Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου για τον ΟΚΑΝΑ


Στις 11 Μαΐου ψηφίστηκε στην Βουλή το Σχέδιο Νόμου για το «Θεσμικό Πλαίσιο Λειτουργίας των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων». Στο άρθρο 58 αυτού του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας «προσαρτήθηκε» το ζήτημα των Κέντρων Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το Σωματείο των Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών «Με την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου, στην ουσία θεσμοθετείται το χρόνιο πρόβλημα των δομών, το οποίο βαπτίζεται τελικά ως η «λύση» του εαυτού του! Τα 71 Κέντρα Πρόληψης αντί να ισχυροποιηθούν θεσμικά από την Πολιτεία, αφήνονται να ψηλαφούν το καθένα χωριστά ένα αβέβαιο μέλλον, μέσα στο παρωχημένο καθεστώς της «Αστικής Εταιρείας του Αστικού Κώδικα». Το αντικείμενο εργασίας διευρύνεται και τυπικά σε κάθε είδους εξάρτηση, χωρίς ωστόσο να θεμελιώνονται έστω ανεκτές προϋποθέσεις υποστήριξης της διεύρυνσης αυτής (προσωπικό, υποδομές, εκπαιδεύσεις κλπ.). Η λειτουργία, η χρηματοδότηση, η συμμετοχή των Δήμων και Περιφερειών στις δομές, παύουν να αποτελούν μέλημα και καθήκον της Πολιτείας και εγκαταλείπονται στην «καλή θέληση» των χωρίς σαφείς αρμοδιότητες -κατά τα άλλα, όμως, «συναρμόδιων»- φορέων.
Οι εργαζόμενοι και η παροχή υπηρεσιών στις τοπικές κοινωνίες δεν εξασφαλίζονται, καθώς ο κίνδυνος να «πεθάνουν λειτουργικά» ορισμένα Κέντρα Πρόληψης και πολλά περισσότερα να «φυτοζωούν» είναι ορατός. Είναι, εξάλλου, γνωστή η έκταση της υποχρηματοδότησης των Δήμων, ενώ συγκεκριμένα για τα Κέντρα Πρόληψης οφείλονται γύρω στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου -στην πλειοψηφία τους θύματα εργασιακής ομηρίας- αντί να βοηθηθούν από την Πολιτεία ώστε να προσφέρουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους, δια νόμου απειλούνται τώρα ότι θα χάσουν την δουλειά τους.
Διαιωνίζεται το καθεστώς των 71 ξεχωριστών εργοδοτών, ώστε ο ενιαίος και δημόσιος χαρακτήρας των 71 Κέντρων Πρόληψης, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους ανά την Ελλάδα, όχι μόνο δεν εξασφαλίζεται, αλλά δυναμιτίζεται μετά πολλών επαίνων. Και την ίδια στιγμή, προβλέπεται ότι «Τα Κέντρα Πρόληψης […] συμβάλλουν […] στην υλοποίηση και στην επίτευξη των ιδρυτικών σκοπών του ΟΚΑΝΑ που αφορούν και στην πρόληψη των εξαρτήσεων». Η Πολιτεία απεμπολεί τις ευθύνες της για την Πρόληψη των Εξαρτήσεων, κρατώντας για τον εαυτό της απλώς έναν ρόλο «συντονιστή» όσων έχουν την «καλή θέληση», βιώνουν «ευτυχείς συγκυρίες» και εξασφαλίζουν πόρους ώστε να παρέχουν τις σχετικές υπηρεσίες.
 Τονίζουν τέλος, ξανά το γεγονός, ότι το άρθρο 58 του ψηφισθέντος Νομοσχεδίου «επιμελώς» παραλείπει βασικά σημεία του Πορίσματος της Ομάδας Διοίκησης Έργου (Ο.Δ.Ε.), που συστήθηκε με υπογραφή των δύο συναρμόδιων Υπουργών, ώστε να εισηγηθεί λύση στο θεσμικό πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, της ΚΕΔΚΕ, του ΟΚΑΝΑ και των εργαζομένων.
Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
-Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη στήριξη των δομών ΟΚΑΝΑ σε όλη τη χώρα;
-Πώς θα δοθεί λύση στο θεσμικό πρόβλημα που υπάρχει;
-Προτίθεται να χρηματοδοτήσει τις δομές για την εύρυθμη και πλήρη λειτουργία τους;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Γ. Κουκοδήμος