Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

«Υγρότοποι και τουρισμός: μία αξέχαστη εμπειρία»


Με θέμα «Υγρότοποι και τουρισμός: μια αξέχαστη εμπειρία» γιορτάζεται αύριο, με εκδηλώσεις που διοργανώνονται ανά τον κόσμο, η Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων. Οι υγρότοποι δίνουν εξαιρετικές ευκαιρίες για αναψυχή και εκπαίδευση, ενώ παράλληλα παρέχουν δυνατότητες για εισοδήματα από τον τουρισμό στις τοπικές κοινωνίας. Ωστόσο, οι τουριστικές δραστηριότητες πρέπει να γίνονται με σεβασμό στις προστατευόμενες περιοχές, τους φυσικούς πόρους και τη βιοποικιλότητα που φιλοξενούν.

Όπως αναφέρεται και στο «μότο» της φετινής αφίσας «Ο υπεύθυνος τουρισμός στηρίζει τους υγροτόπους και τους ανθρώπους».

Στην ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης (www.axiosdelta.grμπορείτε να δείτε τον «δεκάλογο του καλού επισκέπτη», που είναι καλό να διαβάσετε πριν επισκεφθείτε την προστατευόμενη περιοχή.

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2012 στο Εθνικό Πάρκο

Στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα ζητήσαμε από τρία σχολεία της προστατευόμενης περιοχής  να γίνουν οι «διαφημιστές» της περιοχής και να παρουσιάσουν τις ιδέες τους «για την προβολή της στο εγχώριο και διεθνές κοινού του οικοτουρισμού».

Συγκεκριμένα, αύριο, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί, οι μαθητές της Ε’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλάστρας και του 1ου Δημοτικού Κυμίνων και του 1ου Δημοτικού Καλοχωρίου, ξεναγήθηκαν στους υγροτόπους της περιοχής τους και την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί, θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους σε κοινή εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος των Νέων Μαλγάρων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί επίσης απελευθέρωση πουλιών που περιέθαλψαν οι εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή (στις 11:30). Η απελευθέρωση θα γίνει προς τιμήν του θανόντος δημάρχου Δέλτα, Νικόλαου Γιουτίκα.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, Θεμιστοκλής Κουιμτζής, και ο Δήμαρχος Δέλτα, Γιώργος Γλώσσης.