Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

«Πονοκέφαλο» στις εταιρίες προκαλεί το «Δεν πληρώνουμε»



«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στις εταιρίες που εκμεταλλεύονται τις εθνικές οδούς το κίνημα κατά των διοδίων , το οποίο μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται.  Από τους πρώτους νομούς της χώρας που ξεκίνησε η κινητοποίηση κατά του τρόπου λειτουργίας των διοδίων ήταν η Πιερία. Αφορμή στάθηκε η η κατασκευή και η είσπραξη αντιτίμου – κάτι που μέχρι σήμερα δεν γίνεται – στα διόδια του Αιγινίου. Το κίνημα αυτό έλαβε πανελλαδικό χαρακτήρα, καθώς και άλλες περιοχές από όπου διέρχεται η εθνική οδός αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Στην αρχή στους σταθμούς διοδίων συγκεντρώνονται λίγα άτομα, αλλά στη συνέχεια το πλήθος μεγάλωνε, ενώ όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αρνούνταν να πληρώσουν  διόδια. Η κίνηση αυτή θορύβησε τις εταιρίας και αποφάσισαν να στέλνουν διαταγές πληρωμής σε όλους τους οδηγούς που δεν πληρώνουν διόδια. Αρκετοί Πιεριείς που εδώ και πολλούς μήνες αρνούνται να πληρώσουν διόδια λένε πως μέχρι στιγμής δεν τους έχει έρθει κάποια ιδιοποίηση, από την άλλη πλευρά, η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, ισχυρίζεται πως έχει ξεκινήσει την αποστολή διαταγών  πληρωμής.
Οι διαταγές πληρωμής
Οι νομικοί σύμβουλοι της επιτροπής αγώνα κατά των διοδίων  αναφέρουν πως ο νόμος προβλέπει ότι η εταιρία έχει το δικαίωμα να στείλει μια έγγραφη ειδοποίηση, με την οποία θα ζητάει από τον οδηγό που δεν κατέβαλε διόδια, να πληρώσει εντός 15 ημερών το αντίτιμο χωρίς προσαυξήσεις. Στη συνέχεια  μπορεί να ζητήσει την έκδοση διαταγής πληρωμής, προσκομίζοντας στο δικαστήριο φωτογραφία του οχήματος, μαζί με μια βεβαίωση από τη Διεύθυνση Συγκοινωνιών για το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του οχήματος. Για να βγάλει απόφαση για διαταγή πληρωμής ο δικαστής, πρέπει να έχει πλήρη φάκελο σε μια συνοπτική διαδικασία, χωρίς μάρτυρες, αλλά μόνο με εξέταση εγγράφων. 
Τα μεγάλα Μ.Μ.Ε. και η σύλληψη του Δημάρχου Στυλίδας Απ. Γλέτσου
Από την προηγούμενη Κυριακή με το θέμα των διοδίων ασχολούνται εντόνως μεγάλα Μ.Μ.Ε. της χώρας. Αφορμή ήταν οι μεγάλες κινητοποιήσεις στους σταθμούς διοδίων της χώρας, αλλά και η απόφαση του δημάρχου Στυλίδας Απόστολου Γλέτσου να ξηλώσει τις μπάρες για να μπορούν να κινούνται ελεύθερα τα οχήματα των δημοτών του.
          Μάλιστα, ο Εισαγγελέας έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης εντολή για σύλληψη του δημάρχου Στυλίδας Απόστολου Γκλέτσου, εκτιμώντας ότι οι ενέργειές του ξεπερνούν τις αρμοδιότητές του.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, σε συνεργασία με την ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος) και την Ασφάλεια, προσπαθούσαν από το πρωί να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον κ. Γκλέτσο, μακριά από τους συγκεντρωμένους και τους πολίτες της Στυλίδας. Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ο κ. Γκλέτσος παραδόθηκε οικειοθελώς στο Αστυνομικό Τμήμα Στυλίδας. Οδηγήθηκε στο γραφείο του Αστυνομικού Διευθυντή Φθιώτιδας, συνοδεία του συνηγόρου. Η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του αφορά αυθαίρετη αφαίρεση πλευρικών στηθαίων ασφαλείας από οδικό άξονα. Επίσης, τη διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, τη φθορά ξένης ιδιοκτησίας και την παραβίαση διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Όλες οι πράξεις έλαβαν χώρα τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας και τις πρωινές ώρες της Τρίτης στην περιοχή Στυλίδας. Ο  κ.Γκλέτσος δήλωσε σε έντονο ύφος: «Εκλέχθηκα για να υπερασπίζομαι τα δίκαια των δημοτών και των φτωχών ακόμα και με μπουλντόζες».