Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Ερώτηση της Βουλευτού Πιερίας Μαρίας Μίχου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ακαρπία δενδρωδών καλλιεργειών της Βόρειας Πιερίας.


Ερώτηση  με την οποία ζητείται  από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη να εξετάσει τον τρόπο αποζημίωσης παραγωγών που οι καλλιέργειες τους επλήγησαν λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών του Απριλίου, υπέβαλλε  η Βουλευτής Πιερίας κα. Μαρία Μίχου.
Στην ερώτηση της η βουλευτής Πιερίας αναφέρεται στο φαινόμενο των χαμηλών θερμοκρασιών και των συχνών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν τον Απρίλιο, που είχε ως συνέπεια να δημιουργηθούν προβλήματα στην ανθοφορία δενδρωδών καλλιεργειών κυρίως στο Δήμο Πύδνας – Κολινδρού. 
 Η Ερώτηση 
Κύριε Υπουργέ,
όπως γνωρίζετε, ο μήνας Απρίλιος -κατ’ εξοχήν μήνας της ανθοφορίας στην Πιερία, χαρακτηρίστηκε από χαμηλές θερμοκρασίες, συχνές βροχοπτώσεις και μικρής διάρκειας ηλιοφάνεια. Το παραπάνω γεγονός ήταν επόμενο να προκαλέσει προβλήματα στην ανθοφορία των δενδρωδών καλλιεργειών της περιοχής, κυρίως των πυρηνόκαρπων και ειδικότερα στα κεράσια και βερίκοκα.  Όπως ενημερώθηκα με το υπ. Αριθμ. 6348/27-04-2011 έγγραφο του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού, παρατηρήθηκε πτώση και μειωμένη καρπόδεση των ανθέων, τόσο στα βερίκοκα όσο και στα κεράσια της περιοχής. Η μείωση επομένως της παραγωγής είναι δεδομένη και ενδεχομένως πολύ μεγάλη, δηλαδή σε σημεία ακαρπίας σε πολλά από τα αγροτεμάχια. Σημειώνω εδώ ότι στη Δημοτική Ενότητα Κολινδρού καλλιεργούνται συνολικά 700 περίπου στρέμματα βερίκοκα και 1.400 περίπου στρέμματα κεράσια που είναι και παραδοσιακή καλλιέργεια του Κολινδρού. Και οι δύο καλλιέργειες παρουσιάζουν αυξητική τάση, είτε με νέες εγκαταστάσεις είτε με ανανέωση των παλιών, που βρίσκονται στην πλήρη παραγωγή από εφέτος.
Κύριε υπουργέ, οι παραγωγοί της περιοχής είναι συστηματικοί δενδροκαλλιεργητές και όπως κάθε χρονιά έτσι και τη φετινή, εφάρμοσαν όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες, με αποτέλεσμα τα καλλιεργητικά τους έξοδα να είναι δυσβάσταχτα εάν δεν συγκομίσουν τις επιθυμητές ποσότητες παραγωγής.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Προτίθεστε να εξετάσετε την καταγραφή και παρακολούθηση του φαινομένου, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί είτε μέσα από τις διαδικασίες του ΕΛΓΑ, είτε μέσα από τα ΠΣΕΑ;