Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ


Το πρόγραμμα < βοήθεια στο σπίτι>  είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας που έχει σαν στόχο την παροχή  συστηματικής και οργανωμένης Πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα και άτομα με ειδικές ανάγκες. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ


Απευθύνεται σε άτομα τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και άτομα με κινητικά και άλλα προβλήματα με προτεραιότητα αυτούς που ζούνε μόνοι κι εκείνους που δεν έχουν την  πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ο σκοπός του προγράμματος είναι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας και των ατόμων με ειδικές ανάγκες ,να   συμβάλλει στην αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωση , να υποστηρίξει το οικογενειακό περιβάλλον και να προωθήσει την απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού .Επιπλέον στόχος του είναι η αποφυγή ιδρυματοποίησης και η παραμονή των εξυπηρετούμενων στο φυσικό τους περιβάλλον.

ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝΕΤΑΙ                                                    

Το πρόγραμμα στελεχώνεται από κοινωνικούς επιστήμονες, από νοσηλευτές και οικιακούς βοηθούς. Οι κοινωνικοί επιστήμονες έχουν την πλήρη εποπτεία των ωφελούμενων παρέχοντας ψυχοκοινωνική στήριξη, οι νοσηλευτές παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα (λήψη ζωτικών σημείων, συνταγογράφηση φαρμάκων, συνοδεία εξυπηρετούμενων)και  οι οικιακοί  βοηθοί  βοηθούν στην διεκπεραίωση εξωτερικών εργασιών , την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης και την καθαριότητα της οικίας .


ΤΙ ΠΑΡΕΧΕΙ


 Συγκεκριμένα,  το Πρόγραμμα παρέχει:

Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη
                                             
Διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών(επιδόματα ,συντάξεις κ.α)

Παραπομπή σε αρμόδιους φορείς (εάν αυτό κριθεί απαραίτητο)

Συμβουλευτική υγείας για τη σωστή λήψη φαρμακευτικής αγωγής

Παρακολούθηση παθήσεων

Βοήθεια στις οικιακές εργασίες

ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Στο δήμο Πύδνας Κολινδρού λειτουργούν  τέσσερις θεραπευτικές ομάδες, με Έδρες το Κίτρος, το Αιγίνιο, τον Κολινδρό  και το Μακρύγιαλο.

Η λειτουργία του προγράμματος ξεκίνησε  το 2004 και έχει εξυπηρετήσει μέχρι τώρα χίλια εκατόν πενήντα άτομα περίπου.


Τα τηλ που μπορείτε να απευθυνθείτε είναι 2353350304για το Μακρύγιαλο
                                           2353350100για το Αιγίνιο
                                                 2353032197 για τον Κολινδρό
                                           2351352121 για το Κίτρος