Συνάντηση της Βουλευτού Πιερίας Μαρίας Μίχου με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της ΚΖ Εφορείας αρχαιολόγο Μάνθο Μπέσιο
Η πορεία ένταξης και υλοποίησης έργων και μελετών που άπτονται της αρμοδιότητας της ΚΖ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στην Πιερία, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε η βουλευτής Πιερίας Μαρία Μίχου με τον αναπληρωτή προϊστάμενο Μάνθο Μπέσιο και την αρχαιολόγο και υπάλληλο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Εύα Αλβανού.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο έργο της κατασκευής του μουσείου Μακρυγιάλου, ενός έργου που αποτελεί χρόνιο αίτημα του κ. Μπέσιου, των αρχαιολόγων, αλλά και των κατοίκων της Βόρειας Πιερίας, για τη δρομολόγηση του οποίου είχε καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες και ο πρώην δήμαρχος Μεθώνης Κώστας Αβραμίδης. Τα πλούσια ευρήματα που έχουν προκύψει από τις ανασκαφές βρίσκονται τα περισσότερα σε αποθήκες, ενώ ορισμένα εκτίθενται στα μουσεία του Δίου και της Θεσσαλονίκης.
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΥ
Οι προσπάθειες για τη δημιουργία μουσειακού χώρου στον Μακρύγιαλο έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο σημαντική εξέλιξη έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο.
Για την υλοποίηση του έργου υπάρχει στενή συνεργασία της βουλευτού Πιερίας Μαρίας Μίχου με τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη όπως επίσης ουσιαστική συνεργασία υπήρξε και με την πρώην Γενική Γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή.
Η κα Μίχου αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των ευρημάτων που έχουν ανακαλυφθεί στην Πιερία, επισημαίνοντας πως ιδιαίτερα στην Βόρεια Πιερία οι αρχαιολογικοί θησαυροί που βρέθηκαν θα πρέπει να αναδειχθούν με τις κατάλληλες υποδομές.
Οι διαδικασίες που απαιτούνται σε πρώτη φάση για την κατασκευή του μουσείου βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσης τους και εκτιμάται ότι μέχρι τέλη της εβδομάδας θα έχει τελειώσει το θέμα της έγκρισης των μελετών, από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το έργο προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ θα κατατεθεί για ένταξη χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ, ποσό που θα καλύψει το κτιριακό και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και επιπλέον θα διατεθούν 500.000 ευρώ για την οργάνωση και τον εξοπλισμό του μουσείου.
Όπως ανέφερε η βουλευτής Πιερίας κα Μίχου το έργο του μουσείου Μακρυγιάλου αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα το οποίο έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα, καθώς ο αρχαιολογικός χώρος που έχει ανακαλυφθεί και τα ευρήματα είναι μοναδικής αξίας για τη Μακεδονική Ιστορία.
Η κα Αλβανού αναφέρθηκε στις ενέργειες στις οποίες έχουν προχωρήσει για την υλοποίηση του έργου, επισημαίνοντας την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ένταξη του στο ΕΣΠΑ.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπέσιος, αρχαιολογικά ευρήματα από πρώιμες φάσεις έχουν ανακαλυφθεί μόνο στην περιοχή του Μακρυγιάλου και υπάρχουν ακόμη πολλά ανεκτίμητα ευρήματα τα οποία όμως δεν μπορούν να συντηρήσουν και να εκθέσουν αφού δεν υπάρχει η υποδομή.
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι όπως είπε ο κ. Μπέσιος ότι στους αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Πιερίας γενικά, υπάρχει εύκολη πρόσβαση καθώς η περιοχή βρίσκεται στην εθνική οδό και σε κόμβους που διευκολύνουν την πρόσβαση.
Στη Βόρεια Πιερία αναπτύχθηκαν δύο από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα στη Μακεδονία. Η Πύδνα, το μεγαλύτερο λιμάνι και αστικό κέντρο του Μακεδονικού βασιλείου τον 5ο αι. π. Χ. και η Μεθώνη, η αρχαιότερη αποικία στον βορειοελλαδικό χώρο, που είναι ο σημαντικότερος οικισμός σε ολόκληρο τον Θερμαϊκό κατά την εποχή του σιδήρου και την αρχαϊκή εποχή.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης και η ένταξη χρηματοδότησης του έργου ανάδειξης τριών Μακεδονικών τάφων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 600.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Πρόκειται για Μακεδονικούς τάφους που υπάρχουν στην είσοδο του χωριού του Δίου, στην περιοχή Τούμπα Καρίτσας και στην είσοδο τη Κατερίνης εκεί οπού βρίσκονται τα ΣΕΑ Κορινού.
Μάλιστα όπως υπογράμμισε η κα Αλβανού υπάρχουν έτοιμες μελέτες, έχουν περάσει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και κατατέθηκε ο φάκελος στη Διαχειριστική Αρχή.