Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ


Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Μεγάλο μέρος των παραγωγών της Πιερίας δεν έλαβε την προκαταβολή και την εξόφληση της Ενιαίας ενίσχυσης. Καμία λύση για το πρόβλημά τους για το οποίο, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, καμία ευθύνη δεν έχουν οι ίδιοι. Απλώς η ψηφιοποίηση, που θα έλυνε όλα τα προβλήματα και από το φθινόπωρο, ακόμα, θα έπαιρναν τις ενισχύσεις τους οι παραγωγοί, αποδείχθηκε εντελώς ελλειμματική και γεμάτη προβλήματα.
 Υπάρχει σήμερα μια μικρή κατηγορία δικαιούχων που δεν έχει πληρωθεί και ενώ αναζητούν τους λόγους της μεγάλης καθυστέρησης, αντιμετωπίζονται ως «μπαλάκι» από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ειδικότερα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ισχυρίζεται ότι δεν καταβλήθηκαν οι ενισχύσεις σε περιπτώσεις που μετά από διασταυρωτικούς ελέγχους προέκυψε ότι: είτε μεταφέρθηκαν λάθος ψηφιοποιημένα αγροτεμάχια στον ΟΠΕΚΕΠΕ  είτε φάνηκε να υπάρχουν λάθη σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας ή λάθη σε εκτάσεις που χαρακτηρίστηκαν ως μη επιλέξιμες, λόγω της εμφάνισής τους ως βοσκότοποι.
Παρά του ότι σε καμία  από τις περιπτώσεις δεν συντρέχουν λόγοι επανελέγχου, ώστε να δικαιολογείται η μη καταβολή των ενισχύσεων, οι αγρότες παραμένουν απλήρωτοι, χωρίς υπεύθυνα κανένας να μπορεί να τους ενημερώσει πότε θα πληρωθούν και γιατί καθυστερεί η διαδικασία.
Μετά από τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
-Γιατί καθυστερεί η αποπληρωμή των ενισχύσεων στους αγρότες;
-Για ποιο λόγο ενώ δεν υπάρχει έλεγχος σε βάρος τους δεν έγινε η καταβολή των ενισχύσεων;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Γ. Κουκοδήμος