Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Εκπροσώπηση των μικρών οικισμών στους «καλλικρατικούς» Δήμους


Ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Πιερίας κ. Θανάση Παπαγεωργίου προς τον Υπουργό Εσωτερικών για την ανάγκη εκπροσώπησης των μικρών αυτοτελών οικισμών κάτω των 300 κατοίκων στους νέους «καλλικρατικούς» δήμους

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Παπαγεωργίου, στο νομό Πιερίας – όπως και σε άλλους νομούς - υπάρχουν μικροί οικισμοί κάτω των 300 κατοίκων οι οποίοι μέχρι το 1998, ήταν ενταγμένοι σε Κοινότητες ή Δήμους και στη συνέχεια σε εφαρμογή  του ν. 2539/1997 μαζί με τους άλλους οικισμούς ως πρώην Κοινότητες ή Δήμοι, αποτέλεσαν τα Τοπικά Διαμερίσματα.
Με το Ν. 3852/2010, άρθρο 2 - παρ. 2 καθορίζεται πως «Τα τοπικά διαμερίσματα που ορίζονται στο άρθρο 2 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3463/2006 (Κ.Δ.Κ.) (ΦΕΚ 114 Α΄), μετονομάζονται σε τοπικές κοινότητες, εφόσον έχουν πληθυσμό έως και 2.000 κατοίκους και σε δημοτικές κοινότητες εφόσον έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο από 2.000 κατοίκους». Επίσης στο άρθρο 8, παρ. 4 προβλέπεται «σε τοπικές κοινότητες με πληθυσμό έως τριακόσιους (300) κατοίκους εκλέγεται ένας (1) εκπρόσωπος τοπικής κοινότητας».
Από τα παραπάνω προκύπτει πως μικροί οικισμοί που δεν ήταν κοινότητες μέχρι το 1998 αλλά ήταν ενταγμένοι ως οικισμοί σε Κοινότητα ή Δήμο δεν εκπροσωπούνται στους νέους «καλλικρατικούς» δήμους και απλά δίνεται η δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια να γνωμοδοτήσουν ώστε αν το επιθυμεί η πλειοψηφία να αποτελέσουν Τοπική Κοινότητα και να ακολουθηθεί η διαδικασία όπως προβλέπεται στην Υπουργική Απόφαση 16852 άρθρο 2 – παρ. 6 (ΦΕΚ 661/τ.Β/20-4-2011) «Πρότυπος κανονισμός λειτουργίας δημοτικού συμβουλίου», προκειμένου να εκδοθεί σχετικό Π. Δ., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 283, παρ. 6 του N. 3852/2010.
Στο νομό Πιερίας υπάρχουν  συνολικά 11 οικισμοί που είναι «Αυτοτελείς Οικισμοί» και δεν εκπροσωπούνται στους νέους δήμους και συγκεκριμένα:
α) Στον Δήμο Δίου – Ολύμπου είναι ο οικισμός Πλατανάκια
β) Στο Δήμο Κατερίνης είναι οι οικισμοί Ράχης, Μ. Μηλιάς, Καρυών, Πέτρας, Μελιαδίου, Τόξου, Χράνης και Ν. Κεραμιδίου
γ) Στο Δήμο Πύδνας – Κολινδρού είναι οι οικισμοί Παλιάμπελα και Μεγάλη Γέφυρα.
Οι κάτοικοι των παραπάνω οικισμών, λόγω και του μεγέθους των νέων μεγάλων «καλλικρατικών» δήμων, αισθάνονται αποκομμένοι, περιθωριοποιημένοι, ξεχασμένοι και μακριά από την κεντρική διοίκηση του κάθε δήμου.
Με βάση τα παραπάνω ο κ. Παπαγεωργίου ρωτά τον αρμόδιο Υπουργός Εσωτερικών αν υπάρχει σχεδιασμός για την καθιέρωση υποχρεωτικής εκπροσώπησης των μικρών αυτοτελών οικισμών ώστε να αισθανθούν και οι κάτοικοι τους ίσοι και με τα ίδια δικαιώματα στους νέους «καλλικρατικούς» δήμους