Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ.


Με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου συναντήθηκε ο αρχηγός της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης, την Πέμπτη 3 Μαΐου, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Πιερία.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για την οικονομία, την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, που αποτελούν και το διακύβευμα των εθνικών εκλογών.

Αναλυτικότερα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου έθεσε ενώπιον του κ. Κουβέλη σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν την επιχειρηματικότητα υπογραμμίζοντας ως κυρίαρχα την ανάγκη θέσπισης ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος με μείωση των φορολογικών συντελεστών. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημείωσε ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά στήριξη με άμεσα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά καθώς στενεύουν τα περιθώρια και οι αντοχές. Οι διαγραφές των μελών μας και τα λουκέτα στην αγορά είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Η αγορά πάγωσε τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Ο επιχειρηματίας δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του ακόμη και ως προς την πληρωμή της συνδρομής του προς το Επιμελητήριο που δεν ξεπερνά τα 50-100 ευρώ. Έχει τσαλακωθεί η αξιοπρέπεια του επαγγελματία. Οι επιχειρήσεις μεταναστεύουν σε άλλες χώρες όπου οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές για τη δραστηριοποίησή τους».

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών, ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε: «ζητάμε παράταση για 2 έτη των κατασχέσεων των επιχειρήσεων, παράταση της ρύθμισης των δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και ευνοϊκότερους όρους δανεισμού». Τέλος, ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013 τονίζοντας ότι «σε άλλα κράτη η απορρόφηση των κονδυλίων έχει ήδη αγγίξει το 80% ενώ στην Ελλάδα μόλις το 38%. Οφείλουν οι κυβερνώντες να κατανοήσουν ότι η επιχειρηματικότητα δεν πρέπει να σταματήσει αλλιώς η χώρα δεν πρόκειται να βγει από το αδιέξοδο».

Ο κ. Φώτης Κουβέλης απαντώντας στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας τόνισε ότι από τις βασικές προγραμματικές δηλώσεις της ΔΗΜΑΡ είναι η αλλαγή του φορολογικού συστήματος «με τα επανεπενδυόμενα κέρδη να εκπίπτουν από τη φορολογία». Ο κ. Κουβέλης υπενθύμισε ότι και πριν από τις εκλογές ζητούσε «στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, να υπάρξει προγραμματική συμφωνία με τις τράπεζες για να ανοίξει η στρόφιγγα γιατί η αγορά έχει στερέψει». Για την ανάπτυξη, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα στηριχθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κάτι που  όπως τόνισε είναι εφικτό, αλλά και στο ΕΣΠΑ 2007-2013.

Αναφορικά με τα λουκέτα που μπαίνουν στην αγορά, ο κ. Κουβέλης είπε ότι χρειάζεται «επαναπροσδιορισμός των στόχων. Η ύφεση βαθαίνει και θα ξεπεράσει το 6% σε λίγους μήνες. Καθημερινά κλείνουν επιχειρήσεις τροφοδοτώντας την ανεργία. Πρέπει να στηριχτεί η επιχειρηματικότητα και να υπάρξει ένα καθαρό πεδίο για το που πάει». Τέλος, ο κ. Κουβέλης μίλησε για επανακαθορισμό του τρόπου λειτουργίας του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και αναφορικά με τη ρύθμιση των χρεών σημείωσε: «Διεκδικούμε τη ρύθμιση χρεών σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και περικοπή μέρους της τοκοφορίας από τη στιγμή που το κεφάλαιο έχει πληρωθεί».

Στο τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας ευχήθηκε καλή επιτυχία στη Δημοκρατική Αριστερά στις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου.