Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Οι πρώτοι έξι μήνες στο Δήμο Πύδνας – Κολινδρού




- Τα έργα που υλοποιήθηκαν  και αυτά που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης 

- Η οικονομική κατάσταση του Δήμου και τι παρέλαβε η δημοτική αρχή από τους πρώην δήμους


- Συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Βαγγέλη Πολύζου 


Ιδιαίτερα παραγωγικό  το πρώτο εξάμηνο του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού, παρά τις δυσκολίες του έφερε στους ΟΤΑ ο «Καλλικράτης» και η οικονομική κρίση, καθώς η δημοτική αρχή έχει υλοποιήσει ια σειρά από έργα και παρεμβάσεις που σκοπό έχουν τη βελτίωση της καθημερινότητας, ενώ προώθησε μια σειρά από αναπτυξιακά έργα. Στα πεπραγμένα του πρώτου εξαμήνου της πρώτης δημοτικής αρχής του νέου  δήμου της Βόρειας Πιερίας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού Βαγγέλης Πολύζος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Κολυμβητήριο Κολινδρού, πλαισιωμένος από τους Αντιδημάρχους, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας.
Η μετάβαση στον «Καλλικράτη»
Ο κ. Πολύζος ξεκίνησε την συνέντευξη τύπου, η οποία διήρκεσε πάνω από μία ώρα, με τα προβλήματα που προέκυψαν με τη μετάβαση στον «Καλλικράτη», αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που  προέκυψαν με τη μείωση των πόρων προς τους ΟΤΑ από το κράτος, λόγω της οικονομικής κρίσης. Αναφέρθηκε δε στην οργάνωση που είχαν οι πρώην «Καποδιστριακοί» δήμοι που συνενώθηκαν, την οποία τη χαρακτήρισε μέτρια, τονίζοντας πως υπήρχαν τομείς που λειτουργούσαν άψογα, ενώ  εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι λιγοστοί υπάλληλοι του δήμου για να μπορέσει να λειτουργήσει. Σημείωσε δε τις ελλείψεις που υπάρχουν σε διάφορες υπηρεσίες του νέου δήμου, όπως στην Τεχνική Υπηρεσία, αλλά και στον τεχνικό τμήμα, όπου οι όποιες ανάγκες καλύπτονται με την πρόσληψη ατόμων για  δύο μήνες. Όσον αφορά τον μηχανολογικό εξοπλισμό του δήμου, ο κ. Πολύζος είπε πως είναι απαρχαιωμένος και πολλά μηχανήματα παρουσιάζουν βλάβες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο δήμος.
Τα οικονομικά
 Μέτρια και διαχωρίσιμη χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε από τους πρώην τέσσερις δήμους της Βόρειας Πιερίας ο κ. Πολύζος. Επιπλέον, σημείωσε πως μέσα σε μόλις έξι μήνες, παρά την οικονομική στενότητα, ο δήμος Πύδνας – Κολινδρού εξόφλησε χρέη παρελθούσης Χρήσης ύψους 376.173,00 ευρώ, δάνεια 204.922,00 ευρώ, οφειλές προς τρίτους 505.243,00 ευρώ και σε μισθοδοσία                                                             δόθηκε 1.063.815,00 ευρώ.
Το νερό
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ό Δήμαρχος Πύδνας – Κολινδρού στα προβλήματα με την υδροδότηση που έχει η Βόρεια Πιερία, καθώς το νερό της Μόρνας δεν έφτασε στα σπίτια της περιοχής, παρά μόνον ενάμιση μήνα το περασμένο Καλοκαίρι. Τόνισε δε τα όσα ακούγονται για βλάβες στο δίκτυο και τα φρεάτια. Όσον αφορά την άρνηση του δήμου να στείλει εκπρόσωπο στο σύνδεσμο ύδρευσης Β. Πιερίας, είπε πως δεν έχουν τίποτε με το Δήμο Κατερίνης, αλλά θεωρούν άδικη την εγκύκλιο του υπουργείο που λέει την πλειοψηφία να έχει ο δήμος με τον περισσότερο πληθυσμό και όχι η περιοχή που εξυπηρετείται περισσότερο από το συγκεκριμένο έργο.

Εκτελεσθέντα και εκτελούμενα έργα
Στη συνέχεια ο κ. Πολύζος παρουσίασε αναλυτικά στους δημοσιογράφους των τοπικών Μ.Μ.Ε. τα έργα που έχουν γίνει και βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο το δήμο, όπως:
1        Επέκταση του χώρου και ανακαίνιση των εγκαταστάσεων της Εμποροπανήγυρης Αιγινίου προϋπολογισμού 600.000,00 ευρώ.  
2        Κατασκευή Δημοτικής Αίθουσας Εκδηλώσεων- Εστίασης στο Αθλητικό Κέντρο Κολινδρού προϋπολογισμού 400.000,00 ευρώ.  
3        Επισκευές Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού Ε.Ε.Λ. (Βιολογικός) Κολινδρού          προϋπολογισμού 52.331,00 ευρώ     
4        Κρασπέδωση- Ασφαλτόστρωση στα Ο.Τ. 129-130-143 του οικισμού Κίτρους Δήμου Πύδνας Κολινδρού   60.000,00   ευρώ
5        Γήπεδο Γυμναστήριο Αιγινίου   24.000,00   ευρώ
6        Συντήρηση Δημοτικής και Αγροτικής Οδοποιίας Δήμου Πύδνας Κολινδρού  112.800,00          ευρώ
7        Συντήρηση Υδρευτικού και Αρδευτικού Δικτύου     24.000,00  
8        Μικρά Τεχνικά Έργα       48.800,00   ευρώ
9        Ανακαινίσεις Δημοτικών Κτηρίων        20.000,00  
10      Καθαρισμός Ακτών          12.200,00   ευρώ
11      Συντήρηση Παιδικών Χαρών     12.200,00   ευρώ

Ενταγμένα Έργα σε Κοινοτικά Προγράμματα
14 συνολικά έργα που αφορούν το Δήμο Πύδνας Κολινδρού έχουν ενταχθεί σε διάφορα κοινοτικά προγράμματα, ενώ άλλα 9 έργα είναι υπό εξέλιξη, εκ των οποίων ορισμένα, όπως το ΚΑΤ, ΒΙΠΑ και ο Αναδασμό στο Αιγίνιο, είναι άλλοι οι φορείς υλοποίησης. Τα Ενταγμένα Έργα σε Κοινοτικά Προγράμματα είναι τα εξής.
1        Στεγανοποίηση λιμνοδεξαμενής στη θέση Ξυλαμίδι στο Δ.Δ. Ρυακίων  185.000      Leader
2        Ασφαλτόστρωση Αγροτικής Οδού στην θέση Αμπελόκηπος Αιγινίου     150.000      Leader
3        Κατασκευή Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης στην περιοχή του επισκοπικού συγκροτήματος "Λουλουδιών Κίτρους 158.000      Leader Αλιείας
4        Δημιουργία Τουριστικού περιπτέρου στο Τα.Δ. Μακυργιάλου    70.000        Leader Αλιείας
5        Αναβάθμιση  ανάδειξη  Βήματος Αποστόλου Παύλου στο Τ.Δ. Μεθώνης        60.000          Leader Αλιείας
6        Ενίσχυση για την διενέργεια της τοπικής εκδήλωσης "Μυδοχαρά" (μόνιμη εγκατάσταση)          29.000        Leader Αλιείας
7        Αποχέτευση Μακρυγιάλου        8.280.091   Ε.Π.Π.Ε.Ρ.Α.Α
8        Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δήμου Αιγινίου 670.000      ΠΕΠ Κεντ Μακεδονίας
9        Σταθμός Μεταφόρτωσης απορριμμάτων Αιγίνιο                Αποκ Διοίκ Μακ. Θράκης
10      Μελέτη Κατασκευής και Λειτουργίας Τάφρου 66   1.400.000   Αποκ Διοίκ Μακ. Θράκης
11      Κατασκευή Τεχνητού Υφάλου στη θαλάσσια περιοχή Κίτρους Ν. Πιερίας      1.059.596          Ε.Π.ΑΛ (Περ. Κεντ. Μακ.)
12      Αναδασμός Αιγινίου (1η Χρηματοδότηση)     5.000.000  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
13      Αποχέτευση Λυμάτων Δ.Δ. Λιβαδίου   1.720.000   ΠΕΠ Κεντ Μακεδονίας
14      Μουσείο Μακρυγιάλου Κατασκευή- Διαμόρφωση αποθηκευτικών χώρων, γραφείων, αρχείου, εργαστηρίου συντήρησης και χώρων υγιεινής σε παραχωρημένο στο Υπουργείο Πολιτισμού κτήριο από τον Δήμο Μεθώνης Ν. Πιερίας     3.000.000,00        ΠΕΠ Κεντ Μακεδονίας
Σε εξέλιξη βρίσκονται τα εξής έργα:
1        Αναβάθμιση Βιολογικού Αιγινίου        1.050.000   Ε.Π.Π.Ε.Ρ.Α.Α
2        Προγραμματισμός θέσεων εργασίας Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο                   Υπουργείο Εργασίας
3        Μελέτη Πολιτιστικού Πάρκου Νεολιθικού Οικισμού Παλιαμπέλων     2.500.000  ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας
4        Προώθηση οικολογικού τουρισμού στην περιοχή Natura σε συνεργασία με Φορέα Διαχείρισης Πρόγραμμα LIFE            Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός
5        Μελέτη- Κατασκευή  Αποχέτευσης Μεθώνης- Παλ. Ελευθεροχώρι- Νέα Αγαθούπολη                 Ε.Π.Π.Ε.Ρ.Α.Α
6        Μελέτη- Κατασκευή Αποχέτευση Καταχάς             Ε.Π.Π.Ε.Ρ.Α.Α
7        Προμήθεια Εξοπλισμού Ειδικών Τάξεων Δήμου Πύδνας Κολινδρού         35.000   ΠΕΠ Κεντ Μακεδονίας
8        Κατασκευή Κ.Α.Τ.           ΣΔΙΤ
Υπουργείο Υγείας
9        Προγραμματισμός Βιοτεχνικού Πάρκου Αιγινίου            Υπουργείο Ανάπτυξης
10      Μελέτη Βιολογικού Κολινδρού           Ε.Π.Π.Ε.Ρ.Α.Α
9        Μελέτη Δεξαμενής Ύδρευσης             Ε.Π.Π.Ε.Ρ.Α.Α