Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Κατερίνης – Κέντρο Ημέρας «4 ΕΠΟΧΕΣ»: μια θερμή χειραψία ψυχών …


Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Κατερίνης επισκέφθηκε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου το Κέντρο Ημέρας "4 ΕΠΟΧΕΣ", μια σύγχρονη και πρωτοποριακή αποκαταστασιακή δομή του Ψ.Ν.Π.Ο., που απευθύνεται σε ενήλικα άτομα με ψυχικές διαταραχές, κινητικές αναπηρίες και κοινωνικά προβλήματα, συμβάλλοντας στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και την προ-επαγγελματική κατάρτισή τους, ενώ προωθεί ταυτόχρονα τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.
Η υποδοχή και ξενάγησή μας έγιναν από την Επιστημονική Υπεύθυνη Χ. Τσανοσίδου και την Εργοθεραπεύτρια Δ. Πετρίδου σε φιλικό και ευχάριστο οικογενειακό κλίμα. Στο τέλος της ξενάγησης ακολούθησε συζήτηση με καφέ, γλυκά και ευχές στο κλίμα των ημερών.
Η συγκεκριμένη εμπειρία – και ιδίως λίγο πριν τις γιορτές – υπήρξε σημαντική και μοναδική για όλους μας. Ορισμένες σκέψεις μας και σχόλια κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την επίσκεψη ήταν τα παρακάτω:
«Πρέπει εδώ να νιώθουν τα μέλη καλά και, όπως φαίνεται, περνάνε και καλά. Αν κρίνει κανείς από τις πολλές επιλογές που τους δίνονται, θα μπορούσε να έχει και λίγο μεγαλύτερους χώρους. Ωραία θα ήταν!»
«Μου αρέσει εδώ, γιατί έχεις να διαλέξεις ό,τι δραστηριότητα τραβάει η ψυχή σου, από ζωγραφική, χειροτεχνίες μέχρι διαιτολογία και υπολογιστές! Μπορείς βέβαια κι εσύ να προτείνεις κάτι νέο, άμα θέλεις, και οι υπεύθυνοι να το εξετάσουν και να το εφαρμόσουν. Και μάλιστα όλ’ αυτά ΔΩΡΕΑΝ!»
 «Όλα μέσ’ στη ζωή είναι τελικά! Και τα καλά και τα δύσκολα… Πάλι καλά που υπάρχει αυτό το κέντρο και βοηθιούνται όσοι το χρειάζονται. Oι τέσσερις εποχές, ένας ολόκληρος χρόνος, συμβολίζουν με την εναλλαγή τους μεταξύ άλλων τον κύκλο αλλά και τη συνέχεια, την ποικιλομορφία αλλά και τη διαφορετικότητα στη ζωή, με ό,τι αυτή δυνάμει εμπεριέχει.»
«Καλά λέει ο λαός: ‘Μπόρα είναι, θα περάσει’»
«Πραγματικά μας χάρηκαν που πήγαμε εκεί! Μάλιστα η υπεύθυνη είπε: ‘Ρωτήστε ό,τι θέλετε να μάθετε’ και μας τα εξήγησε όλα πολύ ωραία! Δεν είναι εύκολη η δουλειά εδώ όσων εργάζονται, αλλά είναι σημαντικό να συμπαραστέκεσαι σ’ έναν άνθρωπο, που μπορεί νά ’ναι ο καθένας μας, κι ένας φίλος σου, δηλαδή, ή κι ο αδελφός σου… Ή κι εγώ η ίδια αύριο.»
 «Το διαφορετικό σε ξενίζει, ενώ τελικά δεν είναι διαφορετικό, ποιος τό ’πε;»
«Θά ’θελα, αν είχα σπουδάσει, να δουλεύω εδώ ή σε κάποιο άλλο, παρόμοιο κέντρο. Καλό είναι να γίνονται πολλά τέτοια κέντρα και να έχουν στέγη και βοήθεια οι άνθρωποι, και στην εποχή μας ακόμη περισσότερο! Μας είπαν ότι δέχονται εθελοντές, θα το σκεφτώ, καλή ιδέα μου ακούγεται»
«Άραγε, πριν έρθω, αν μού ’λεγε κάποιος ότι έχει περάσει από τις 4 ΕΠΟΧΕΣ, τι θα σκεφτόμουν; Εδώ οι άνθρωποι είναι μια χαρά, όπως εγώ.»
 «Αυτός ο χώρος βγάζει από μέσα σου προς τα έξω τον Άνθρωπο.»
«Χωρίς το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας μάλλον δε θα ερχόμουν εδώ. Ήταν πραγματική ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε πράγματα σε ελάχιστη ώρα, που δεν τα βρίσκουμε καν στα βιβλία. Και η ξενάγηση ήταν τέλεια!!!»

Οι εκπαιδευόμενοι/ες, οι εκπαιδευτές/τριες και ο διευθυντής του Σ.Δ.Ε. Κατερίνης Αθ. Παπαγεωργίου ευχόμαστε καλές γιορτές στους συμπολίτες μας, όπου κι αν βρίσκονται, και να ανταμώνουμε με το σχολείο αλλά κι εκτός σχολείου συχνότερα και ουσιαστικότερα.