Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Ασύμβατες με την καπνοκαλλιέργεια οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση των καπνοπαραγωγών



Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου πως δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και αφορούν γεωπεριβαλλοντικές ενισχύσεις για καπνοπαραγωγούς και καπνοπαραγωγικές περιοχές προβλέπουν προϋποθέσεις και κριτήρια τα οποία καθιστούν την υλοποίηση των δράσεων είναι χρονοβόρα, ενώ οι καπνοπαραγωγοί είναι αδύνατο να ενταχθούν αφού προβλέπονται κριτήρια και προϋποθέσεις που δεν συνάδουν με την καπνοκαλλιεργητική πρακτική.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου οι δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν γεωπεριβαλλοντικές ενισχύσεις για καπνοπαραγωγούς και καπνοπαραγωγικές περιοχές στο πλαίσιο των Δράσεων 1.4. «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές» και 2.3 «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού» του Μέτρου 214 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-13 όπως έχουν δημοσιευτεί πρόσφατα καθιστούν σχεδόν ανέφικτη την ένταξη των καπνοπαραγωγών αφού τα κριτήρια που θέτουν (δικαιούχοι, προϋποθέσεις ένταξης, διαδικασία αξιολόγησης) είναι σχεδόν ασύμβατα με την καπνοκαλλιέργεια.
Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι πως στην Κ.Υ.Α. «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις στο πλαίσιο της Δράσης 2.3 «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού» (Κεφάλαιο Β, άρθρα 5  «δικαιούχοι» και 6 «κανόνες εφαρμογής») προβλέπεται πως ο δικαιούχος καπνοπαραγωγός θα πρέπει να καλλιεργεί τα ίδια αγροτεμάχια για 5 χρόνια με καπνό, κάτι που δεν εφαρμόζεται στην καπνοκαλλιέργεια και δεν ενδείκνυται επιστημονικά όπως περιγράφεται σε σαφήνεια στο βιβλίο του Καπνολογικού Ινστιτούτου Ελλάδος (Οδηγός Καλλιέργειας Καπνού σελ. 59 –Αμειψισπορά).  Άλλωστε πως είναι δυνατόν να βελτιωθεί η οργανική ουσία του εδάφους και να βελτιωθεί η βιοποικιλότητα που είναι οι κύριοι στόχοι του προγράμματος, χωρίς εναλλαγή καλλιεργειών;
Τα προβλήματα αυτά έχουν εντοπιστεί από τον κ. Παπαγεωργίου σε προηγούμενη ερώτησή του όταν οι δύο ΚΥΑ ήταν σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης ενώ και οι εκπρόσωποι καπνοπαραγωγικών Ομάδων και Συνεταιρισμών με επιστολές και σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου τα έχουν εντοπίσει και πρότειναν να υπάρξουν αλλαγές στις προκηρύξεις των δύο Δράσεων που θα ακολουθήσουν.
 Ο κ. Παπαγεωργίου τονίζει πως σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται ενώ οι καπνοπαραγωγοί - χωρίς δική τους υπαιτιότητα - έχασαν πέρσι αυτές τις ενισχύσεις θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε φέτος να μπορέσουν να επωφεληθούν.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πότε θα γίνουν οι προκηρύξεις των Δράσεων 1.4. και 2.3. του Μέτρου 214 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και αν σ αυτές θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις των καπνοπαραγωγικών ομάδων και συνεταιρισμών ώστε να είναι οι προϋποθέσεις ένταξης των καπνοπαραγωγών συμβατές με τους καθιερωμένους κανόνες της καπνοκαλλιέργειας.