Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Η εκπαιδευτική πολιτική στην ΕΕ


Την Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012, στις 18.00, στο Αμφιθέατρο (Κτίριο Α΄) του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ, πίσω από το Κέντρο Υγείας της Θέρμης), στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, οργανώνεται ημερίδα με θέμα: Εκπαιδευτική πολιτική στην Ε Ε.
Την ημερίδα συνδιοργανώνουν, η Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και ο Δήμος Θέρμης για να προσεγγισθούν «Οι σύγχρονες κατευθύνσεις της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση: το εθνικό και το ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων, οι βασικές δεξιότητες Δια Βίου Μάθησης και η αναγνώριση της άτυπης μάθησης.
Τα θέματα θα προσεγγίσουν οι:
Δρ. Ρένα Ψηφίδου, εμπειρογνώμονας του CEDEFOP
κ. Λουκάς Ζαχείλας, ανώτερος εμπειρογνώμονας του CEDEFOP
Δρ. Γιώργ. Κουλαουζίδης, ειδ. σύμβουλος δια βίου μάθησης Δήμου Θέρμης
Παλαιότερα, την προηγούμενη γενιά, μάθαινες μια τέχνη και με αυτήν εξαντλούσες την επαγγελματική σου ζωή. Σήμερα ο νεοεισερχόμενος στο επάγγελμα θα αλλάξει τουλάχιστον πέντε επαγγέλματα στην επαγγελματική του ζωή, όχι χώρους δουλειάς στο ίδιο αντικείμενο, αλλά πέντε τελείως διαφορετικά επαγγέλματα.
Σήμερα ο ρυθμός αύξησης της ανθρώπινης γνώσης είναι ο διπλασιασμός κάθε πέντε χρόνια περίπου γενικά, ενώ για τις επιστήμες αιχμής, όπως η χημεία και η πληροφορική ο ρυθμός είναι διπλασιασμός κάθε 3 χρόνια ή και λιγότερο.
Ταυτόχρονα με την πάροδο του χρόνου οι γνώσεις που αποκτά ένας διπλωματούχος απαξιώνονται, είτε γιατί τα «ξεχνά» ο ανθρώπινος εγκέφαλος, είτε γιατί εξειδικεύεται και περιορίζεται σε κάτι. Ο ρυθμός απαξίωσης των γνώσεων είναι περίπου απώλεια του 50% των γνώσεων σε πέντε χρόνια.
Αν ένας προετοιμασθεί πλήρως και τέλεια για ένα επάγγελμα, μέσα σε πέντε χρόνια θα έχει «χάσει» το μισό των γνώσεων, ενώ ταυτόχρονα οι γνώσεις για το αντικείμενο του επαγγέλματός του θα έχουν διπλασιασθεί, από εκεί που το είχε αφήσει πριν πέντε χρόνια. Το «άνοιγμα» του σημερινού επιπέδου των γνώσεών του από το σημερινό επίπεδο των γνώσεων για το επάγγελμα απαιτεί μια συνεχεί προσπάθεια, μια Δια Βίου Μάθηση, για να μπορεί να είναι το ίδιο χρήσιμος όσο όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του.
Σήμερα το σημαντικό δεν είναι να μάθεις κάποια πράγματα, ακόμα και όλες τις γνώσεις για ένα επάγγελμα, αλλά να «μάθεις να μαθαίνεις», ώστε να μπορείς να προσαρμόζεσαι στις ανάγκες κάθε επαγγέλματος και να αναβαθμίζεις τις γνώσεις σου. Και βέβαια να έχεις αξίες και δεοντολογία για την επαγγελματική ζωή.
Την Πέμπτη, 10-5-2012, στις 18.00, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο (Θέρμη, πρώην ΠΑΣΕΓΕΣ), οι Ρ. Ψηφίδου, Λ. Ζαχείλας & Γ. Κουλαουζίδης θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε μερικά στοιχεία για τις σύγχρονες κατευθύνσεις της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.