Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

To ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ στην Έκθεση Μακεδονικού Αγώνα


Εκπαιδευόμενοι, εκπαιδευτές και ο διευθυντής του Σ.Δ.Ε. Κατερίνης επισκέφθηκαν την Παρασκευή το απόγευμα την έκθεση «Στα ίχνη τους…1912-2012», που φιλοξενούνταν στην Αστική Σχολή Κατερίνης και ήταν αφιερωμένη στην απελευθέρωση της πόλης. Την ξενάγηση στα εκθέματα που προέρχονταν από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και το Λύκειο Ελληνίδων πραγματοποίησε η κ. Βασιλεία Μπακαλοπούλου-Κίτσιου. Η εμπειρία ήταν ανεπανάληπτη, καθώς ο προφορικός λόγος συμπληρωνόταν με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ιστορικά κείμενα, στρατιωτικούς χάρτες, στολές και εξαρτήματα κι επιπλέον αναπαράσταση ενός καθημερινού οικιακού στιγμιότυπου από τη ζωή των ανθρώπων της εποχής.   
Θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια στο Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης, την  ΧΧIV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, τον ΟΠΠΑΠ του Δήμου Κατερίνης και στην εξαιρετική ξεναγό μας κ. Βασιλεία Μπακαλοπούλου-Κίτσιου, που «ζωντάνεψε» με την αφήγησή της τις μνήμες από την τοπική Ιστορία και με περισσή ευγένεια και προθυμία ανταποκρίθηκε σε κάθε απορία και ερώτησή μας. Αναμφισβήτητα, η εκπαιδευτική επίσκεψη στην έκθεση μας πρόσφερε αφορμές για περισυλλογή γύρω από τα ιδανικά όσων από τους προγόνους μας αγωνίστηκαν για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την ανεξαρτησία και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.
Η δημοκρατία και η ελευθερία πολλές φορές κατακτιούνται δύσκολα και με σκληρούς αγώνες, αλλά μπορεί να χαθούν πολύ εύκολα με κακούς χειρισμούς, αμέλεια και απαξίωση των σημαντικών πραγμάτων στη ζωή. Οι αγώνες και οι θυσίες της εποχής του Μακεδονικού Αγώνα σε σχέση με σήμερα ήταν υπεράνθρωπες και μεγαλειώδεις, πλην όμως οι περισσότεροι τότε πάλευαν για τις απλές και σημαντικές, δηλαδή τις διαχρονικά πολύτιμες πτυχές της ζωής μας και του τόπου μας.