Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Εξευτελιστικές οι τιμές πώλησης αγροτικών προιόντων


Συνεδρίασε στη Λάρισα η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ . Διαπίστωσε τη χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης των αγροτών, που οφείλεται στην γενικότερη πολιτική της Ε.Ε και εκφράζεται με αύξηση του κόστους παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές πώλησης των προϊόντων, οφειλές αποζημιώσεων από καταστροφές, οφειλές από προγράμματα, ενισχύσεις πχ εξισωτικές αποζημιώσεις και  στα χαράτσια ενάντια στα λαϊκά στρώματα με αφορμή την κρίση. Ειδικά για τους αγρότες τα χαράτσια και οι αυξήσεις έχουν σε πολλές περιπτώσεις διπλό κόστος (πχ ΔΕΗ).
            Επιγραμματικά τα άμεσα προβλήματα είναι :
* Πνίγουν τα χρέη και η έλλειψη ρευστότητας. Οι αγρότες παραδίνουν παραγωγή χωρίς να ξέρουν πότε και αν θα πληρωθούν και πόσο. Διεκδικούμε πάγωμα χρεών όσο διαρκεί η κρίση για μικρομεσαίους αγρότες) και άμεση καταβολή των επιδοτήσεων που οφείλουν (2και 3 χρόνια (π.χ. εξισωτική, κ.ά), βραχυπρόθεσμα  καλλιεργητικά δάνεια με επιτόκιο 1%, επιστροφή ΦΠΑ άμεσα, καταβολή επιστροφής για καύσιμα).

* Τα υπέρογκα ασφάλιστρα που καλούνται να πληρώσουν στον ΕΛΓΑ, που δεν καλύπτει όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους ούτε και αποζημιώνει, η αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ. Ήδη παρακρατούν(ΕΛΓΑ, ΤΟΕΒ κ.ά) από τις επιστροφές του ΦΠΑ και τελικά φτάνουν ψίχουλα  στους αγρότες.
* Μεγάλες καταστροφές από χαλαζοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα που σε περιοχές φτάνει στο 100% σε μια σειρά προϊόντα. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν θα καλύψει όλο το μέγεθος της ζημιάς και ούτε θα αποζημιώσει με συνέπεια μεγάλη μείωση εισοδήματος και αύξηση των χρεών.
* Απούλητη και απλήρωτη παραγωγή από πέρσι και πρόπερσι σε ορισμένες περιοχές και αγροτικά προϊόντα. Τα προϊόντα που έχουν παραχθεί και πουληθεί ως τώρα είναι σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι ενώ την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής έχει ανέβει.
* Έχει «παγώσει» η αγροτική πίστη, ενώ η ΑΤΕ  περνά στο Ταμείο Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας (το 92% των μετοχών της) και προωθείται  και η  ιδιωτικοποίηση που βρίσκεται σε εξέλιξη  των κρατικοσυνεταιριστικών επιχειρήσεων (Δωδώνη, ΕΛΒΙΖ, Βιομηχανία Ζάχαρης κλπ).
* Εκτεταμένες ζημιές θα υπάρχουν από την επανεμφάνιση πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι. Διεκδικούμε ενιαίο πρόγραμμα πρόληψης και καταπολέμησης από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης.
* Ανάλογες μεγάλες ζημιές θα υπάρχουν στις Ελιές εξαιτίας του Δάκου αφού φέτος περιέκοψαν τους ψεκασμούς λόγω μη διάθεσης χρημάτων και καλούν τους παραγωγούς να ψεκάσουν οι ίδιοι. Ταυτόχρονα παρακρατούν πόρους από αγρότες για τη δακοκτονία που δεν παρέχουν!
* Σχέδια για άγρια φορολόγηση των αγροτών με το κράτημα λογιστικών βιβλίων που θα εκτοξεύσει τα έξοδα και τον φορολογικό συντελεστή στο 25%, θα αποτελέσει εργαλείο ξεκληρίσματος μικρομεσαίων αγροτών. Σχεδιασμός και συζήτηση υπάρχει για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων, αρχικά στους ιδιοκτήτες που δεν ανήκουν στο Μητρώο Αγροτών και στην συνέχεια θα επεκταθεί σε όλους τους αγρότες.
* Οξυμμένο πρόβλημα υπάρχει με τα φάρμακα του ΕΟΠΠΥ. Η χρηματοδότηση μειώνεται από το 1.9% στο 1.5% του ΑΕΠ, βγαίνουν φάρμακα εκτός λίστας με την καθιέρωση ή αύξηση του ποσοστού συμμετοχής, τα γενόσημα φάρμακα. Μείωση των δαπανών υγείας στο 6% του ΑΕΠ με κλείσιμο Νοσοκομείων, κλινικών, μείωση κρεβατιών…
* Οξύτατο πρόβλημα υπάρχει στην κτηνοτροφία που καταρρέει.  Αύξηση του κόστους και παράλληλη μείωση των τιμών στα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και στο κρέας. Νέα αύξηση των ζωοτροφών έχουμε αυτή την περίοδο ενώ οι τιμές ακολουθούν ελεύθερη πτώση στο γάλα. Συγκεντρώνεται πιο γρήγορα η παραγωγή και τα ζώα στα χέρια λίγων μεγαλοκτηνοτρόφων και οι μικροί κτηνοτρόφοι πουλάνε.
      ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   ΣΤΟ   ΚΙΝΗΜΑ
            Στην συνεδρίαση αποφασίστηκαν μια σειρά δράσεις που το επόμενο διάστημα καλούμε τις τοπικές γραμματείες της ΠΑΣΥ, τις αγωνιστικές Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους να πάρουν  πρωτοβουλίες, να διεκδικήσουν και να οργανώσουν την αντίσταση των μικρομεσαίων αγροτών.
1) Θα ετοιμαστεί προκήρυξη της ΠΑΣΥ που θα βάζει το πλαίσιο πάλης και διεκδικήσεις με την οποία θα επιδιώξουμε ένα πλατύ άνοιγμα στα χωριά, στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για την ενημέρωση τους.
2) Πιο ειδικά στα άμεσα προβλήματα που περιγράψαμε διαμορφώνουμε πλαίσιο διεκδίκησης:
             –Άμεσα παίρνουμε πρωτοβουλία με ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΜΑΣ-ΟΓΕ για το θέμα του ΕΟΠΠΥ και των αρνητικών εξελίξεων στην υγεία, απαιτώντας επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των Νοσοκομείων και Κ.Υ, την επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν με το πρόσφατο κούρεμα.  Έχει αυξηθεί δραματικά το ποσοστό των ανασφάλιστων στον ΟΓΑ, γιατί δεν έχουν  να πληρώσουν τις εισφορές τους.
            –Συνεχίζουμε την πάλη για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει όλες τις ζημιές από τα φυσικά φαινόμενα και νόσους στην παραγωγή και το πάγιο κεφάλαιο και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς. Σε πρώτη φάση παλεύουμε να μην ισχύει το τιμολόγιο ασφάλισης του ΕΛΓΑ, να μην προπληρώνουν οι αγρότες, αφού μπορεί και να μην πουληθεί η παραγωγή τους. Να ισχύσει τουλάχιστον  μεταβατικά το παλιό καθεστώς του 3% στο τιμολόγιο πώλησης  προϊόντων.
            –Αναδείχνουμε ζητήματα φορολόγησης και χαρατσιών, αυξήσεις σε ΔΕΗ, ΟΓΑ, πετρέλαιο, κόστος παραγωγής.
            –Να συνεχίσουμε την παρέμβαση μας στους κτηνοτρόφους που αντιμετωπίζουν ουσιαστικά και άμεσα προβλήματα. Τους τελευταίους μήνες το κλείσιμο του ΕΛΟΓΑΚ(Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος Κρέατος), δημοτικών σφαγείων σε πολλές περιοχές, με ταυτόχρονη υποβάθμιση των κτηνιατρικών κρατικών υπηρεσιών(μειωμένο προσωπικό) έχει δυσκολέψει ακόμη πιο πολύ την επιβίωση.  Συγκλίνουμε σε πανελλαδική κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στα τέλη Οκτώβρη.
            – Καλούμε τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων σε όλη την χώρα να συσπειρωθούν και να πάρουν πρωτοβουλίες ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων που στόχο έχει την τρομοκράτηση των αγροτών. Πληθαίνουν καθημερινά τα κρούσματα. (αγροτοδικεία, κλήσεις για απολογία για την πανελλαδική κινητοποίηση των κτηνοτρόφων 14 Δεκέμβρη 2011, για το μπλόκο της Νίκαιας 2010 κλπ). Να συγκροτηθεί επιτροπή από τις Ομοσπονδίες που θα συναντηθεί με την Κυβέρνηση και τα Κόμματα και θα απαιτήσει το σταμάτημα των διώξεων με νομοθετική ρύθμιση της Βουλής.
   – Παίρνουμε πρωτοβουλία μαζί με το ΠΑΜΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα της ΑΤΕ στους ιδιώτες. Στην Αγροτική Τράπεζα βρίσκεται υποθηκευμένο το 70% των χωραφιών των αγροτών και των ακίνητων των συνεταιρισμών. Η ιδιωτικοποίηση της θα επιφέρει ακόμη γρηγορότερο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, πλειστηριασμούς και κατασχέσεις των περιουσιών τους, δραματικές αρνητικές επιπτώσεις στα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζουπαλλήλων και απολύσεις.  Θα υπάρχουν συσκέψεις και κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ ενάντια στο ξεπούλημα της ΕΒΖ, της ΔΩΔΩΝΗΣ, ΕΛΒΙΖ, στην Ημαθία, Σέρρες και Γιάννενα το προσεχές διάστημα.
   – Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης της ΠΑΣΥ στα χωριά σε όλη την χώρα για την νέα αντιαγροτική ΚΑΠ 2014-2020 που θα επισπεύσει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, την συρρίκνωση της παραγωγής και την συγκέντρωση της στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών-επιχειρηματιών.
         Άμεσα θα γίνουν συνεδριάσεις των Γραμματειών της ΠΑΣΥ που θα συζητήσουν αυτά τα προβλήματα, το πρόγραμμα δράσης, και ότι άλλο προκύπτει ανά περιοχή στην βάση σχεδιασμού πρωτοβουλιών ανάδειξης. Ταυτόχρονα πρέπει να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες συνεδριάσεις των Ομοσπονδιών και των Α.Σ που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Να δοθούν συνεντεύξεις τύπου για ανάδειξη των προβλημάτων και ότι πρωτοβουλίες αποφασίσουν τοπικά οι συνεδριάσεις ή συσκέψεις που θα γίνουν.
         Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες να συσπειρωθούν στους αγροτικούς συλλόγους, γύρω από τις αγωνιστικές Ομοσπονδίες και την ΠΑΣΥ. Η αντιλαϊκή βάρβαρη επίθεση θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα, η καπιταλιστική κρίση θα βαθύνει, μας οδηγούν στην εξαθλίωση. Μόνη απάντηση είναι η μαχητική μαζική συμμετοχή μας στο κίνημα, το ζωντάνεμα των αγροτικών συλλόγων,  η συμπόρευση και κοινή δράση με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, την νεολαία, ώστε να συγκροτηθεί μια κοινωνική Λαϊκή Συμμαχία που θα αντισταθεί και στην πορεία θα ανατρέψει αυτή την βαρβαρότητα που ζούμε.