Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης του ΙΚΑ Αιγινίου


Απάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ερώτηση του Κώστα Κουκοδήμου σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του παραρτήματος ΙΚΑ ΕΤΑΜ Αιγινίου 

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας του παραρτήματος ΙΚΑ ΕΤΑΜ Αιγινίου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου, τονίζοντας πάντως πως θα υπάρξει διαδικασία διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία.
Με αφορμή την απάντηση του κ. Κουτρουμάνη ο κ. Κουκοδήμος τόνισε: «Αν οι αποφάσεις δεν είναι ειλημμένες και δεν αποτελεί πρόσχημα η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες,  την οποία και περιμένουμε, τότε θα θέλαμε από τον κ. Υπουργό, να απαντήσει ευθέως και ξεκάθαρα για τις προθέσεις του υπουργείου αναφορικά με το κατάστημα ΙΚΑ Αιγινίου. Η αναφορά στη γενική φιλοσοφία του εγχειρήματος και η απαρίθμηση όρων και προϋποθέσεων  δεν απαντούν στο αν  προτίθεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να προχωρήσει στο κλείσιμο του καταστήματος ΙΚΑ Αιγινίου και πώς θα διασφαλιστεί  η ομαλή εξυπηρέτηση των κατοίκων και των τοπικών επιχειρήσεων».

 Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης που κατατέθηκε στη βουλή των Ελλήνων από τον βουλευτή κ. Κ.Κουκοδήμο, σχετικά με το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας Παραρτήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αιγινίου, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η διοίκηση του Ιδρύματος στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την αναδιοργάνωση των μονάδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και προκειμένου να συντονισθεί και να εναρμονισθεί με τη σύγχρονη διοικητική πραγματικότητα, προς την κατεύθυνση της ενοποιημένης εξυπηρέτησης των πολιτών με χαμηλό κόστος και υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, επανεξετάζει την περιφερειακή παρουσία του σε κάθε νομό και συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση, εξετάζει το ζήτημα της αναστολής λειτουργίας ορισμένων παραρτημάτων του.
Η επιλογή των Παραρτημάτων για τα οποία θα αποφασισθεί η αναστολή λειτουργίας τους, θα γίνει με κριτήρια:
*Τον αριθμό των ασφαλισμένων/δικαιούχων περίθαλψης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
*Τον αριθμό των συναλλαγών στον τομέα των παροχών ασθενείας και στο μητρώο ασφαλισμένων κάθε παραρτήματος
*Τον αριθμό εργοδοτών (κοινών επιχειρήσεων και οικοδομών).
*Την ύπαρξη όμορων Μονάδων Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
*Την ύπαρξη ΚΕΠ του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωση και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπου μπορούν να εκτελεστούν πολλές από τις εργασίες που σήμερα εκτελούνται στα Παραρτήματα.
*Τον αριθμό των υπηρετούντων υπαλλήλων.
Για τη λήψη οριστικής απόφασης θα συνεκτιμηθούν:
Η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης που θεσπίζεται με το νόμο  3852/10 (πρόγραμμα Καλλικράτης).
Οι ιδιαιτερότητας κάθε περιοχής και οι τοπικές συνθήκες (συγκοινωνίες, οδικό δίκτυο κ.λ.π.)
Το σχέδιο αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ συνοδεύεται από παράλληλες δράσεις που σύντομα θα τεθούν σε εφαρμογη, ώστε να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων. Συγκεκριμένα:
-Οι παροχές ασθενείας θα καταβάλλονται στους ασφαλισμένους μέσω πίστωσης τραπεζικών λογαριασμών.
-Το Απόσπασμα Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης θα καταργηθεί ως δικαιολογητικό για λήψη παροχών από τον ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, Ε.Ε. καθώς και για νομιμοποίηση αλλοδαπών από τις Περιφέρειες. Οι υπηρεσίες αυτές θα αντλούν ηλεκτρονική την ασφαλιστική ιστορία από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ (διαλειτουργικότητα).
-Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα ika.gr για την ασφάλισή τους (δυνατότητα εκτύπωσης του Αποσπάσματος Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης). Σήμερα η δυνατότητα αυτή είναι διαθέσιμη από την εθνική διαδικτυακή πύλη ermis.gov.
-Οι εργοδότες, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο, θα καταβάλλουν υποχρεωτικά τις εισφορές τους μέσω του τραπεζικού συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση, στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων θα ληφθούν υπόψη οι απόψεις και οι εναλλακτικές προτάσεις των φορέων της τοπικής κοινωνίας, με την προσδοκία της οικοδόμησης κοινής άποψης για την ορθολογική λειτουργία των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε κάθε νομό.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Γ.Κουτρουμάνης