Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


CIMG7056Συνάντηση με τους Αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας κ. Κώστα Καραπαναγιωτίδη και Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου είχε το μεσημέρι της Τετάρτης 16 Ιανουαρίου 2013 ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της ανάληψης των νέων αρμοδιοτήτων του κ. Καραπαναγιωτίδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως Αντιπεριφερειάρχη Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Εμπορίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Χατζηχριστοδούλου ενημέρωσε τον κ. Καραπαναγιωτίδη για μια σειρά από θέματα, που άπτονται της λειτουργίας του Επιμελητηρίου και σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα. «Η εφαρμογή του Καλλικράτη και η λειτουργία του τα τελευταία δύο χρόνια, δυσχέραναν την πληροφόρηση των Επιμελητηρίων. Ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες όφειλαν να ζητούν και τη γνώμη των Επιμελητηρίων για θέματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ», τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Αδειοδοτήσεις
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στο θέμα των αδειοδοτήσεων, αρμοδιότητα με την οποία θα επιφορτιστούν σύντομα τα Επιμελητήρια, και επεσήμανε πως είναι κρίσιμη για την ταχύτατη εξυπηρέτηση των πολιτών η συνδρομή του Αστυνομικού και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και του Τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Πιερίας. Συγκεκριμένα, πρότεινε την παρουσία στο Επιμελητήριο ενός υπαλλήλου από κάθε μία προαναφερόμενη υπηρεσία, ώστε να διενεργούνται άμεσα on-line και επιτόπιοι έλεγχοι.

Σώμα Δίωξης Παραεμπορίου και Λαϊκές Αγορές
Αναφερόμενος στη δράση του Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ), το οποίο συγκροτήθηκε το Σεπτέμβριο 2012, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε πως προς το παρόν η δράση του και οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται για τον εντοπισμό προϊόντων παραεμπορίου περιορίζονται στην Αττική και πολύ λιγότερο στη Θεσσαλονίκη. «Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι έλεγχοι και στην επαρχία, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, όπως είναι η Πιερία. Αυτό εξαρτάται από την Περιφέρεια και τη βούλησή της να συμμετάσχει στην πάταξη του παραεμπορίου», τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Όσον αφορά στη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών, σημείωσε πως και αυτό το θέμα σχετίζεται με το παραεμπόριο, ενώ σχολίασε την ευκολία με την οποία δίνονται οι άδειες, ιδιαίτερα σε μικροεμπόρους, τη στιγμή που ο βασικός στόχος των Λαϊκών Αγορών είναι η ενίσχυση των παραγωγών και του πρωτογενούς τομέα.

Άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου έκανε αναφορά και στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, υπογραμμίζοντας πως οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην επαρχία είναι οικογενειακές. «Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία τους. Πρότασή μας είναι να μην γίνει εφαρμογή αυτού του μέτρου εάν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας.

Διαμετακομιστικός Σταθμός, Δημοπρατήριο και Αεροδρόμιο Cargo
Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη για τρεις προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου και οι οποίες σχετίζονται με την ανάπτυξη όχι μόνο της Πιερίας, αλλά της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται συγκεκριμένα για: α) τη λειτουργία αεροδρομίου cargo στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, β) τη δημιουργία διαμετακομιστικού σταθμού στην Β. Πιερία και γ) την κατασκευή δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων.

Σχετικά με τον διαμετακομιστικό σταθμό, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε πως πρόκειται για θέμα κομβικής σημασίας, για το οποίο έχουν ήδη γίνει μελέτες, ενώ υπάρχει και ο προτεινόμενος χώρος έκτασης 500 στρεμμάτων. Όσον αφορά στο δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων, σημείωσε πως η λειτουργία του στην κατάλληλη γεωγραφική τοποθεσία θα εξυπηρετήσει τους αγρότες, τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς των γύρω περιοχών, προς όφελος τόσο των ιδίων όσο και των καταναλωτών.

Τέλος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου επεσήμανε στον κ. Καραπαναγιωτίδη την ανάγκη λειτουργίας ως αεροδρόμιο cargo του στρατιωτικού αεροδρομίου της Αλεξάνδρειας. «Το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία. Η διαχείριση των ευπαθών εμπορευμάτων θα είναι διαφορετική και η αποστολή τους στο εξωτερικό άμεση εξασφαλίζοντας ρευστότητα στους παραγωγούς», υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, ζητώντας τη στήριξη του Αντιπεριφερειάρχη προς την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Από την πλευρά του ο κ. Καραπαναγιωτίδης σημείωσε πως η συνεργασία αποτελεί τη βάση αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης και διαχείρισης των προβλημάτων. Διαβεβαίωσε, επίσης, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου πως θα υπάρξει παρέμβαση της Περιφέρειας προς όποια κατεύθυνση αυτό είναι εφικτό, ώστε να βρεθούν λύσεις και να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης πρόσθεσε πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση και εφαρμογή των αναπτυξιακών μέτρων που προτείνονται στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, αντίγραφο των οποίων και παρέλαβε. Υποσχέθηκε δε πως ως αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης για θέματα βιομηχανικής ανάπτυξης και εμπορίου θα μεταφέρει με ιδιαίτερη προσοχή τις προτεινόμενες δέσμες δράσεων στον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και θα ενημερώσει ανάλογα και τους υπόλοιπους Αντιπεριφερειάρχες.