Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ- Έγκριση για πληρωμές οφειλών χωρίς στοιχειώδη έρευνα και Δημοτικές βιβλιοθήκες κλειστές


Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 21-12-11 εγκρίθηκαν ομόφωνα προσαρτήματα απογραφής Δήμων Πύδνας και Μεθώνης με τιμολόγια – οφειλές προς τρίτους ύψους περίπου 700.000 €.  Στην εισήγηση του θέματος (που έκανε ιδιώτης – λογιστής χωρίς καμία παρουσία ή γνώση κάποιου Δημοτικού υπαλλήλου έστω) προστέθηκαν τελευταία στιγμή και νέες οφειλές.  Αυτό σημαίνει ότι από τα «χρέη» αυτά κάποια δεν ήταν καν εγκεκριμένα από Δημαρχιακή Επιτροπή.  Υπάρχουν απλά τιμολόγια από ιδιώτες. Με το δεδομένο ότι αυτοί οι Δήμοι άφησαν στις 2-1-11 υπόλοιπο ταμείου σχεδόν μηδέν και χρέη υπερβολικά, υπάρχει αυτονόητη ανάγκη ελέγχου αυτών των δαπανών.  Κι όμως.  Καμία τέτοια απόφαση δεν ελήφθη, θέτοντας έτσι η Δημοτική αρχή τον εαυτό της, συνυπεύθυνο στο έλλειμμα διαφάνειας στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος, των πρώην αυτών δήμων.
Επίσης παρελήφθησαν οριστικά είκοσι οκτώ έργα.  Για κανένα από αυτά δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση ύψους δαπάνης και ταυτότητας έργου.  Η έγκριση έγινε (και εδώ ομόφωνα!!!) χωρίς παραμικρή γνώση του τι εγκρίνεται!  Για δε τον καθορισμό θέσεων υπαίθριου πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου εγκρίθηκε εισήγηση υπαλλήλου του τμήματος εμπορίου, που δεν κατάλαβε κανείς, εν αγνοία τόσο των περισσότερων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, όσο και της Δημοτικής αρχής (ο Δήμαρχος έφυγε και οι αντιδήμαρχοι αγνοούσαν πλήρως το ζήτημα).  Και ο παραλογισμός ολοκληρώθηκε με την έγκριση του προϋπολογισμού της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης, που έγινε χωρίς να έχουν αντίγραφό του οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.  Η Δημοτικής αρχή…. ξέχασε να τα μοιράσει.
Ενδιαφερθήκαμε τέλος για τις Δημοτικές βιβλιοθήκες.  Υπάρχουν τρεις (Αιγινίου, Κολινδρού και Καταχά).  Αυτό σημαίνει ότι υφίσταται ανάγκη δημιουργίας και άλλων, τουλάχιστον στις έδρες των Δημοτικών ενοτήτων (Μακρύγιαλος, Κϊτρος).  Αντί αυτού όμως, παραμένουν κλειστές οι δύο από τις υπάρχουσες (Κολινδρού – Αιγινίου).  Είναι απλό – απλούστατο το να ανατεθεί σε υπάρχοντες υπαλλήλους η λειτουργία τους, μερικές έστω ώρες την βδομάδα. Όμως οι βιβλιοθήκες είναι για τον Δήμο ζήτημα τρίτης (ή …..εκατοστής τρίτης) προτεραιότητας.

Αιγίνιο 29 – 12 –  2011
           Για την  Σ.Ε.                                                                          
                                                                                          Α. Νταγλιούδης
                                                                                Χρ. Πρασκίδης