Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Η αυλαία του Sfendami Μountain Festival 2011 «έπεσε»


Μια αρκετά μεγάλη δοκιμασία τόσο για τους αθλητές όσο και για τους διοργανωτές  έλαβε τέλος στο διήμερο της αθλητικής γιορτής Sfendami Μountain Festival 2011. Ευχαριστούμε έναν προς έναν τους  578 αθλητές που συμμετείχαν στους αγώνες, καθώς επίσης και τους  100 μικρούς αθλητές. Όλοι οι συνοδοί , οι επισκέπτες  και οι κάτοικοι του χωριού ενθάρρυναν και εμψύχωναν με το χειροκρότημα και το χαμόγελό τους το σύνολο των αθλητών.  Τα σύννεφα και η συνεχής, σιγανή βροχή δε στάθηκαν εμπόδιο να αλλάξει κάτι από το  προγραμματισμένο διήμερο.



Σάββατο 16 Απριλίου
Το  Sfendami Mountain Festival 2011 ξεκίνησε με τα σεμινάρια, ενώ  παράλληλα εκθέτες, αθλητές και επισκέπτες άρχισαν να συγκεντρώνονται. Παράλληλα άρχισαν να πυκνώνουν τα σύννεφα και η βροχή.  Οι μικροί δρομικοί αθλητές είχαν την τιμητική τους φέτος, αφού άνοιξαν  τα αγωνιστικά δρώμενα. Έδειξαν πάθος, κατέβαλαν τη μεγαλύτερη προσπάθεια και η βροχή δεν τους πτόησε. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τους  211 αθλητές που πήραν εκκίνηση στον αγώνα των 21,5 χμ.  Ο συναγωνισμός ήταν έντονος μέχρι το τέλος μεταξύ  των Ευαγγελίδη Δημοσθένη, Καλαμπούκα Χάρη και Μπόκοτς Γιάτσεκ. Ο Ευαγγελίδης Δημοσθένης υστερούσε στα απότομα ανηφορικά κομμάτια σε σχέση με τους δυο άλλους αθλητές, αλλά κατάφερε να κρατηθεί μέχρι το τέλος και να κερδίσει τον  αγώνα με 1.40.22 και με μικρή διαφορά από τον Καλαμπούκα Χάρη. Παρά τις αντίξοες συνθήκες ο χρόνος του Ευαγγελίδη αποτελεί και ρεκόρ αγώνα.  Ο Καλοφύρης Νίκος είχε και αυτός συναγωνισμό με τον Πλάτωνα Αρώνη. Στις γυναίκες η Καρπούζα Βίκυ, η  Παπουνίδου Ναταλία και η Παπαποστόλου Βιργινία πήραν  το προβάδισμα από τις υπόλοιπες 13 συναθλήτριές τους. Η Παπαποστόλου Βιργινία στάθηκε άτυχη και είχε τραυματισμό με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει τον αγώνα. Η βροχή και η ποιότητα του εδάφους πρόσθεσαν επιπλέον βάρος στα παπούτσια των αθλητών, δίνοντάς τους την εντύπωση ότι έτρεχαν με «βαράκια», όπως οι ίδιοι δήλωσαν.Το σύνολο των αθλητών είπαν ότι η διαδρομή ήταν απαιτητική, μα όλοι την απόλαυσαν. Τους δόθηκε η ευκαιρία να κάνουν ορεινό τρέξιμο με χειμερινές συνθήκες.
Στη συνέχεια  η μουσικός Ελένη Αναγνώστου ζέστανε με τις νότες της την μεγάλη αυτή αθλητική γιορτή. Ερμήνευσε ελληνικά  τραγούδια με θέμα το περιβάλλον. Την βραδιά έκλεισαν οι ιπτάμενοι ποδηλάτες της Ride on.
Κυριακή 17 Απριλίου
Το πρωινό μας  βρίσκει να χτενίζουμε τη διαδρομή  για να πάρουμε την τελική απόφαση για το ποια θα είναι η αγωνιστική διαδρομή μετά την ολονύχτια βροχή. Αποφασίζεται  η διαδρομή να είναι μήκους 15 χμ. με ένα μόνο μονοπάτι και να επαναληφθεί δύο φορές, με σκοπό την ασφάλεια και την υποστήριξη των αθλητών. Προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές (σηματοδότηση, σημεία ανεφοδιασμού και ελέγχου),  η εκκίνηση του αγώνα καθυστέρησε κατά μία ώρα. Οι αποφασισμένοι 367 ποδηλάτες  πήραν εκκίνηση μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού, αλλά και περιέργειας του τι θα συναντούσαν. Βυτιοφόρο, πιεστικά, λάστιχα και δύο σέρβις της SHIMANO είχαν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τυχόν δυσκολίες των αθλητών. Η διαφοροποίηση της διαδρομής είχε ως αποτέλεσμα οι αθλητές μετά την πρώτη στροφή  να γνωρίζουν καλύτερα το τερέν και να υπάρχει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες που παρακολουθούσαν τον αγώνα. Από την αρχή του αγώνα ξεχώρισαν οι αθλητές Αντωνιάδης Δημήτρης, Μολλά Χαρούν, Νικολάου Γιώργος, Βροχίδης Αλέξανδρος, Χορτομάρης  Βασίλης, Μελίσσης  Γρηγόρης, Σκόρδας Ιωάννης. Στις γυναίκες  ξεχώρισαν η Λαζοπούλου Βασιλική, η Διακάκη Ελένη και  πιο πίσω η Μαμούκα Μαρία. Για τους πρώτους αθλητές η διαδρομή ήταν γρήγορη χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν υπήρχε και έντονος συναγωνισμός, αφού στο δεύτερο γύρο έπρεπε να προσπεράσουν τη μεγάλη μάζα των πιο αργών αθλητών.  Ο Αντωνιάδης Δημήτρης ολοκλήρωσε τη διαδρομή των δύο στροφών με χρόνο 1.23.05 και ακολούθησαν οι παραπάνω αθλητές  με μερικούς από αυτούς να δίνουν μάχη μέχρι τα τελευταία μέτρα πριν τον τερματισμό   Στις γυναίκες ήταν άνετη η νίκη της Λαζοπούλου Βασιλικής με χρόνο 1.47.40 και ακολούθησαν οι υπόλοιπες. Συμμετείχαν 16 αθλήτριες, ρεκόρ συμμετοχών. Πολλά τα πηγαδάκια μετά τη λήξη του αγώνα, όπου μεταξύ μουσικής, φαγητού και απονομών επισήμαναν τα σημεία που πρέπει να βελτιωθούμε. Στον αγώνα παραβρέθηκαν και σπουδαστές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, οι οποίοι διερεύνησαν τα κίνητρα που μπορεί να έχουν οι συμμετέχοντες σε αγώνες τρεξίματος και ορεινής ποδηλασίας.
Φυσικά δεν έλειψαν και φέτος οι ποδηλατικοί αγώνες για τους μικρούς fun. Κράνη, γάντια, παγούρια, γυαλιά, καλογυαλισμένα ποδήλατα και ανυπόμονοι ποδηλάτες έδωσαν «μάχη».
Μια από τις πρωτοτυπίες του αγώνα ήταν η συνεργασία με την εταιρεία LiveTrack24, όπου κατά τη διάρκεια του διημέρου, οι επισκέπτες και οι «διαδικτυομένοι» είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν επιλεγμένους αθλητές και παράλληλα να έχουν συνεχή ροή πληροφοριών και εικόνων από την εξέλιξη των αγώνων. Μέσα στις προσεχείς ημέρες θα ετοιμαστεί και video clip με στιγμιότυπα από την τρισδιάστατη αυτή καταγραφή των αθλητών αυτών.
 φωτογράφηση του αγώνα από την εταιρεία www.go-mrp.com/
Ευχαριστούμε πολύ τις εταιρείες : 3 E , AVRΑ Active Cup , Κτήμα ΑΔΑΜΟΣ , Μακεδονικός Χαλβάς , Gehwol , την εταιρεία Shimano για την υποστήριξη στον ποδηλατικό αγώνα , την ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. , τους εθελοντές της Σφενδάμης , το Αστυνομικό Τμήμα Αιγινίου , το Νοσοκομείο Κατερίνης  , την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας , την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , τους χορηγούς επικοινωνίας ΔΙΟΝ TV , RSO 91,7 , ΟLA FM 91,4 , MBike και Runner , όπως και τις 24 εταιρείες που παρευρέθηκαν στον εκθεσιακό χώρο καθώς και όσους συνέβαλλαν ώστε να πραγματοποιηθεί το 5ο Sfendami Mountain Festival 2011 με επιτυχία .
 Ραντεβού στη Σφενδάμη το Φθινόπωρο του 2011 για το 2ο Sfendami Night Trail και τον Απρίλιο του 2012 για το 6ο SMF - Sfendami Mountain Festival !