Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η Καστανιά τίμησε τον πολιούχος της Άγιο Αθανάσιο



Ξεχωριστή ημέρα η χθεσινή για την Καστανιά, καθώς τίμησε τον  προστάτη της  Άγιο Αθανάσιο. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Δευτέρας, παραμονή της εορτής, με Πανηγυρικό Εσπερινό και Λιτάνευση της  εικόνας του Αγίου. Ανήμερα της εορτής, χθες Τρίτη, στον ομώνυμο Ιερό Ναό τελέσθηκε Θεία Λειτουργία, παρουσία πλήθους κόσμου. Στη συνέχεια και με σύμμαχο τον καλό καιρό, στον αύλειο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Καστανιάς, ακολούθησαν χορευτικές εκδηλώσεις από τα τμήματα του συλλόγου Πολυφυτιανών Καστανιάς «Αγία Παρασκευή». Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τον τοπικό σύλλογο, τον σύλλογο Κολινδρού «Ν. Λούσης» και τον Δήμο Πύδνας – Κολινδρού.
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας
Η Τοπική Κοινότητας Καστανιάς, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κώστας Νικολόπουλος, έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα, καθημερινότητας και ανάπτυξης. Ένα βασικό αίτημα είναι η κατασκευή του δρόμου που θα συνδέσει το χωριό τους με την Τοπική Κοινότητας Λιβαδίου. Το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου έχει γίνει, ωστόσο απομένουν άλλα τέσσερα χιλιόμετρα. Ο κ. Νικολόπουλος, σημειώνει, πως ο δρόμος αυτός θα βοηθήσει στην επικοινωνία των δύο χωριών, αλλά και την πρόσβαση των κατοίκων προς την Ημαθία και τη Βέροια.
          Επίσης, από τη Δημοτική Αρχή Πύδνας – Κολινδρού διεκδικούν την κατασκευή μιας γεώτρησης για την άρδευσης μιας μεγάλης έκτασης καλλιεργήσιμης γης, αλλά και την ένταξη στο σχέδιο πόλης εκτάσεις, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί ο οικισμός. Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα μικρά καθημερινά προβλήματα της Καστανιάς, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις οικονομικές δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος δήμος, αλλά και τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλουν τόσο ο Δήμαρχος Βαγγέλης Πολύζος όσο και ο τοπικός Αντιδήμαρχος (Κολινδρού) Γιάννης Μπιτσιάνης.
Η Καστανιά
Νοτιοδυτικά του Κολινδρού και σε υψόμετρο 400μ. είναι κτισμένη η Καστανιά. Πρόκειται για ένα πανέμορφο Δημοτικό Διαμέρισμά του Δήμου Κολινδρού με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη πράσινη βλάστηση.  Η ιστορία της ίδρυσης του οικισμού ανάγεται από πολύ παλιά με άγνωστη όμως ως τώρα την αρχή της. Είναι πάντως βέβαιο πως η Καστανιά συμμετείχε δραστικά στους απελευθερωτικούς αγώνες, στην επανάσταση της Μακεδονίας του 1822 όπως φαίνεται στα «Ενθυμήματα Στρατιωτικά της επαναστάσεως των Ελλήνων» του Νικολάου Κασομούλη. 
          Σήμερα η Καστανιά ξεχωρίζει για τα περιποιημένα σπίτια και τις αυλές της. Είναι ένας ειδυλλιακός τόπος, όπου τα σήματα της φύσης είναι έντονα και αναζωογονούν τον επισκέπτη. Διαθέτει το περίφημο Μνημείο της Φύσης (συστάδα υπεραιωνόβιων δένδρων δρυός ) εμβαδού 20 στρ. στην περιοχή «Άγιος Νικόλαος».
          Στην τοποθεσία «Σταυρός» σε δύο θέσεις εντοπίστηκαν νεκροταφεία της ύστερης κλασσικής και πρώιμης εποχής (2ο μισό του 4ου αιώνα π.χ. και του 3ου αιώνα π.χ.). Τα νεκροταφεία αναπτύχθηκαν δίπλα σε αρχαίους δρόμους. Στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν μεγάλοι λακοειδείς τάφοι με ξύλινες σαρκοφάγους, και σε μια περίπτωση κιβωτιόσχημους από άψητα πλιθιά. Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα πλούσια και υπάρχουν αγγεία, κρατήρες, πέλικες, οινοχόες από τα οποία πολλά έφεραν και ερυθρόμορφες παραστάσεις.