Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ στo Μουσείο Ι. Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα





Μουσείο (το) «Ένα μόνιμο ίδρυμα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της, ανοικτό στο κοινό, που έχει ως έργο του τη συλλογή, τη μελέτη, τη διατήρηση, τη γνωστοποίηση και την έκθεση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού και περιβάλλοντος, με στόχο τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία».
(International Council of Museums)
[ΕΤΥΜ. < αρχ. Μουσεῖον, αρχική σημ. χώρος αφιερωμένος στις Μούσες και στις τέχνες που αντιπροσωπεύουν … ] ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ – Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κατερίνης επισκέφτηκε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου το Μουσείο της Ι.Μ. Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα. Η εν λόγω δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο εκπαιδευτικό πλαίσιο και το πνεύμα της γνωριμίας των εκπαιδευομένων με τα μουσεία της πόλης μας, με σκοπό την αξιοποίηση των τελευταίων ως ανοικτών περιβαλλόντων άτυπης μάθησης και χώρων αισθητικής καλλιέργειας και ψυχαγωγίας.  Στο μουσείο μας ξενάγησε προσωπικά ο Πανοσιολογιότατος πατέρας Ιωακείμ Οικονομίκος, που μετά από μια σύντομη ιστορική αναδρομή μας ενημέρωσε για την ιστορικότητα και μοναδικότητα των εκθεμάτων, στοιχείων της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας, κάνοντας ταυτόχρονα αναγωγή στην εποχή μας και τα δεδομένα της. Οι εκπαιδευόμενοι ως κριτικά σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες παρακολούθησαν την ενημέρωση με φυσικό, συναισθηματικό, νοητικό και κοινωνικό τρόπο και έθεσαν καίρια αλλά και ενδιαφέροντα ερωτήματα για τα αντικείμενα της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει, αγιογραφίες, ιερά άμφια, προσωπογραφίες, προσωπικά κειμήλια μητροπολιτών κ.α. Ο πατέρας Ιωακείμ απαντούσε διεξοδικά, με θετική διάθεση και ενθουσιασμό στις ερωτήσεις και ολοκληρώνοντας εστιάσαμε κυρίως στην ανάγκη διαμόρφωσης θετικών στάσεων, θρησκευτικής και, γενικότερα, πνευματικής ανεκτικότητας και κατανόησης μεταξύ των ανθρώπων ιδιαίτερα στις ημέρες μας.
Μετά την επίσκεψη στο μουσείο διαπιστώσαμε με χαρά ότι φύγαμε προβληματισμένοι αλλά και νιώθοντας συνάμα ότι γνωρίσαμε περισσότερα για την Πιερία και την Κατερίνη, για την κοινωνία μας και την κουλτούρα της, σαν να ανοίξαμε τις σελίδες ενός παλαιού βιβλίου γνώσης απ’ όπου όμως ξεπήδησαν νέα ερεθίσματα και θετικά μηνύματα-αφορμές για μάθηση.