Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας, βελτιώνοντας τη διατροφή μας


Είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας να γνωρίζουμε ποια είναι η καλή διατροφή.  Μέχρι την δεκαετία του 1970 η διατροφή βασιζόταν σε πολλές φρέσκιες και ανεπεξέργαστες τροφές. Οι μαμάδες θήλαζαν τα παιδιά τους, το οποίο ήταν πολύ σημαντικό γιατί το μητρικό γάλα είναι η καταλληλότερη τροφή για αυτά, και λόγω της σύνθεσή του και των αντισωμάτων που προσφέρει αλλά και από τη αγάπη και την επαφή που εισπράττει το βρέφος.

Εκείνα τα χρόνια τα παιδιά δεν είχαν  καρκίνο, λευχαιμίες, ζαχαρώδη διαβήτη, χοληστερίνη, παχυσαρκία, αρθριτικά. Και σαν ενήλικες είχαν πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής. Η διατροφή από την εμβρυική και βρεφική ηλικία μέχρι και τα 18 μας είναι πολύ σημαντική. Είναι τα χρόνια που χτίζεται το σώμα μας, φτιάχνονται τα όργανά μας. Αν δώσουμε στο σώμα μας σωστή τροφή θα φτιαχτούν και θα μεγαλώσουν γερά. Μετά τα 18 και για όλη μας τη ζωή  η «μηχανή» μας με τα «εξαρτήματά» της έχει ολοκληρωθεί και  λειτουργεί. Αν έχει γερές υποδομές θα αντέξει περισσότερο. Αν δίνουμε σωστή τροφή στο σώμα μας, αυτό θα κρατάει ότι του χρειάζεται για να επιτελέσει τις λειτουργίες του και θα πετάει τα άχρηστα. Αν όμως το επιβαρύνουμε με πολλές τοξίνες - σκουπίδια - το φορτώνουμε με παραπάνω εργασία και το κουράζουμε. Φτάνει πολλές φορές να μην μπορεί να ολοκληρώσει τη λειτουργία του και αρχίζει και συσσωρεύει τις τοξίνες και τα λίπη, και έτσι αρχίζει να δυσλειτουργεί. Δεν ξέρουμε έτσι πόσο θα αντέξει. Σε ένα αυτοκίνητο αν δεν δώσουμε το κατάλληλο καύσιμο που χρειάζεται για να κάνει σωστές καύσεις αυτό θα χαλάσει.

Ας δούμε τί άλλαξε μετά τη δεκαετία του 1970:  Άρχισαν οι τροφές να τυποποιούνται και μικρά βαζάκια αντικατέστησαν το σπιτικό φρέσκο φαγητό της μαμάς. Τα μπουκάλια και η σκόνη γάλα πήρε τη θέση αυτού του υπέροχου δώρου από τη φύση, του μητρικού γάλατος. Μπήκαν σιγά - σιγά στη διατροφή μας, τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα τα οποία ναι μεν είναι νόστιμα και ελκυστικά αλλά τις περισσότερες των περιπτώσεων είναι κενά από θρεπτικά συστατικά και παχυντικά. Πολλά ανθρακούχα αναψυκτικά, τρανς λιπαρά ή φυτικά έλαια και πάμπολλα Ε, χρώματα και άλλες πρόσθετες ουσίες που δεν αναγνωρίζει αλλά και δεν χρειάζεται  το σώμα μας είναι καθημερινά στο πιάτο μας. Φτάσαμε στο σημείο, αν και δεν έχουμε πεινάσει, να υποσιτιζόμαστε λόγω της φτωχής σύνθεσης της τροφής μας και να χρειαζόμαστε πολλές φορές συμπληρώματα.
Οι φυσικές καλλιέργειες αντικαταστάθηκαν από τις εντατικές μονοκαλλιέργειες με πολλά χημικά φυτοφάρμακα, συνθετικά λιπάσματα και ορμόνες. Σταματήσαμε να καλλιεργούμε τους κήπους μας. Πολλές τροφές στις οποίες βασιζόταν η διατροφή στην προηγούμενη γενιά αποκλείσθηκαν από την καθημερινή μας διατροφή.

Για παράδειγμα, το χαρούπι -  τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, βιταμίνη Α κι άλλα - δεν περιέχει τανίνη που διεγείρει τα παιδιά και μπορεί να γίνει πολύ νόστιμη μερέντα, ρόφημα ή κέικ. Είναι ένα προϊόν που παράγεται και στον τόπο μας. Το σουσάμι μία σούπερ τροφή, ο λιναρόσπορος και το φαγόπυρο, αντικαρκινικές τροφές πλούσια σε Ω 3, το κεχρί, η τριγωνέλα, οι ωμοί ξηροί καρποί και πολλοί άλλοι σπόροι θα βελτίωναν την υγεία μας, αν τους καταναλώναμε.

Πολλά μέλη της ομάδας μας εδώ και χρόνια έχουμε αλλάξει τη διατροφή μας σε μία φυτοφαγική διατροφή με πολλές φρέσκες και ανεπεξέργαστες τροφές. Όλοι με διαφορετικά προβλήματα υγείας έχουμε την εμπειρία της σύγκρισης. Τα προβλήματα που είχαμε είτε εξαλείφθηκαν ή δεν χειροτέρεψαν και βελτιώθηκε η γενική μας υγεία. 

Εμείς προτείνουμε ο καθένας να κάνει τη δική του έρευνα, και να παρατηρήσει. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι υπερβολή, μεγάλη κατανάλωση ζωικών, κακής ποιότητας τρόφιμα και πολυφαρμακία. Μέσα από την κατανόηση και όχι την απαγόρευση και πάντα κάτω από την επίβλεψη ιατρού αν υπάρχουν προβλήματα υγείας.

Είμαστε ότι τρώμε.   
Μπορούμε να κάνουμε τις επιλογές μας χωρίς να μας κατευθύνουν οι διαφημίσεις και τα ιδιωτικά συμφέροντα.
Επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά εποχής που παράγονται στον τόπο μας, οικολογικά ή βιολογικά, αραφινάριστες τροφές, λάδια μη υδρογονωμένα, ωμές  τροφές και όχι καμένες χωρίς επιπλέον πρόσθετα.

Μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας βελτιώνοντας τη διατροφή μας.
16 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής