Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης



Τα Εθνικά Πάρκα της Κεντρικής Μακεδονίας (Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, Κερκίνης, Κορώνειας – Βόλβης, Ολύμπου) είχαν την τιμητική τους χθες στην κοινή εκδήλωση που διοργανώθηκε με το Δήμο Θεσσαλονίκης, χθες, Κυριακή 5 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Εκατοντάδες περαστικοί ενημερώθηκαν για τις φυσικές αυτές προστατευόμενες περιοχές, τα προβλήματα και την ανάγκη προστασίας τους, ενώ τα παιδιά διασκέδασαν ζωγραφίζοντας πουλιά, χελωνίτσες και άλλα ζώα που συναντά κανείς εκεί.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος και Καλλιστώ με πρωτότυπα εργαστήρια ενημέρωσαν για τα μεγάλα θηλαστικά που κινδυνεύουν, όπως η αρκούδα και ο λύκος, ενώ οι φίλοι των πουλιών παρατήρησαν με το τηλεσκόπιο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρεία τα πουλιά της παραλίας. Τα πουλιά που παρατηρήθηκαν χθες ήταν: κορμοράνοι, κάργιες, καρακάξες, ασημόγλαροι, σπουργίτια, σταχτάρες, ψαρόνια, βραχοκιρκίνεζα, καθώς και ένας πράσινος παπαγάλος.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσε για τα προγράμματα ανακύκλωσης που υλοποιεί, ενώ το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ παρουσίασε με πρωτότυπα εργαστήρια τρόπους παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στο μεταξύ, η έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης, το κυκλοφοριακό πρόβλημα και η ρύπανση είναι τα τρία πιο σημαντικά προβλήματα που αναδείχθηκαν από τις ψήφους των συμμετεχόντων στο πλαίσιο πρωτότυπου παιχνιδιού που οργάνωσε η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι η στήριξη της λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).