Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Στο Δήμο Κατερίνης η πλειοψηφία του συνδέσμου Ύδρευσης Β. Πιερίας





Αρνούνται να στείλουν εκπρόσωπο από το Δ. Πύδνας – Κολινδρού
Τι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Βορρά

Η υδροδότηση της Βόρειας Πιερίας από το φράγμα της Μόρνας απασχόλησε, μεταξύ άλλων, το Δημοτικό Συμβούλιο Πύδνας – Κολινδρού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το βράδυ της Τέταρτης. Πέραν από τα προβλήματα που παρουσιάζει το όλο έργο,  το συμβούλιο το απασχόλησε και η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου τοιυ συνδέσμου, στον οποίο συμμετέχουν πλέον οι δύο δήμου Πύδνας – Κολινδρού και Κατερίνης. Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, η εκπροσώπηση στο σύνδεσμο γίνεται βάσει του πραγματικού πληθυσμού. Έτσι στην περίπτωση του 6μελες διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου ύδρευσης Βόρειας Πιερίας, 5 άτομα θα είναι από το δήμο Κατερίνης και 1 (!) από τον δήμο Πύδνας – Κολινδρού, άσχετα αν το έργο εξυπηρετεί περισσότερους κατοίκους από τη Βόρεια Πιερία.
Άδικη εγκύκλιος
Αυτή η εγκύκλιος προκάλεσε την έντονη αντίδραση της δημοτικής αρχής και συμβούλων του δ. Πύδνας – Κολινδρού, καθώς βλέπουν η διαχείριση του  συνδέσμου στον δήμο Κατερίνης, αν και το έργο της Μόρνας έγινε για την υδροδότηση της Βόρειας Πιερίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην στείλει κάποιο εκπρόσωπο στο σύνδεσμο, αλλά και να καταγγείλει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, την οποία χαρακτηρίζουν άδικη.  Ζητούν δε  να αλλάξει αυτή η γκύκλιος, ώστε στο σύνδεσμό την πλειοψηφία να έχει ο δήμος τους, καθώς το έργο εξυπηρετεί περισσότερο πληθυσμό της εν λόγω περιοχής. Στη συνεδρίαση επισημάνθηκαν οι φήμες που κυκλοφορούν πως το νερό της Μόρνας ζητά και η Κατερίνη, ώστε να μειώσει το κόστος ύδρευσης από τις γεωτρήσεις.
Ο κ. Πολύζος
«Η εγκύκλιος δεν είναι δίκαιη, γι αυτό αρνούμαστε να στείλουμε εκπρόσωπο. Δεν μας ενδιαφέρει η προεδρεία, αλλά μας αδικεί», ανέφερε στη προχθεσινή συνεδρίαση του Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού Βαγγέλης Πολύζος, επισημαίνοντας πως το θέμα αυτό το έχει θέσει στον αρμόδιο υφυπουργό και στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.  Σημείωσε δε ακόμη και σήμερα χωριά της Βόρειας Πιερίας έχουν πρόβλημα τόσο με την ποιότητα όσο και την ποσότητα νερού, καθώς η περιοχή δεν υδροδοτείται απόμ τη Μόρνα, αν και το έργο έχει παραδοθεί. «Το έργο της υδροδότησης της Β. Πιερίας από τη Μόρνα ξεκίνησε επί νομαρχίας Πασχάλη Μπροφίδη και έγινε για να καλύψει τις ανάγκες των χωριών του βόρειου τμήματος του νομού. Πληροφορίες αναφέρουν πως σήμερα σε διυλιστήρια το ρεύμα είναι κομμένο και υπάρχουν βλάβες στο δίκτυο. Ο σύνδεσμος παρέλαβε το έργο με πολλές παρατηρήσεις, ενώ τα οικονομικά προβλήματα υφίστανται. Τα χρήματα για το έργο αυτό δόθηκαν από την Ε.Ε. για την   υδροδότηση της Βόρειας Πιερίας και αν αλλάξει ο σκοπός του θα κάνω καταγγελία στην Ε.Ε. και ας βρει το ελληνικό δημόσιο να χρήματα για να τα επιστρέψει. Ήδη έχω ενημερώσει το Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης», είπε ο Πολύζος
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Από την πλευρά του ο Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαγδάρης ανέφερε πως μετά από χρόνια το έργο δεν αποδίδει και ακούγονται πολλά για κακοτεχνίες. «Η εγκύκλιος του υπουργείου για την εκπροσώπηση στο σύνδεσμο μας αδικεί, γιατί η διαχείριση  αυτού του μεγάλου έργου θα περάσει στην Κατερίνη», είπε. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Πολυχρονίδης επεσήμανε την καθυστέρηση που σημειώθηκε στην ολοκλήρωση του έργου, αλλά και στο πρόβλημα που έχουν χωρία της Βόρειας Πιερίας με το νερό, ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος Αυγουστίνος Ανδρικόπουλος πρότεινε να προσφύγουν ακόμη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να προσβάλουν την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία στερείται η  πλειοψηφία από το δήμο Πύδνας – Κολινδρού στο σύνδεσμο ύδρευσης Βόρειας Πιερίας.