Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΔΗΛΩΣΗ ΤΕΩΣ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΙΕΡΙΑΣ κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΥΦΑΛΟΥ ΤΟΥ ΚΙΤΡΟΥΣ


Οι πολίτες της Πιερίας γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν είμαι από τους πολιτικούς που προβάλουν τα επιτεύγματα των πολιτικών τους. Στα δώδεκα χρόνια που κατείχα τη θέση ευθύνης του Νομάρχης Πιερίας πάντα πίστευα ότι το παραγόμενο έργο ήταν συλλογική υπόθεση Νομάρχη, Νομαρχιακού Συμβουλίου και υπηρεσιακών παραγόντων και πάνω από όλα ήταν έργο για τους πολίτες Πιερίας. Πάντα φρόντιζα όμως ο πολίτης της Πιερίας να πληροφορείται για τα έργα των οποίων την ευθύνη είχε η Ν.Α. προκειμένου να γνωρίζει που να αποδώσει τα εύσημα ή να απευθύνει τις διαφωνίες του.
        Με ιδιαίτερη έκπληξη λοιπόν διάβασα το Δελτίο Τύπου του Δήμου Πύδνας Κολινδρού για την ένταξη της χρηματοδότησης του έργου κατασκευής Τεχνητού Υφάλου στην θαλάσσια περιοχή του Κίτρους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η επίμονη και συνεχής δραστηριοποίηση της άγρυπνης σημερινής Δημοτικής Αρχής …απέδωσε τα μέγιστα».
Για την αποκατάσταση λοιπόν της πραγματικότητας οφείλω να υπενθυμίσω τα εξής:
        Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πιερίας αποφάσισε την ανάθεση της σχετικής μελέτης (17.000€) στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας  την 30η Νοεμβρίου του 2005. Το ΕΘΙΑΓΕ με τη σειρά του κατέθεσε 6 μήνες αργότερα τη μελέτη σκοπιμότητας (29-09-2006).  Ακολούθησε λοιπόν η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στις 20-12-2006  για την ανάθεσης της μελέτης  ωρίμανσης (ιχθυολογική -ωκεανογραφική- κατασκευής  και ΜΠΕ) στο ΕΘΙΑΓΕ (ΙΝΑΛΕ)  αξίας 130.000€.
        Στις 10-10-2008 παραδόθηκε το σύνολο των μελετών και με την ολοκλήρωση όλων των αδειοδοτήσεων κατατέθηκε στις 23-11-2009 το σχετικό αίτημα για ένταξη του έργου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ενώ στις 7-5-2010 μετά το άνοιγμα του σχετικού μέτρου υπεβλήθη τεχνικό δελτίο και πλήρης φάκελος, το οποίο εγκρίθηκε φέτος το Μάρτιο από το Υπουργείο, έτσι ώστε η αιρετή Περιφέρεια να υλοποιήσει το έργο, ύψους 1.043.247,90€.

        Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι πριν από ένα μήνα εγκρίθηκε και η χρηματοδότηση κατασκευής του αντιστοίχου τεχνητού υφάλου στο Λιτόχωρο, με αποτέλεσμα αυτά τα δύο έργα σε Κίτρος και Λιτόχωρο να είναι τα μοναδικά τέτοιου είδους που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΠΑΛ 2007-2013 και προβλέπεται να συμβάλουν σημαντικά στην τοπική ανάπτυξη.
        Γίνεται λοιπόν εμφανές ότι η επιτυχία αυτή δικαιώνει τις ενέργειες και τις προσπάθειες αυτών που υπηρέτησαν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας και αποτελεί ένα σημαντικό έργο που θα ολοκληρωθεί από την αιρετή Περιφέρεια.
        Εύχομαι βεβαίως στον Δήμαρχο Κολυνδρού- Πύδνας να επιτύχει τη χρηματοδότηση εξίσου σημαντικών έργων στη διάρκεια της θητείας του εξίσου σημαντικά έργα, τα οποία και αυτά θα είναι έργα για τους πολίτες της Πιερίας.
        Τέλος θέλω να τονίσω ότι δεν θα πάψω να ενημερώνω τους πολίτες της Πιερίας, που αποτελούν για μένα τον μοναδικό κριτή, όταν διαπιστώνω ότι το έργο που επιτελέστηκε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, είτε τυγχάνει άδικης κριτικής είτε γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης από οιονδήποτε.