Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Εξασφάλιση χρηματοδοτικής συνδρομής από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την λήψη μέτρων «φυτοϋγειονομικού ελέγχου


Η αγροτική παραγωγή αποτελεί έναν από τους βασικούς παραγωγικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας θέσεις εργασίας και εισόδημα σε χιλιάδες συμπολίτες μας.
Μάλιστα, υπάρχουν κλάδοι της αγροτικής οικονομίας οι οποίοι ακόμα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες καταγράφουν πολύ καλή πορεία, κυρίως λόγω του εξαγωγικού τους προσανατολισμού.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, η πολιτεία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της αγροτικής παραγωγής από επιβλαβείς οργανισμούς που μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.
Πρόσφατα, έλαβα γνώση επιστολής του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Ανατολικής Μακεδονίας προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ., σχετικά με την άμεση ανάγκη υποβολής φακέλου προς την Ε.Ε., ώστε να εξασφαλίσει η χώρα μας την αναγκαία χρηματοδοτική συνδρομή για την υλοποίηση μέτρων φυτοπροστασίας.
Συγκεκριμένα, η διαδικασία αφορά την ενεργοποίηση του άρθρου 22 της οδηγίας 2000/29/ΕΚ την οποία η χώρα μας έχει ήδη ενσωματώσει με το Π.Δ. 365/2002, σχετικά με την λήψη «μέτρων κατά της εισαγωγής στην Κοινότητα οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα και κατά της εξάπλωσής τους στο εσωτερικό της κοινότητας».
Σύμφωνα και πάλι με την επιστολή του ΓΕΩΤΕ Ανατολικής Μακεδονίας, κατά την διάρκεια συνεδρίασης της μόνιμης φυτοϋγειονομικής επιτροπής (SCPH) της Ε.Ε., τα κράτη – μέλη επικύρωσαν απόφαση για συγχρηματοδότηση μέτρων, με την κοινοτική συμμετοχή να ανέρχεται σε 15.006.869,89€. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την ενίσχυση μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί ή θα εφαρμοστούν την επόμενη χρονιά. Οι χώρες που αναμένεται να λάβουν την παραπάνω ενίσχυση είναι οι ακόλουθες: Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα, Κάτω Χώρες και Πορτογαλία. Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα αφού δεν κατέθεσε φάκελο με αντίστοιχο αίτημα.

Αυτή τη στιγμή, λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας (η οποία συνορεύει όχι μόνο με κράτη – μέλη της ΕΕ αλλά και με τρίτες χώρες) αλλά και λόγω της αύξησης του διεθνούς εμπορίου, είναι αυξημένος ο κίνδυνος αντιμετώπισης φυτοϋγειονομικών προβλημάτων.
Συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας η δυναμική καλλιέργεια της ακτινιδιάς μετά τις ζημιές που έχει υποστεί από το έντομο Metcalfa pruinosa απειλείται εν δυνάμει από το Pseudomonas syringae pv.actinidiae.

Κε Υπουργέ,

Η καλλιέργεια της ακτινιδιάς είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στον Νομό Πιερίας και συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Μια ενδεχόμενη, λοιπόν, αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα στις καλλιέργειες θα ήταν καταστροφική.
Πρέπει, λοιπόν, άμεσα η πολιτεία να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε να προστατευθούν οι παραγωγοί, όχι μόνο της ακτινιδιάς, άλλα όλων των καλλιεργειών που απειλούνται από ανάλογα προβλήματα.

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω ερωτάσθε:
1)      Ποιές ενέργειες προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο ώστε να κατατεθεί άμεσα φάκελος προς την Ε.Ε. με στόχο την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης για μέτρα φυτοπροστασίας;

2)      Ποια είναι τα προγράμματα φυτοπροστασίας που υλοποιεί ή πρόκειται να υλοποιήσει το Υπουργείο σας μέσα στο 2012 για τα οποία μπορεί να ζητήσει την συνδρομή της Ε.Ε.;

Κατερίνη, 12-1-2012
Η ερωτώσα Βουλευτής



Μαρία Μίχου