήματα του ΕΣΠΑ. Ως δημοτική Αρχή θα εξακολουθούμε με σθεναρότητα να διεκδικούμε πόρους και να προβάλουμε τα αρχαιολογικά τα οποίο είναι και εθνικά αποθέματα μετατρέποντας  την Βόρεια Πιερία σε πραγματικό αναπτυξιακό και τουριστικό προορισμό», ανέφερε  ο κ. Πολύζος.

Η κα Μιχου
Από την πλευρά της η Βουλευτής Μαρία Μίχου τόνισε πως η κατασκευή του Μουσείου στον Μακρύγιαλο αφορά όλους μας και την οποία παρακολουθούν στενά εδώ και ένα χρόνο. «Εκτιμώ ότι φτάνουμε στην τελική ευθεία, ώστε  να ολοκληρωθούν  οι διαδικασίες και να ενταχθεί το έργο  στο ΕΣΠΑ. Πιστεύω ότι σε αυτό οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι γιατί αφορά πάνω από  όλα τον Μακρύγιαλο  και τα τόσα πολλά ευρήματα που υπάρχουν. Μια δουλειά 25 χρόνων, μεγάλης σημασίας για μας», είπε.

Ο κ. Αβραμίδης
Ο πρώην Δήμαρχος της Μεθώνης Κώστας Αβραμίδης είπε πως το Μουσείο Μακρυγιάλου είναι ένα όνειρο ζωής που το ήθελαν όλοι οι δημότες του πρώην δήμου Μεθώνης. «Εμείς από την πρώτη στιγμή, το 2007 που αναλάβαμε,   ήταν ο βασικός μας στόχος και σκοπός αυτό έργο. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό στάδιο, στο τελευταίο στάδιο όπως προκύπτει και από την επίσκεψη της Γ. Γραμματέα. Μένει ο προϋπολογισμός του  εξοπλισμού του κτιρίου να εγκριθεί  και να είναι ένα ολοκληρωμένο έργο το οποίο θα δώσει πνοή στον Μακρύγιαλο και στη Βόρεια Πιερία,  αλλά και ευρύτερα στην Πιερία», είπε ευχαριστώντας την κα. Μίχου και τον κ. Κουκοδήμο για το ενδιαφέρον τους για το συγκεκριμένο έργο.

Ο κ. Μπέσιος

Ο Αρχαιολόγος Μ. Μπέσιος δήλωσε: «Τέλος καλό όλα καλά! Με τη βοήθεια της Γενικής Γραμματείας  προχώρησε η υπόθεση και έχουν μείνει λίγα πράγματα.
          Θα έχει πρόσβαση  ο κόσμος της Πιερίας και όχι μόνο, να δει αυτά τα μοναδικά ευρήματα  που έχει δώσει η περιοχή και που μέχρι σήμερα είναι σε αποθήκες Άλλωστε είναι πολύ καλή η θέση του Μακρυγιάλου,  μόλις 500 μέτρα από την ΠΑΘΕ,  είναι η μόνη περιοχή που έχει τόσο  εύκολη πρόσβαση και πιστεύω ότι θα έχει μεγάλη επισκεψιμότητα».