Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Παρέμβαση για την εξασφάλιση των ενισχύσεων των καπνοπαραγωγών


Συνάντηση με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου και εκπρόσωποι Ομάδων Καπνοπαραγωγών για την καλύτερη δυνατή υλοποίηση των δράσεων που αφορούν τις γεωπεριβαλλοντικές ενισχύσεις για καπνοπαραγωγούς και καπνοπαραγωγικές ενισχύσεις.
                                                                       

Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κων. Σκανδαλίδη, και τον υφυπουργό κ. Αστ. Ροντούλη συναντήθηκαν ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου και εκπρόσωποι Ομάδων Καπνοπαραγωγών  προκειμένου να συζητήσουν τις προϋποθέσεις αλλά και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την η υλοποίηση των Δράσεων 1.4. «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές» και 2.3 «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού» του Μέτρου 214 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν γεωπεριβαλλοντικές ενισχύσεις για καπνοπαραγωγούς και καπνοπαραγωγικές περιοχές αλλά όπως έχουν επισημάνει οι Ομάδες Καπνοπαραγωγών και ο κ. Παπαγεωργίου σε πρόσφατη ερώτηση του προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (14 – 12 – 2011) η υλοποίηση των δράσεων όπως καταγράφεται στις δύο Κ.Υ.Α. θα είναι χρονοβόρα, ενώ οι καπνοπαραγωγοί είναι σχεδόν αδύνατο να ενταχθούν αφού προβλέπονται κριτήρια και προϋποθέσεις που δεν συνάδουν με την καπνοκαλλιεργητική πρακτική.
Στην συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντοπίστηκαν τα σημεία (δικαιούχοι – προϋποθέσεις) των δύο Κ.Υ.Α. που δυσχεραίνουν την υλοποίηση των δράσεων και συζητήθηκαν απόψεις και προτάσεις που θα διευκολύνουν την ομαλή εφαρμογή και την απόδοση των ενισχύσεων στους καπνοπαραγωγούς.
Στην συνάντηση από πλευράς Υπουργείου συμμετείχαν ο υπουργός κ. Κ. Σκανδαλίδης, ο υφυπουργός κ. Αστ. Ροντούλης και ο Ειδικός Γραμματέας Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών  του Υπουργείου κ. Ευάγ. Διβάρης.  Από την Πιερία ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος της Ομάδας Καπνού «ΣΑΜΨΟΥΣ» κ. Π. Κατσάρας. Επίσης συμμετείχαν ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν και εκπρόσωποι Ομάδων Καπνοπαραγωγών από την Ροδόπη και την Β. Ελλάδα.