Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Χαλάζι σε καλλιέργειες του Κολινδρού


Χαλαζόπτωση σημειώθηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, στην αγροτική περιοχή του Δήμου Πύδνας Κολινδρού, η οποία έπληξε κυρίως αγροτεμάχια της Δημοτικής ενότητας Κολινδρού, στην περιοχή Παλιάμπελα και «Καψοβάτια». Μετά από αναφορές παραγωγών που επλήγησαν από το φαινόμενο, η ανταποκρίτρια του ΕΛΓΑ έκανε αναγγελία ζημίας προς το Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης και οι παραγωγοί μπορούν να δηλώσουν τα αγροτεμάχια που έχουν ζημιές, μέσα στην προβλεπόμενη ημερομηνία των 12 ημερών.
Με εντολή της βουλευτού  Πιερίας ΠΑΣΟΚ κα Μαρίας Μίχου, η διευθύντρια του πολιτικού της γραφείου, γεωπόνος κα Μαριάννα Καβουνίδου συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο του Δήμου Πύδνας Κολινδρού κ. Ιωάννη Μπιτσιάνη, τη γεωπόνο του Δήμου κα Κατερίνα Τζελέπη και παραγωγούς. Σύμφωνα με τη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Κατάστημα του Κολινδρού και με τα δείγματα της ζημιάς από καρπούς που συνέλεξαν οι παραγωγοί από την περιοχή, το χαλάζι είχε ιδιαίτερη ένταση και έχει πλήξει κυρίως καλλιέργειες με βερίκοκα και κεράσια. Η συνολική καλλιεργούμενη έκταση της ζημιάς, θα υπολογιστεί τις επόμενες ημέρες που οι παραγωγοί θα δηλώσουν το σύνολο των ζημιωθέντων στρεμμάτων, ενδέχεται όμως να αγγίζει τα 700 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, σύμφωνα με τις αναφορές των παραγωγών. 
Η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε, ακολουθεί μια γενικότερα κακή χρονιά στην ανθοφορία των δενδρωδών καλλιεργειών της περιοχής, με μειωμένη καρπόδεση των ανθέων τόσο στα βερίκοκα όσο και στα κεράσια. Με δεδομένη λοιπόν τη μείωση της παραγωγής, προσθέτοντας τις ζημιές από το χαλάζι και τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα που έγιναν, οι παραγωγοί θα βρεθούν σε δεινή θέση. Να υπογραμμιστεί εδώ ότι τα τελευταία χρόνια, στην περιοχή παρουσιάζεται μια ανάκαμψη στις δενδροκομικές καλλιέργειες, ως εναλλακτική λύση σε παλαιότερες και φθίνουσες, όπως ο καπνός.
Η κα Μίχου διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί στο πλευρό των αγροτών και θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, ώστε οι παραγωγοί να αντιμετωπιστούν δίκαια.