Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Αποτελεσματικές και στοχευμένες παρεμβάσεις ζητά ο ΣΕΒΕ έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η σταθερή ανοδική τάση των ελληνικών εξαγωγών


Ευρωπαϊκό εξωτερικό εμπόριο εμπορευματικών συναλλαγών
Περίοδος: Ιαν-Μάιος 2011, Πηγή: Eurostat

Τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat για την πορεία του Ευρωπαϊκού εξωτερικού εμπορίου εμπορευματικών συναλλαγών και για το διάστημα Ιαν-Μάιος 2011, βρίσκει την χώρα μας στην 20η θέση της εξαγωγικής κατάταξης της ΕΕ-27, οριακά υψηλότερα από την Βουλγαρία και την Λιθουανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι ευρωπαϊκές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση συνολικά κατά 18,4%, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 37%. Η χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα των οικονομιών της ΕΕ-27 που σημειώνει την υψηλότερη θετική μεταβολή στην πορεία των εξαγωγών τους το εξεταζόμενο διάστημα. Ακόμα, να σημειωθεί ότι οι ελληνικές εξαγωγές το πρώτο πεντάμηνο 2011 βρίσκονται κατά 18,6% πάνω από το αντίστοιχο διάστημα του 2007 (που ήταν το υψηλότερο των τελευταίων ετών), γεγονός που καταδεικνύει την ολική επαναφορά των ελληνικών εξαγωγών σε θετική τροχιά.

Σχεδόν το 50% των Ευρωπαϊκών εξαγωγών συνεχίζει να προέρχεται από τις μεγάλες οικονομίες της Γερμανίας (μερίδιο 24,3%), της Ολλανδίας (μερίδιο 11%), της Γαλλίας (μερίδιο 10%) και της Ιταλίας (μερίδιο 7%) ενώ η χώρα μας συνεισφέρει με 0,5% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές (το διάστημα Ιαν-Μάιος 2010 η συνεισφορά των ελληνικών εξαγωγών ήταν 0,4% στην ΕΕ-27).

Σε επίπεδο εισαγωγών, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές το εξεταζόμενο διάστημα συνολικά αυξήθηκαν κατά 18,5%. Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι η μόνη χώρα που σημειώνει πτώση των εισαγωγών της και συγκεκριμένα κατά 20%, γεγονός που έχει ιδιαίτερα θετικές συνέπειες για το εμπορικό έλλειμμα. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι οι δύο οικονομίες της ΕΕ-27 που σημειώνουν την μεγαλύτερη μείωση στο εμπορικό τους έλλειμμα, κατά 44%. Το εμπορικό έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας ανέρχεται στα €8,2% δις στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ελληνικό εξωτερικό εμπόριο εμπορευματικών συναλλαγών
Περίοδος: Ιούνιος 2011, Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Τα θετικά μηνύματα συνεχίζονται από το μέτωπο των εξαγωγών για την ελληνική οικονομία καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία - εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την πορεία του ελληνικού εξωτερικού εμπορίου για τον Ιούνιο 2011, οι ελληνικές εξαγωγές (με πετρελαιοειδή) κατέγραψαν αύξηση κατά 35,8% συγκριτικά με τον Ιούνιο 2010, ενώ χωρίς πετρελαιοειδή, η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών περιορίζεται στο 4,5%. Τα ορυκτά/ καύσιμα/ πετρελαιοειδή συνεισφέρουν με 31,2% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών, τα βιομηχανικά προϊόντα συμμετέχουν με 20,7% και τα τρόφιμα με 14,3%.

Στο διάγραμμα 1 απεικονίζεται η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών σε μηνιαία βάση από τον Ιούνιο 2009 μέχρι τον Ιούνιο 2011. Ακόμα, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία, η εκτίμηση του ΣΕΒΕ για την συνολική πορεία των ελληνικών εξαγωγών (με πετρελαιοειδή) για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, είναι αύξηση κατά 39,7%. Οι ελληνικές εισαγωγές αντίστοιχα εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 11,9% και το εμπορικό έλλειμμα θα σημειώσει μείωση κατά 33,1%.

Διάγραμμα 1.


Ωστόσο, ενώ συνεχίζονται τα «άλματα» των ελληνικών εξαγωγών με τζίρο €8,3 δις στο πρώτο πεντάμηνο 2011, τα καθημερινά προβλήματα για τους Έλληνες εξαγωγείς παραμένουν. Τα προβλήματα αυτά, κωδικοποιημένα από τον ΣΕΒΕ συνοψίζονται στα παρακάτω 5+1 σημεία:
1ο: Έλλειψη Ρευστότητας
2ο: Γραφειοκρατία – Kατάργηση τελών και λοιπών επιβαρύνσεων – Αποκέντρωση υπηρεσιών
3ο: Τήρηση υποχρεώσεων της Πολιτείας απέναντι στις επιχειρήσεις
4ο:  Πιστοποίηση - Έλεγχος και εποπτεία της αγοράς
5ο: Εξορθολογισμός φορολογικού συστήματος – Flat tax rate

Στα πέντε παραπάνω σημεία έρχεται να προστεθεί η αρνητική δημοσιότητα της χώρας μας ή αλλιώς το «κακό όνομα» που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους 18 μήνες για την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών είναι αδύνατο να συνεχιστεί αν δεν σταματήσουν να μπαίνουν διαρκώς προσκόμματα στο εγχείρημα της εξωστρέφειας. Οι Έλληνες εξαγωγείς ζητούμε την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, την περιστολή της φοροδιαφυγής, την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, την ορθολογικοποίηση της φορολογίας και την επιβολή ελέγχου και εποπτείας στην αγορά.