Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Σε αδιέξοδο οι ΕΑΣ


Συνάντηση με το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ είχε χθες, η 7μελής Διαπραγματευτική Ομάδα των ΕΑΣ που δημιουργήθηκε στην Κατερίνη στις 11 Ιουλίου, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των προέδρων 22 Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της Βόρειας και της Κεντρικής Ελλάδας. Στην σύσκεψη της Κατερίνης οι συνεταιριστές συμφώνησαν ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ ως το ανώτερο Συνεταιριστικό όργανο των αγροτών θα πρέπει να πάρει άμεσες πρωτοβουλίες για λύση του αδιεξόδου στο οποίο περιήλθαν οι Ενώσεις. Μάλιστα αποφάσισαν να διεκδικήσουν από κοινού τα ζητήματα που αφορούν το μέλλον των συνεταιρισμών με την λογική ότι στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα μόνο μέσα από την συνεργασία και την σύμπλευση θα υπάρξουν αποτελέσματα. Ωστόσο ακόμα και μετά από την «συμφωνία» της Κατερίνης δεν λείπουν οι φωνές εκείνων που θεωρούν ότι η κίνηση αυτή δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα αφού κάποιοι θέλουν την υλοποίηση των διατάξεων όπως τις ορίζει ο νόμος 4015 για τους συνεταιρισμούς και άλλοι επιμένουν σε μια ουσιαστικά κατάργηση του νόμου αυτού.

Υπενθυμίζουμε ότι η 7μελής Διαπραγματευτική Ομάδα αποτελείται από τους προέδρους των ΕΑΣ Βόλου, Πιερίας, Γιαννιτσών, Λάρισας, Κομοτηνής, Βισαλτίας και Καστοριάς.
Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Λάρισας, κ. Χρήστο Σιδερόπουλο σχετικά με το πλαίσιο της σημερινής συνάντησης με την ΠΑΣΕΓΕΣ μας απάντησε: «Έχουμε συνάντηση με την ΠΑΣΕΓΕΣ στις 6 σήμερα το απόγευμα. Θα είναι μια γενική συζήτηση η οποία δεν θα περιοριστεί μόνο στο θέμα των 22 τροπολογιών του νόμου 4015/2011 που περιμένουν υπογραφές αλλά έχει να κάνει συνολικά με το συνεταιριστικό κίνημα και την χρηματοδότηση των Ενώσεων. Θα ζητήσουμε να λάβει πρωτοβουλίες η ΠΑΣΕΓΕΣ αφού αποτελεί το ανώτερο συνδικαλιστικό μας όργανο. Εκτός από τα χρηματοοικονομικά θέματα, οι πρόεδροι των 7 ΕΑΣ θα συζητήσουν και την πορεία της αγοράς των αγροτικών προϊόντων όπως τα σιτηρά, την βιομηχανική τομάτα, το βαμβάκι αλλά και το καλαμπόκι. Και σε αυτά τα θέματα πρέπει η ΠΑΣΕΓΕΣ να εκτελέσει τον ρόλο της όπως επίσης ρόλο πρέπει να παίξουν και οι Ενώσεις με την παροχή χρηματοδότησης σαν κεφάλαιο κίνησης ώστε να μπορούμε να είμαστε παρόντες».
Παράλληλα, οι Ενώσεις στις συζητήσεις που θα πραγματοποιήσουν τόσο με την ΠΑΣΕΓΕΣ όσο και με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν σκοπό να ζητήσουν να συμπεριληφθούν στον νόμο της απαλλαγής κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων τους όπως έχει συμβεί με τους Δημάρχους, τους προέδρους των ΔΕΚΟ και των ΤΟΕΒ.
Τέλος σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για το ποια είναι η γνώμη της 7μελούς επιτροπής όσον αφορά στην άποψη Καραμίχα για κατάργηση του νόμου ο κ. Σιδερόπουλος ανέφερε: «Εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο νόμος έχει θετικά στοιχεία. Από εκεί και μετά θεωρούμε ότι θα πρέπει να αρθεί το θέμα της υποχρεωτικότητας. Η έννοια του “συνεταιρίζεσθε” δεν υπόκειται στην λογική της επιβολής και του καθορισμού. Έχει να κάνει με την αυτονομία».