Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ο Νέος Κανονισμός Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου


Με το Νέο Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου, ο οποίος έχει αποσταλεί προς υπογραφή στα συναρμόδια Υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών) για την έκδοση των σχετικών ΚΥΑ σε εφαρμογή του Ν.3877/10, όλα τα αίτια που προβλεπόταν με το Ν.3698/08 διατηρούνται. Επιπλέον, συντάχθηκαν και καινούρια αίτια, όπως π.χ. η ασθένεια “Nosema Ceranae». Επίσης, οι ασθένειες δυστοκία στη γέννα, παραφυματίωση αιγών, λοιμώδη αγαλαξία έχουν ήδη ενταχθεί στις καλύψεις του ΕΛΓΑ.
Παράλληλα, με το νέο σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, διαχωρίστηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές των κτηνοτρόφων, προκειμένου να μην χρησιμοποιούνται αυτές για κάλυψη ζημιών στη φυτική παραγωγή, αλλά αποκλειστικά για τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Θα διατίθενται, δηλαδή, αποκλειστικά για ζημίες που προκαλούνται στο ζωικό κεφάλαιο, κυρίως για απώλεια ζώων από παθολογικά αίτια και από φυσικούς κινδύνους, καθώς και στις εγκαταστάσεις των κτηνοτροφικών μονάδων.
Με τον τρόπο αυτό, αίρεται μια αδικία που υπήρχε στο παρελθόν στο σύστημα, αφού οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, κατευθύνονταν στο παρελθόν, κατά κύριο λόγο, στη φυτική παραγωγή, που έχει και τις συχνότερες και μεγαλύτερες ζημίες, ενώ η κτηνοτροφία είχε μικρή συμμετοχή στο συνολικό ποσό των αποζημιώσεων.
Για τις ζημιές που υπέστη το ζωικό κεφάλαιο το 2010 (αιγοπρόβατα κ.λ.π.)  του νομού Πιερίας, ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλλει αποζημιώσεις ύψους 61.000 ευρώ.
Σε ο,τι αφορά στην αντιστοιχία εισφορών-αποζημιώσεων για το 2010, σημειώνεται ότι ο ΕΛΓΑ δεν διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία. Αυτό συμβαίνει διότι με το παλιό καθεστώς που ίσχυε μέχρι 31.12.2010, τέτοια στοιχεία δεν μπορούσε να έχει στη διάθεσή του ο ΕΛΓΑ.