Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Σημαντικές καταστροφές σε βαμβακοκαλλιέργειες από το πράσινο σκουλήκι


Κυρίως στην περιοχή του Αιγινίου


Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους βαμβακοπαραγωγούς του Αιγινίου η επανεμφάνιση του πράσινου σκουληκιού στις καλλιέργειές τους. Ο… εφιάλτης του σκουληκιού επέστρεψε για δεύτερη χρονιά φέτος και ήδη έχει καταστρέψει εκατοντάδες στρέμματα με βαμβάκι, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχει καταστραφεί το 80% της φετινής παραγωγής. 
            Οι ζημιές ήταν τόσο μεγάλες και καταστροφικές σε σημείο που οι παραγωγοί να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα οικονομικά. Αυτό που τους προβληματίζει περισσότερο είναι το ότι η ζημία αυτή δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ. Οι παραγωγοί έχουν ραντίσει 4 με 5 φορές τις βαμβακοκαλλιέργειες τους, αλλά το πράσινο σκουλήκι δεν έχει αντιμετωπιστεί. 
              «Ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς παρά τα ραντίσματα δεν έχει δει αποτέλεσμα. Περιμένουμε από την πολιτεία να λάβει μέτρα και να ενεργοποιηθεί ο ΕΛΓΑ, για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Ο ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημίωση για το σκουλήκι και εντάσσει το πρόβλημα στα ΠΣΕΑ, αλλά η διαδικασία για αποζημίωση είναι χρονοβόρα», αναφέρει ο Πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Πιερίας Νίκος Κούρτης και ζητά τη στήριξη των τοπικών αρμόδιων φορέων.