Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

«Λεφτά υπάρχουν, ώριμες μελέτες λείπουν…»



Ενημέρωση για το ΕΣΠΑ
από τη Διαχειριστική Αρχή στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Αναλυτική ενημέρωση για την πορεία του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία, έκανε η Διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής κα Ωραιοπούλου με τους συνεργάτες της στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.
Η κα Ωραιοπούλου παρουσίασε τα έργα που έχουν έως τώρα ενταχθεί στα ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας, καθώς και τα υπόλοιπα χρημάτων ανά μέτρο και κατηγορία που απομένουν για την ένταξη νέων έργων. Τόνισε πως έχουν μεν κατατεθεί πολλοί φάκελοι μελετών, αλλά οι περισσότεροι έχουν ελλείψεις με αποτέλεσμα να απεντάσσονται.
Κάλεσε τους φορείς και κυρίως της Αυτοδιοίκησης, να επισπεύσουν την ωρίμανση των μελετών τους ώστε να απορροφήσουν τα υπόλοιπα των χρημάτων, τα οποία σε κάποια μέτρα όπως τα σχολεία, είναι πολλά.
Σε ερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου της Π.Ε. Πιερίας κ. Γρηγόρη Παπαχρήστου, εάν στο μέτρο για τα αντιπλημμυρικά έργα προβλέπεται χρηματοδότηση για αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων ιδιωτικών εκτάσεων, η κα Ωραιοπούλου απάντησε θετικά, λέγοντας πως το 10% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου μπορεί να διατεθεί για απαλλοτριώσεις.
Επίσης ο κ. Παπαχρήστος ρώτησε την κα Ωραιοπούλου εάν τα εναπομείναντα χρήματα σ’ ένα μέτρο, όπως π.χ. των βιολογικών για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, είναι λιγότερα του συνολικού προϋπολογισμού μιας μελέτης , τότε ποιες είναι οι δυνατότητες ένταξης του έργου. Η κα Ωραιοπούλου απάντησε πως υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων από άλλο μέτρο που έχει υπόλοιπα.
Οι ερωτήσεις όπως εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Παπαχρήστος, αφορούσαν δύο σημαντικά έργα στο δήμο Δίου-Ολύμπου.. Την αντιπλημμυρική μελέτη και τα δίκτυα αποχέτευσης λυμάτων των Δ.Δ. Δίου, Νέας Εφέσου, Αγ. Σπυρίδωνα και Κονταριώτισσας.. Επίσης συμπλήρωσε ο κ. Παπαχρήστος, υπάρχει και μια τρίτη μελέτη "Κατασκευή δικτύων μεταφοράς πόσιμου νερού" για την οποία υπάρχουν ακόμη χρήματα στο συγκεκριμένο μέτρο. Χρειάζεται όμως επίσπευση από πλευράς του δήμου Δίου-Ολύμπου.
Τέλος, ο κ. Παπαχρήστος επεσήμανε προς τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ, ότι καλώς κάνει και ζητά εντατικοποίηση των προσπαθειών από την πλευρά των δήμων και των περιφερειών, το ίδιο όμως πρέπει να συμβεί και από πλευράς υπηρεσιών. Παρατηρείται το φαινόμενο μεγάλης καθυστέρησης στις εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις μελετών, με αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση των φακέλων και φυσικά τον κίνδυνο μη ένταξης των έργων.
Κλείνοντας η κα Ωραιοπούλου επεσήμανε ακόμη μια φορά, πως «λεφτά υπάρχουν, ώριμες μελέτες λείπουν…» και παρότρυνε τους φορείς να επισπεύσουν.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα υπόλοιπα χρημάτων σε κάποια μέτρα του ΠΕΠ, που κυρίως ενδιαφέρουν τους δήμους και τις περιφέρειες.
  • Ύδρευση,   13,5 εκατ. €
  • Αντιπλημμυρικά,   7,8 εκατ. €
  • Πολιτισμός,   7 εκατ. €
  • Βιολογικοί Δ.Δ. κάτω των 2.000κατοίκων,   13,5 εκατ. €
  • Σχολεία,   17 εκατ. €,                κλπ.