Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ερώτηση Μ. Μίχου για Ταμείο Αναπήρων Πολέμου


Tο Ταμείο Αρωγής Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου είναι Ν.Π.Δ.Δ.,  εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Συστάθηκε το 1949 με τον Α.Ν. 1324 «Περί προστασίας και αποκαταστάσεως των Αναπήρων Πολέμου Οπλιτών και Θυμάτων Πολέμου», κυρώθηκε με τον Ν. 1487/50 και λειτουργεί βάσει προσωρινού κανονισμού του 1951.
Αποστολή του είναι η αρωγή των αναπήρων και θυμάτων πολέμου μέσω διαφόρων μορφών οικονομικής ενίσχυσης, αφού η προστασία τους αποτελεί ηθική υποχρέωση της Πολιτείας για την προσφορά ζωής και αίματος προς την Πατρίδα, βάσει της παρ. 2 αρ. 21 του Συντάγματος.
Το Ταμείο εδώ και έξι δεκαετίες κρατάει στο χαμηλότερο δυνατό σημείο τις δαπάνες του αφού διαθέτει ιδιόκτητα γραφεία στον κέντρο της Αθήνας και υπηρετούν σε αυτό 8 μόνιμοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις έναντι των 19 θέσεων που προβλέπει ο οργανισμός του.
Παράλληλα, τα έσοδά του προέρχονται κατά 81% από κρατήσεις που φτάνουν το 2% επί των συντάξεων των Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου και από σχολάζοντα περίπτερα και μόνο το 19% από κοινωνικούς πόρους (2% από το Κρατικό Λαχείο).
Αυτή τη στιγμή εξετάζεται η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του σε στρατιωτική υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κάτι το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Κύριε Υπουργέ,

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις (σύμφωνα με την 36281/2011 Απόφαση Υπουργού Εσωτερικών) διατηρήθηκαν 70 αυτοτελή Ν.Π.Δ.Δ. τα οποία ήταν προς κατάργηση, διότι αναγνωρίστηκε η δραστηριότητα τους, το εξειδικευμένο αντικείμενο τους, η μακροχρόνια απόδοση έργου και η γενικότερη καταξίωση της προσφοράς τους.




Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.      Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να μην υποβαθμιστεί η λειτουργία του εν λόγω Ταμείου, κατά συνέπεια και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δικαιούχους;
2.      Έχει εξετάσει το Υπουργείο το ενδεχόμενο, σε περίπτωση κατάργησης του ταμείου, οι 12000 δικαιούχοι να επιλέξουν την διακοπή της κράτησης του 2% επί των συντάξεων τους, διεκδικώντας παράλληλα την επιστροφή του αποθεματικού του Ταμείου το οποίο σχηματίστηκε από τις κρατήσεις επί των συντάξεων τους;

Κατερίνη, 18-1-2012
Η ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Μίχου