Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Ακαρπία στις κερασιές Κολινδρού


Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου τον υπουργό  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κύριε υπουργέ,
Πρόβλημα ακαρπίας,  στις καλλιέργειες βερικοκιάς και κερασιάς το οποίο παρουσιάστηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών κατά τους μήνες της ανθοφορίας εντοπίστηκε στη δημοτική ενότητα Κολινδρού δήμου Πυδνας-Κολινδρού.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι συχνές βροχές και η μικρή σε διάρκεια ηλιοφάνειας κατά την περίοδο ανθοφορίας, είχαν σαν αποτέλεσμα την πτώση των ανθών ή το να μη δέσουν καλά.
Στη δημοτική ενότητα Κολινδρού, Δήμου Πύδνας –Κολινδρού Πιερίας καλλιεργούνται συνολικά 700 περίπου στρέμματα βερίκοκα και 1.400 περίπου στρέμματα κεράσια που αποτελούν παραδοσιακή καλλιέργεια του Κολινδρού.
Ας σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξητική τάση των δυο καλλιεργειών, οι παραγωγοί ανανεώνουν συνεχώς τα παλιά δέντρα, με αποτέλεσμα να έχουμε κτήματα που βρίσκονται στο μάξιμουμ της παραγωγής, την οποία όμως τελικώς δεν απέδωσαν.
Σε συνδυασμό με τη φετινή ακαρπία και τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα, οι παραγωγοί του δήμου ζήτησαν εγγράφως μέσω του δήμου τους από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ την έκδοση απόφασης ειδικής εντολής από τον φορέα, για να δηλώσουν και να αποζημιωθούν για τη μείωση της παραγωγής τους.

Μετά από τα παραπάνω,
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός,
1.Με ποιο τρόπο προτίθεται το υπουργείο να συνδράμει και να υποστηρίξει τους καλλιεργητές;


Ο ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κουκοδήμος