Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012

Απόφαση για κλείσιμο των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας στις 30/8


Το συμβολικό κλείσιμο των δήμων της περιοχής, στις 30 Αυγούστου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης αποφάσισαν κατ’ αρχήν, οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Στις 30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τα οικονομικά των δήμων, ενώ την προηγούμενη μέρα το ΔΣ της ΚΕΔΕ θα συναντηθεί με το πρωθυπουργό. Η κινητοποίηση θα επικαιροποιηθεί ανάλογα με τα αποτέλεσμα της συνάντησης.
Στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αποφασίστηκε, ακόμη να επιδιωχθεί συνάντηση της ΚΕΔΕ της με πολιτικά κόμματα και την τρόικα, και να γίνουν προσφυγές στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, στην ΕΕ, καθώς και στα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά των περικοπών.
O πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Κώστας Ασκούνης, υπογράμμισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 29% θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της λειτουργίας των δήμων και την αδυναμία πληρωμής μισθών και άλλων υποχρεώσεων.
Υπογράμμισε ότι η αντίδραση δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα και ξεχωριστά από κάθε δήμο, πρέπει να είναι συλλογική και δυναμική και να έχει πανελλαδικό χαρακτήρα.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης, μίλησε για «νέα υπεξαίρεση» σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι η μείωση των πόρων θα επηρεάσει μια σειρά από υπηρεσίες των δήμων, όπως τα ΚΕΠ, τα ληξιαρχεία, η αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά και κοινωνικές δομές, όπως οι παιδικοί σταθμοί. Χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές, Λίτσα Αμμανατίδου από το ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσούλα Γιαταγάνα από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης από το ΚΚΕ, ενώ το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ο νέος γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, Αθανάσιος Καρούντζος, ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης και εκπρόσωποι φορέων.