Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Συνεδρίαση της Επιτροπής στη Βουλή υπό την προεδρία του Κ.Κουκοδήμου


-Τέθηκαν θέματα διασύνδεσης με  βιβλιοθήκες Πανεπιστημίων, Σχολείων και Ιδρυμάτων του εξωτερικού και ψηφιοποίησης –Σπάνιο υλικό με 650.000 τίτλους βιβλίων και μεγάλη συλλογή εφημερίδων και συγγραμμάτων

Την πρώτη της συνεδρίαση στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο πραγματοποίησε η Επιτροπή Βιβλιοθήκης της Βουλής υπό την προεδρία του βουλευτή Πιερίας, Κοσμήτορα της Βουλής, Κώστα Κουκοδήμου.
Στην έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Κουκοδήμος αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης και ανάδειξης   της βιβλιοθήκης και πρότεινε η επόμενη συνεδρίαση να γίνει στο χώρο της Βιβλιοθήκης, ως πρώτη γνωριμία των μελών της Επιτροπής.

Κατέθεσε επίσης συγκριμένα ερωτήματα ως προς τη συνεργασία της βιβλιοθήκης με πανεπιστημιακές ή σχολικές βιβλιοθήκες, τη διασύνδεσή τους, την δυνατότητα διοργάνωσης έκθεσης της βιβλιοθήκης στο χώρο της Βουλής.

Την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής έκανε η κ. Αμπατζή, διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής που τόνισε ότι ο κύριος ρόλος της, δηλαδή ο πρώτος ρόλος της ύπαρξης της ή ο σκοπός της είναι η υποστήριξη του κοινοβουλευτικού έργου. Αυτό σημαίνει ότι έχει έναν πλήρη κατάλογο, μια πλήρη συλλογή όλων των κοινοβουλευτικών εντύπων, πρακτικά, εφημερίδες κυβερνήσεως. Τώρα έχει αναλάβει την ευθύνη να ψηφιοποιήσει και να αναρτήσει στο διαδίκτυο τα πρακτικά από τη μεταπολίτευση και μετά, μέχρι το 1967.

Από τη μεταπολίτευση και μετά, την ευθύνη έχει η υπηρεσία των πρακτικών, η διεύθυνση πρακτικών σε συνεργασία με τη διεύθυνση νέων τεχνολογιών.  Επίσης, η βιβλιοθήκη της Βουλής έχει περίπου 650.000 τίτλους, όλοι είναι προσιτοί και μέσω διαδικτύου,   πάντα μέσα από το side της Βουλής, είτε με τίτλο, είτε με συγγραφέα.

Η βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται βάση του νόμου της υποχρεωτικής κατάθεσης, που σημαίνει ότι όλοι οι έλληνες εκδότες έχουν υποχρέωση να καταθέτουν δύο αντίτυπα στην Εθνική Βιβλιοθήκη και ένα αντίτυπο στη βιβλιοθήκη της Βουλής. Πέραν των βιβλίων, η Βιβλιοθήκη έχει μια πάρα πολύ μεγάλη συλλογή εφημερίδων, ημερήσιου και περιοδικού τύπου αλλά και έργων τέχνης.

Το λόγο πήραν  τα μέλη της Επιτροπής που έθεσαν σειρά προτάσεων για την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία της, την προοπτική και την  εξωστρέφειά της, ενώ ο κ. Κόνσολας έθεσε το θέμα που αφορά  τη  διασύνδεση με τα πανεπιστήμια, με τα ιδρύματα, με τα ερευνητικά ιδρύματα, με τα σχολεία, με τους πολίτες, με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο κ. Ψαριανός έθεσε το θέμα της  αναγκαιότητας ψηφιακής αναπαραγωγής. Ο κ. Νάσσος Αθανασίου τόνισε : «Έχουμε λοιπόν ένα κεφάλαιο. Ένα μεγάλο κεφάλαιο, έναν θησαυρό θα έλεγα. Σημασία έχει πώς αξιοποιούμε αυτό το θησαυρό. Το πρώτο που χρειάζεται είναι μια πολιτική βιβλίου». Ακόμη ο κ. Αθανασίου εξήρε την πρόταση του Προέδρου της Βουλής κ. Κουκοδήμου να ενεργοποιηθεί ακόμη περισσότερο η Επιτροπή Βιβλιοθήκης στην κατεύθυνση της ανάδειξής της.