Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Αιγίνιο: Στις 21/7 το 6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ


Το 6ο φεστιβάλ Β. Πιερίας   θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιουλίου στο αλσύλλιο του Αη-Γιώργη.
Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη γνωριμία όλων των πολιτιστικών φορέων του καλλικρατικού δήμου μας.
«Αγαπητοί φίλοι,
ελάτε να σας φιλοξενήσουμε στη γιορτή της μουσικής της φιλίας και του πολιτισμού.
Για 6η συνεχή χρονιά ο δήμος μας, οι εθελοντές, καταξιωμένοι μουσικοί και πλήθος κόσμου, δίνουν το ραντεβού τους για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να ψυχαγωγηθούν, ίσως με την ομορφότερη έκφραση του ανθρώπου που είναι η μουσική το τραγούδι και ο χορός.
Σας προσκαλούμε να μας γνωρίσετε μέσα από τους πρωταγωνιστές της  παράδοσή μας. Ο Στέργιος, η Βασιλικούδα και οι Νταήδες ήταν οι απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας, όπως και μεις.
Η σκέψη και η επιθυμία μας είναι απλή:
Αφού συμπορευόμαστε… γιατί να μη συνεργαζόμαστε», αναφέρει η  Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Πύδνας Κολινδρού Ξανθίππη Βασιλειάδου.

Τα συγκροτήματα που συμμετέχουν:
  • Το γνωστό σε όλους Μουσικό Εργαστήρι Κρουστών Αιγινίου, τη μουσική και τα τραγούδια τους θα συνοδευθούν από τους πολιτιστικούς – λαογραφικούς συλλόγους «Δήμητρα» και «Ανατολική Ρωμυλία» με τοπικούς παραδοσιακούς χορούς.
  • Παραδοσιακού συγκρότημα οικογένεια ΔΟΪΤΣΙΔΗ Ο Καρυοφύλλης μαζί με τις κόρες του Θεοπούλα και Λαμπριάννα Δοϊτσίδη είναι από τους πιο γνωστούς Θρακιώτες τραγουδιστές με πανελλήνια και όχι μόνο απήχηση. Οι δύο κόρες τους Θεοπούλα και Λαμπριάννα έμελλε να τον ακολουθήσουν στο τραγούδι και να βρεθούν στο πλάι στον πατέρα τους. Έτσι δημιουργήθηκε ένα αναπόσπαστο μουσικό και φωνητικό τρίο της ελληνικής μουσικής παράδοσης και κυρίως της θρακικής.Η οικογένεια Δοϊτσίδη συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες όπως με τη Δόρα Στράτου, το Χρήστο Λεοντή, τη Μαρίζα Kώχ, το Θανάση Γκαϊφύλλια, τη Δόμνα Σαμίου, το Γιάννη Μαρκόπουλο, το Σταύρο Ξαρχάκο και με σχεδόν όλους του παραδοσιακούς τραγουδιστές του Ελλαδικού χώρου σε συναυλίες, πανηγύρια και Τηλεοπτικές εκπομπές. Το 1985 η οικογένεια Δοϊτσίδη βραβεύεται για τον ενδέκατο σε σειρά μεγάλο δίσκο με τίτλο «Το κάστρο της Θρακιάς» με το 1ο βραβείο Οπτιακουστικών Μέσων της Γαλλικής Ακαδημίας. Η Οικογένεια Δ οϊτσίδη στην προσπάθεια της να διασώσει το μουσικό πολιτισμό της Θράκης λειτούργησε και  διατήρησε από το 1980 και για 14 ολόκληρα χρόνια πρώτο και μοναδικό στέκι μουσικής για τους Θρακιώτες στην Καλλιθέα. Κατά την διάρκεια της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας ο Καρυοφύλλης και οι κόρες Θεοπούλα και Λαμπριάννα Δοϊτσίδη πήραν πολλά βραβεία και υψηλές διακρίσεις για την προσφορά τους στην ελληνική μουσική παράδοση και συγκεκριμένα στην θρακιώτικη.
  • Συγκρότημα θρακιώτικης μουσικής
Ζηκίδης Παναγιώτης
Γεννήθηκε το 1968 στον Πεντάλοφο του νομού Έβρου. Η αγάπη του για την γκάιντα τον παρακίνησε στην ενασχόληση, καταγραφή και προσωπική επαφή όλων των τελευταίων γκαϊντατζήδων στον Έβρο και όχι μόνο.  Πρώτοι του δάσκαλοι στη γκάιντα ήταν οι χωριανοί του Θεόδωρος Νταλούκας και Αγοράστας Φεζής.  Το 1986 εγκαθίσταται για σπουδές στην Λάρισα και μετέπειτα στην Θεσσαλονίκη, όπου και ζει πια μόνιμα.  Ασχολείται αποκλειστικά με την μουσική και ειδικότερα με την κατασκευή της θρακικής γκάιντας, αλλά και με το ακορντεόν και τα κρουστά.  Είναι κάτοχος ειδικού πτυχίου αρμονίας και απόφοιτος Γεωπονικού τμήματος των Τ.Ε.Ι. Λάρισας.  Έχει λάβει μέρος σε πληθώρα εμφανίσεων τόσο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Καρακούσης Βασίλης
Γεννήθηκε στην Αλιστράτη Σερρών το 1959 και κατάγεται από γενιά γκαϊντατζήδων, οι οποίοι έπαιζαν την ιδιαίτερη γκάιντα «κουνούπ΄», ένα είδος πριμαριστής γκάιντας.  Από το 1964 ως 2007 έζησε μόνιμα στη Γερμανία και συνεργάστηκε ως μουσικός με τους εκεί Έλληνες του εξωτερικού.  Είναι αυτοδίδαχτος οργανοπαίχτης και έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με την Μελίνα Κανά, τον Παντελή Θαλασσινό, την Λιζέτα Καλημέρη και άλλους.
Στο συγκρότημα επίσης συμμετέχουν οι
  • Παπαδημητρίου Νικόλαος.  Γκάιντα, καβάλι
  • Αρβανίτης Δημήτριος.  Θρακιώτικη λύρα

Δεύτερη Σκηνή
  • Ø Παιδικό Κουκλοθέατρο με θέμα την «ανακάλυψη» της πρώτης γκάιντας.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • Καφέ – Αναψυκτήριο – Ταβέρνα: Την οργάνωση έχει αναλάβει ο αθλητικός σύλλογος πετοσφαίρισης ΜΑΣ ΝΙΚΗ ΑΙΓΙΝΙΟΥ.  Που φέτος θα αγωνιστεί στο δύσκολο πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών κόντρα σε ομάδες με τεράστια ιστορία στο χώρο του Ελληνικού Αθλητισμού