Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

« Compass - Επαγγελματική Πυξίδα»


Το Γραφείο Κινητικότητας & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της ΔΙ.Δ.Ε. Πιερίας, το οποίο  συμμετέχει ως εταίρος σε διετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κεντρικής Δράσης Leonardo da Vinci στα πλαίσια του οποίου διεξάγει έρευνα που αφορά στον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων μεταναστών, προσκαλεί  δεκαέξι (16) νέες/νέους μετανάστες από 16 έως 25 ετών σε προπαρασκευαστικό πρόγραμμα κατάρτισης διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων. Πρόκειται για μια δομημένη σειρά μαθημάτων επαγγελματικού προσανατολισμού με τη μορφή εργαστηρίων που θα πραγματοποιηθούν επί τέσσερις (4) συνεχείς εβδομάδες, τον Φεβρουάριο του 2012. Με τη μορφή της «τμηματικής αναζήτησης» οι νέοι θα πρέπει να ασχοληθούν  με τα καθήκοντα και τις απαιτήσεις που αφορούν στην πιθανή επαγγελματική τους καριέρα, στην εκπαίδευσή τους και στην περαιτέρω μόρφωσή τους.
 Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αυτών εβδομάδων θα δημιουργηθούν τέσσερις (4) ομάδες των τεσσάρων (4) νέων, οι οποίοι θα αποκτήσουν βασικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να μπουν σε μια διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη μελλοντική επιλογή εργασίας ή κάποιου μελλοντικού προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης. Το πρόγραμμα κατάρτισης θα υλοποιηθεί κατά τις απογευματινές ώρες, σε δύο δίωρα ανά εβδομάδα σε χώρους κατάλληλα εξοπλισμένους, από στελέχη της δημόσιας εκπαιδευτικής κοινότητας με πολυετή πείρα, εξειδικευμένα στην επαγγελματική κατάρτιση και τον προσανατολισμό των νέων. Στο τέλος της μηνιαίας αυτής κατάρτισης θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στους συμμετέχοντες νέους.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα κατάρτισης είναι δωρεάν. Θα επιλεγούν οι πρώτοι 16 με σειρά δήλωσης συμμετοχής. Οι δηλώσεις θα γίνονται δεκτές από τις 9:00 έως τις 14:30 στο γραφείο - 8 - (Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Πιερίας, Κ. Καρυωτάκη 2, Κατερίνη (Πίσω από τις Εφορίες)
Καταληκτική ημερομηνία :  20 Ιανουαρίου 2012.
Τηλ. επικοινωνίας: 23510 49932, 33
Φαξ: 23510 49933
Ονοματεπώνυμο υπευθύνου: Σοφία Αργυροπούλου




Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα:
 Το Πρόγραμμα αυτό παρέχει παιδαγωγικό και διδακτικό υλικό για εργασία με νέους μετανάστες με χαμηλές σχολικές επιδόσεις, που διακόπτουν τη φοίτηση πρόωρα ή εγκαταλείπουν το σχολείο και νέους μετανάστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εύρεση εργασίας ή κάποιου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης λόγω απουσίας προσανατολισμού, ενημέρωσης και εμπιστοσύνης στον σωστό και κατάλληλο σχεδιασμό της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.

Επίκεντρο αυτού του Προγράμματος, ως μαθησιακή μέθοδος, είναι ο προσανατολισμός ο οποίος γίνεται με βάση το προτεινόμενο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Το Πρόγραμμα αποτελεί μια βάση καθοδήγησης για τον «επαγγελματικό προσανατολισμό της αστικής φυλής» και την εφαρμογή της μεθόδου για συμβουλευτική και προσανατολισμό των νέων. Με βάση αυτό το Πρόγραμμα, οι περιθωριοποιημένοι νέοι θα μπορούν να εφαρμόζουν τις δεξιότητες και τις ικανότητες που έχουν αποκτήσει κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων εβδομάδων έτσι ώστε να έχουν καλύτερο προσανατολισμό και συνεπώς καλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.