Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Δωρεά τεστ ΠΑΠ στα Νοσοκομεία για όλες τις γυναίκες


Δωρεάν και χωρίς ραντεβού θα μπορούν να πραγματοποιούν το τεστ Παπανικολάου οι γυναίκες από 15 ετών και άνω, σε όλα τα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας που διαθέτουν γυναικολογική κλινική, από τις 24 ως τις 31 Ιανουαρίου,  στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο και με αφορμή την 5η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα πρόληψης του Καρκίνου του τραχήλου της Μήτρας, 
          Στο Νοσοκομείο Κατερίνης, την  εβδομάδα από 24 έως 31 Ιανουαρίου 2011 θα διενεργείται δωρεάν εξέταση (τεστ Παπανικολάου) για όλες τις γυναίκες από 15 ετών και άνω, κατά τις ώρες από 12:00 έως 14:00 στο Εξωτερικό Γυναικολογικό Ιατρείο. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να γίνει συνείδηση η ανάγκη για ετήσιο έλεγχο σε όλες τις γυναίκες. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί και να ιαθεί εάν ανιχνευθεί έγκαιρα.
          Παρόλ’ αυτά αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στο γυναικείο πληθυσμό. Η πρόληψη είναι η μόνη λύση για τη μείωση των ποσοστών. «Το τεστ Παπανικολάου είναι μία απλή εξέταση που χρειάζεται λιγότερο από δέκα λεπτά. Είναι ευκαιρία αυτή την βδομάδα οι γυναίκες σε κάθε περιοχή της Ελλάδας να αφιερώσουν δέκα λεπτά στον εαυτό τους», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας . Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αν και μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ Παπανικολάου, το οποίο είναι μία απλή, ανώδυνη και αποτελεσματική εξέταση, που δεν διαρκεί περισσότερο από δέκα λεπτά, εντούτοις συνεχίζει να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.