Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Oi εκδηλώσεις του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2012» στον Κολινδρό: Ν. Καπέρδας: «Υπάρχουν οι χώροι, οι άνθρωποι και η διάθεση»


Περισσότερους από 7.000 αναμένεται να φθάσει η προσέλευση του κόσμου στο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2012», που διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος Κολινδρού Νικόλαος Λούσης. Κι αυτό γιατί πρόκειται για εκδηλώσεις που κάθε χρόνο γίνονται καλύτερες, προσελκύουν μεγαλύτερο κοινό και καλύπτουν όλο και ευρύτερη γκάμα ενδιαφερόντων. Αν προσθέσουμε και το ότι φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη πρώτη διοργάνωση, εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο Κολινδρός γιορτάζει και όλη η Βόρεια Πιερία χαίρεται.
Το πλήρες πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα με την έναρξη του τουρνουά τένις, εκτείνεται μέχρι και το Δεκαπενταύγουστο. Οι άνθρωποι του συλλόγου είναι αισιόδοξοι για την επιτυχία του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού», καθώς έχουν επενδύσει πολύ κόπο και μεράκι για να ευχαριστήσουν όλους τους επισκέπτες, κάθε ηλικία.
Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΠΕΡΔΑΣ
Θα έλεγε κανείς, κοιτώντας το πλήρες πρόγραμμα, ότι μόνο το όνομα του λείπει για να αποτελέσει ένα πολιτιστικό φεστιβάλ-θεσμό για την βόρεια Πιερία. Εδώ κάνει μια επισήμανση ο πρόεδρος του συλλόγου Νικόλαος Λούσης Νίκος Καπέρδας, τονίζοντας ότι για να γίνει πραγματικότητα ένας τέτοιος θεσμός, που θα ενώσει την βόρεια Πιερία με εκδηλώσεις παντού, χρειάζεται η ύπαρξη ενός φορέα και η στήριξή του από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Μέσα στα όσα μας είπε, και ακολουθούν παρακάτω, ο κ. Καπέρδας στάθηκε στο ότι όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο. Αυτό καθιστά αναγκαία την οικονομική συνεισφορά, η οποία επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της Λαχειοφόρου Αγοράς.
«Ο κόσμος αυξάνεται κάθε καλοκαίρι. Για αυτό είμαι της άποψης να γίνει θεσμός, με τη δημιουργία ενός φορέα υλοποίησης εκδηλώσεων. Δίνει διαφορετικό χρώμα και πλέον πρέπει να διευρυνθεί, μέσω του δήμου Πύνδας-Κολινδρού, με εκδηλώσεις σε όλο το δήμο.
«Υπάρχουν οι χώροι, οι άνθρωποι και η διάθεση για να αποκτήσει η βόρεια Πιερία το δικό της φεστιβάλ», λέει ο πρόεδρος του «Ν. Λούση» και από την έκφραση της ιδέας και μόνο διακρίνει κανείς τον ενθουσιασμό.
2ο Τουρνουά Τένις
Ο πρόεδρος, παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ανέφερε ότι το πρόγραμα του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού έχει ήδη ξεκινήσει, με το 2ο τουρνουά τένις. Πρόκειται για άθλημα που έχει αθλητές και θαυμαστές στην περιοχή και υπάρχουν 50 συμμετοχές μικρών αθλητών. Πρόκειται για μια προσπάθεια να δοθούν αγωνιστικές παραστάσεις σε αυτά τα παιδιά, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα στο αθλητικό κέντρο Κολινδρού.
Παιδική Παράσταση Καραγκιόζη
Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον είναι για τα παιδιά και όχι μόνο. Η παράσταση Καραγκιόζη, στο πάρκο Παυσίλυπου την Κυριακή 22 Ιουλίου στις 9:30μμ, που εδώ και χρόνια βρίσκεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρακολουθείται από παιδιά…κάθε ηλικίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι το ζητούν και συχνά τα μέλη του συλλόγου ερωτώνται για την ημερομηνία της παράστασης, ενδεικτικό της αγωνίας και αγάπης για το θέατρο σκιών.
Θεατρική Παράσταση
Έπειτα, την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 Ιουλίου, την σκυτάλη παίρνουν τα μέλη της θεατρικής ομάδας και «Ν. Λούση» μαζί με μουσικοχορευτικά συγκροτήματα. Πρόκειται για παραστάσεις που συνδυάζουν θέατρο και χορευτικά με έντονη σατυρική διάθεση.
Φεστιβάλ
Παραδοσιακών Χορών
Στο σημείο αυτό ο κ. Καπέρδας αναφέρθηκε στο Λαϊκό Πανηγύρι που φέτος, για δεύτερη χρονιά, είναι ένα φεστιβάλ παραδοσιακών χορών. «Το 2012 είναι χρονιά που τιμούμε Στερεά Ελλάδα και Ήπειρο. Αυτό φαίνεται και από τους προσκεκλημένους συλλόγους που συμμετέχουν».
Πράγματι, στο Λαϊκό Πανηγύρι που θα γίνει την Κυριακή 29 Ιουλίου και 9:30μμ στην κεντρική πλατεία Κολινδρου, συμμετέχουν: το Λύκειο Ελληνίδων Άρτας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Τα Πάτρια» Ράχης, η Εστία Λαογραφικών Μελετών Τρικάλων ο Πολιτιστικός, ο Αθλητικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου «Δίας» και η Πνευματική Κίνηση Σκοτίνας. Ο κ. Καπέρδας πρόσθεσε ότι και οι σύλλογοι από την Πιερία έχουν γνώση των ρυθμών και των χορών της Στερεάς και της Ηπείρου.
Συναυλία Πολυτονικής Ορχήστας Ωδείου Κατερίνης
Στο σημείο αυτό του προγράμματος υπάρχει μια ιδιαίτερη συναυλία, που διοργανώνεται σε συνεργασία και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου. Έτσι, την Παρασκευή 3 Αυγούστου, το ανοιχτό θέατρο Κολινδρού υποδέχεται την Πολυτονική Ορχήστα Ωδείου Κατερίνης.
«Θέλαμε να δώσουμε τη χαρά στους θεατές να παρακολουθήσουν αυτό το μοναδικό σχήμα, αλλά και στους μουσικούς την εμπειρία να δώσουν μια παράσταση στο χώρο αυτό, που είναι πάντα γεμάτος στις εκδηλώσεις του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου επισημαίνοντας και το ότι η συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολύμπου αποτελεί τιμή και «σχολείο» για τους οργανωτές των εκδηλώσεων.
Βραδιά ROCK
Ακολουθεί μια ακόμα συναυλία, ροκ μουσικής αυτήν τη φορά, από νεανικά σχήματα από τον Κολινδρό αλλά και άλλες περιοχές. Προσπάθεια του «Ν. Λούση» είναι να προσφέρει θέαμα για όλες τις ηλικίες και τα γούστα, οπότε υπάρχει και τέτοια συναυλία στο πρόγραμμα. «Είναι μια βραδιά που αναδεικνύει και συγκροτήματα του τόπου μας και έχει κερδίζει επάξια τη θέση της ανάμεσα στις υπόλοιπες εκδηλώσεις».
Ο τόπος είναι το πάρκο Παυσίλυπου, μέρα Κυριακή και ώρα 9:30μμ.
Λαϊκή βραδιά με τον Σταύρο Φωτιάδη
Την Κυριακή 5 Αυγούστου έρχεται και πάλι η ώρα για χορό και τραγούδι. Οι συμμετέχοντες αναμένεται να κατακλύσουν την Κεντρική Πλατεία του Κολινδρού και να διασκεδάσουν σε ένα αυθεντικό γλέντι με πολύ κέφι. Ο Σταύρος Φωτιάδης είναι καταξιωμένος καλλιτέχνης με πολύχρονη παρουσία και αποτελεί επιτυχία για τους ανθρώπους του συλλόγου που κατάφεραν να τον έχουν για πρώτη φορά στον Κολινδρό.
Θεατρική Παράσταση Κολινδρινών Καλλιτεχνών
Μια ακόμα αγαπημένη εκδήλωση, που έχει ιστορία μέσα στα «Πολιτιστικά Καλοκαίρια», είναι η θεατρική παράσταση που ανεβάζουν ντόποιοι καλλιτέχνες. Οι θεατρικές ομάδες σατυρίζουν τοπικά αλλά και θέματα της κεντρικής επικαιτότητας. Αποτελεί μια ακόμα από τις πολλές «ατραξιόν» του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού», καθώς τα κείμενα είναι χιουμοριστικά, αιχμηρά και δεν αφήνουν κανέναν απ’ έξω, τόσο στην σάτυρα όσο και στο γέλιο. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του συλλόγου, τα κείμενα παραμένουν μυστικά μέχρι την ώρα της παραστάστάσεως, κανείς δεν ξέρει τι θα ακούσει!
Για όποιον θέλει να την παρακολουθήσει, χωρίς φόβο για το τι θα ακούσει, Κυριακή 12 Αυγούστου και ώρα 9:30μμ στο ανοιχτό θέατρο Κολινδρού.
«20 χρόνια μουσικής
1992-2012»
Τέλος, οι φετινές εκδηλώσεις κλείνουν με τον καλύτερο τρόπο, με ένα συνδυασμό παράδοσης, νοσταλγίας με έντονη μουσική και πολύ κέφι. Το Μουσικό Αφιέρωμα που ετοίμασε ο σύλλογος «Ν. Λούσης» είναι εμπνευσμένο από την φετινή επέτειο 20 χρόνων από το πρώτο πανηγύρι, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος. Έτσι, θα βρεθούν επί σκηνής οι καλλιτέχνες που είχαν παίξει το 1992, για να τιμηθούν και να ξαναπιάσουν τα όργανα, αν το λέει η καρδιά τους.
Σε όλες αυτές τις ο πολιτιστικός σύλλογος έχει συνεργασία με τη δημοτική κοινότητα Κολινδρού, με τον κ. Καπέρδα να ευχαριστεί προσωπικά το πρόεδρο κ. Θεοδώρου, τους εθελοντές που στηρίζουν κάθε χρόνο, καθώς και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Βαγγέλη Μπουσμαλή. Γενικότερα ο δήμος είδε θετικά τη διοργάνωση, πλην όμως φείδεται χρημάτων
ANOIXTOΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ 15/08/2012
ΩΡΑ 21:30
ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ  «Ν.ΛΟΥΣΗΣ»
«20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
 1992-2012»
ANOIXTOΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ