Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Ανάδειξη της «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ» του τοπικού κρασιού Πιερίας


Με  οινοπαραγωγούς της Πιερίας,  συναντήθηκαν  η Αντιπεριφερειάρχης  Πιερίας, Σοφία  Μαυρίδου -κατόπιν δικής της πρωτοβουλίας- και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Δημήτρης Τσιμήτρης,  την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011  στην έδρα της  Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Η συνάντηση δεν ορίσθηκε τυχαία  εκείνη την ημέρα, αλλά  λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου που παίζει το κρασί στο εορταστικό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις εστίασης.

Στην ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάδειξη της ταυτότητας του κρασιού που παράγεται στην Πιερία, μέσα από δράσεις γευσιγνωσίας και άλλες προωθητικές ενέργειες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους,  αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.

Παράλληλα,  η Σοφία Μαυρίδου κατέθεσε προς συζήτηση  πρόταση για θεσμοθέτηση ετήσιου Φεστιβάλ Κρασιού με την επωνυμία «οινοΠιερια»,  στο πλαίσιο  γενικότερης  εκστρατείας  ανάδειξης   τοπικών προϊόντων με τίτλο «ΠΙΕΡΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ».
      
Η πρώτη δράση για την ανάδειξη της ταυτότητας του κρασιού της Πιερίας σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, θα γίνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2012 στο Δήμο Κατερίνης (μετά από σχετική συνεννόηση με το δήμο) και θα περιλαμβάνει γευσιγνωσία καθώς και παροχή  ενημέρωσης   προς τους  καταναλωτές, προκειμένου να μπορούν  να αξιολογούν σωστά ένα κρασί  και να συνδυάζουν κάθε φαγητό με το κατάλληλο κρασί ανάλογα με την περίσταση. Ανάλογες δράσεις προβλέπεται να πραγματοποιηθούν και στους άλλους δύο Καλλικρατικούς Δήμους.
      
Την πρόταση επικρότησαν οι παριστάμενοι οινοπαραγωγοί, Γεώργιος  Αδάμος ,  Απόστολος Κούρτης,  Κωνσταντίνος Παπαγιαννούλης και  Νικόλαος Χρυσοστόμου, που εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμβάλλουν  στην υλοποίησή της (τεχνογνωσία και συγχρηματοδότηση), καθώς  όπως διαφαίνεται   θα αποφέρει οφέλη τόσο για τον κλάδο τους όσο και για την Πιερία.