Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ :Σκιές στην διαχείριση του δημοτικού χρήματος

Οι Δημοτικές γεωτρήσεις αποδεικνύονται πολύ ευαίσθητες.  Στον πρώην Δήμο Πύδνας δαπανήθηκαν το 2009 και 2010 ποσόν άνω των 500.000 € για σχετικές δαπάνες (και περίπου 400.000 για υδραυλικά είδη!!!).  Όλα αυτά (π.χ. και στην Δ.Ε. Αιγινίου το ίδιο περίπου γινόταν) άφησαν αδιάφορη την Δημοτική μας αρχή και θα έμεναν άγνωστα αν δεν το ανέφερε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Δανιηλίδης στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 30-5-2011. 
Όμως η κατάσταση αυτή συνεχίζεται αφού τώρα  χρειάστηκε τροποποίηση προϋπολογισμού για νέες δαπάνες ύψους 50.000 € και πλέον, για αντικατάσταση υποβρυχίων αντλιών.  Όπως είπε ο Δήμαρχος κανείς δεν είδε την εργασία και χρειάστηκε η επιμονή του για να έρθει η καμένη – παλιά στο Δήμο.  Αυτό αφορά την Δ.Ε. Πύδνας όπου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος δηλώνει ότι «δεν ήξερα πως γίνονταν αυτά».  Δεν ήξερε κανείς (και ούτε ξέρει μάλλον) ότι όταν υπάρχει βλάβη σε εξοπλισμό συντάσσεται τεχνική έκθεση αρμοδίου τεχνικού που υπογράφει μαζί με τον επίσης αρμόδιο αιρετό και εν συνεχεία ανατίθεται μετά από διερεύνηση η επιδιόρθωση ή αντικατάστασή του από επιτροπή και υπογράφει και ο Δήμαρχος, μετά από εισήγηση επίσης αρμοδίου τεχνικού.  Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι «δεν θα ξανασυνεργαστούμε μ’ αυτόν» αλλά θα πληρωθούν τα τιμολόγια, λες και είναι θέμα προμηθευτή κι όχι τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών.
Απ’ ότι φαίνεται λοιπόν δεν ξέρουν αρκετοί αρμόδιοι πως γίνεται η διαχείριση του δημοσίου χρήματος.   Το ερώτημα είναι γιατί δεν κάθονται σπίτι τους, να μάθουν και μετά να ζητήσουν θέσεις ευθύνης και κοινωνικής δράσης.  Ο επίσης «αρμόδιος» αντιδήμαρχος Κολινδρού λοιπόν, εισηγήθηκε τη διαγραφή ποσού τετρακοσίων ευρώ για οφειλές ύδρευσης γιατί υπήρξε… ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ παλιού Δημάρχου και  δημότη για δωρεάν άρδευση  και γιατί…. είναι  μεγάλος σε ηλικία!!!  Η πρακτική της παράνομης χαριστικής αντιμετώπισης με απώλεια δημοσίου χρήματος σ’ όλο της το μεγαλείο.  Φυσικά και αυτό ψηφίστηκε από το σύνολο δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης που μάλλον ξέχασαν πάλι το λόγο για τον οποίο βρίσκονται εκεί και το τι εκπροσωπούν.
Κατά τα άλλα ψηφίστηκε ο κανονισμός λειτουργίας της Εμποροπανήγυρης.  Είναι ο ίδιος με τον προηγούμενο  και κατά πάσα πιθανότητα πάλι δεν θα τηρηθεί ενώ προβλέπει δαπάνη για ιδιωτική αστυνομία που δεν προσφέρει τίποτε καθώς και για εταιρεία καθαριότητας που τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν εμφανίστηκε ποτέ.
Σε ανοικτή συγκέντρωση στις 22-5-11 όπου έγινε ενημέρωση για την καταπολέμηση των κουνουπιών, επιχειρήθηκε και πάλι ωραιοποίηση ενός έντονου και πολύ σοβαρού προβλήματος για τον τόπο μας, όπου γίνεται ένα δήθεν αποτελεσματικό πρόγραμμα και υπάρχει όχληση μόνο λίγη ώρα μετά τη δύση του ηλίου.  Όμως η αλήθεια είναι  ότι η καταπολέμηση είναι απολύτως αναποτελεσματική, ξεκινάει πάντα αργά, με τον Ν. Ημαθίας να μην έχει καν κάνει την προκήρυξη, χωρίς Περιφερειακό συντονισμό και χωρίς ποτέ απόδοση ευθυνών με σχεδόν μηδαμινή εφαρμογή αστικά και μικρή περιαστικά.   Επιπλέον υπάρχει μια μονοπωλιακή κατάσταση με την μία μόνο εταιρεία να ασχολείται μόνη της όλα τα χρόνια χωρίς σύγκριση μεθόδων και αποτελεσμάτων.  Το χειρότερο όμως είναι ότι η Δημοτική μας αρχή αντί να δράσει δυναμικά εμφανίζεται και εδώ να σιωπά.  
Καλό καλοκαίρι
     
     Αιγίνιο 31 – 05 – 2011
                                   Για την Παράταξη
                                     Η Σ.Ε.
                                            Χρήστος Μπίτσης
           Αντώνης Νταγλιούδης
             Χρήστος Πρασκίδης